een moment geduld...

Goed te pruimen

17 km

Startpunt

Restaurant Buitenlust
Burg. Jhr. H v.d. Boschstraat 13
3958 CA Amerongen

coördinaten: N51.99915 E5.46305

Introductie

Goed te pruimen laat u genieten van veel van het moois dat Amerongen te bieden heeft. De wandeling begint in het pittoreske dorpje met zijn vele monumenten, dat als geheel de status van beschermd dorpsgezicht heeft. U ziet wat over is van de ooit bloeiende tabakscultuur. Na het verlaten van Amerongen wandelt u door het, in natte periodes drassige, moerasbos rond Landgoed Zuylestein. Vervolgens wordt u getrakteerd op de veelzijdigheid van de Utrechtse Heuvelrug: bossen, heide, zand en wat klimmetjes wisselen elkaar geregeld af. Het einde van de wandeling gaat langs de tot natuurgebied omgevormde uiterwaarden van de Nederrijn.

Aan het begin van de wandeling komt u langs het Tabaksteeltmuseum dat u de geschiedenis van de tabaksteelt in en rond Amerongen toont.

Praktische informatie

Het startpunt is per bus vanaf station Driebergen-Zeist (lijn 50 naar Wageningen of Veenendaal) te bereiken. U stapt uit bij halte Amerongse Berg, Amerongen. Loop door naar de Burg. Jhr. H. v.d. Boschstraat. Ga rechtsaf en bij de kruising vindt u het startpunt.

Rond het startpunt zult u meestal een plekje voor uw auto kunnen vinden. Als het erg druk is, kunt u parkeren bij Dorpshuispleintje, tegenover het Tabaksteeltmuseum.

Restaurant Buitenlust is dagelijks geopend vanaf 11 uur, op zo vanaf 10 uur.
Halverwege de wandeling treft u horeca aan: Eten & drinken Ginkeltuin is dagelijks geopend vanaf 10 uur. In het laagseizoen is het op dinsdag gesloten. Het restaurant laat overigens geen honden toe.
Na 13km komt u bij Mas Montagne, wo - vr geopend van 10 - 17 uur, op za - zo van 10 - 18 uur.
Onderweg komt u vlak langs Bosbad Leersum, een prachtig bosbad middenin de bossen. Denk dus aan uw zwemkleding.

Routebeschrijving

1 U verlaat Restaurant Buitenlust en slaat rechtsaf. Na 100m stuurt de ANWB-wegwijzer u linksaf naar het Tabaksteeltmuseum.

Amerongen was tot halverwege de vorige eeuw een centrum van tabaksteelt. De geoogste bladeren werden gedroogd in de langwerpige tabaksschuren met hun kenmerkende zwart geteerde, gepotdekselde (hetgeen betekent: overlappend aangebrachte) planken. De schuren werden geventileerd door de luiken in de zijkanten. De vochtige lucht die door het drogen ontstond, kon via het niet geïsoleerde pannendak verdwijnen. De tabaksteelt is ten onder gegaan, de schuren zijn er nog maar hebben nu een bestemming als woonhuis of galerie. Ook het museum is in een oude tabaksschuur ondergebracht. Tijdens uw wandeling zult u er nog verschillende tegen komen.

Neem het grindpad achter het museum naar rechts. U loopt rechtdoor, Overstraat en volgt deze tot Donkerstraat. Sla linksaf en loop door tot de wegwijzer. Wandel naar rechts, Kersweg, tot de splitsing. U gaat schuin naar links, Zuylesteinseweg en loopt tot de eerste weg links.

2 Wandel naar links tussen de houten palen door het Landgoed Zuylestein op. Voor de boerderij neemt u het populierenpad rechts en loopt dit uit. Ga naar links en meteen rechts. De beukenlaan langs het water wandelt u uit. U gaat naar rechts. Neem het eerste pad naar links.

Rechts van u ziet u de gevolgen van de storm van juni 2021. Hier was een groot perceel beuken. De bomen zijn hetzij omgewaaid of waren zodanig beschadigd dat ze gekapt moesten worden.

Volg het pad totdat het eindigt bij de verkeersweg. Steek voorzichtig over en neem het bospad rechtdoor. U volgt naar links het pad langs de akker tot de kruising.

3 U wandelt naar rechts tot het brede pad bij een klinkerstrook uitkomt. Ga rechtsaf naar de volgende klinkerstrook. Kies hier voor het paadje links. Na de kruising deelt u het pad een kort stuk met mountainbikers. Op de splitsing kiest u de linker tak, de mountainbikers gaan naar rechts. Blijf dit pad met verderop een bocht naar rechts volgen. Op de kruising linksaf, een zandpad. Ga op de kruising met een breed pad naar links. U ziet links van u een veld met grafheuvels.

De ronde heuveltjes op het veld rechts zijn zo'n 3000 jaar oude grafheuvels uit de Bronstijd. Grafheuvels werden gebruikt om vooraanstaande personen te begraven. Deze grafheuvels maken deel uit van een strook met grafheuvels tussen De Hoogstraat en Rhenen. Langs dit lint ligt een van de oudste wegen in het gebied. Nabij Mas Montagne, waar u later tijdens deze wandeling langs komt, is een grafheuvel gereconstrueerd.

Volg het brede pad tot de asfaltweg. Steek over en neem het slingerpad rechtdoor. Aan het einde gaat u rechtdoor over het heideveld. Houd rechts aan tot u de bosrand bereikt. Neem het paadje naar rechts dat u tot het einde volgt.

4 Ga scherp naar links en verderop via een wandelsluis Landgoed Den Berg in. Op het brede zandpad met fietspad gaat u rechtsaf. Neem het brede pad links en ga vrijwel meteen schuin rechts, een graspad. Op de open plek kiest u het zandpad aan uw linkerhand naar de rand van het zand. Houd rechts aan en steek het kruisende zandpad recht over. U volgt het rulle zandpad tot de zandkruising. Ga rechtdoor en kies na de zandvlakte het zandpad rechtdoor. Het pad gaat eerst over in een bospad, dan in een graspad. Loop rechtdoor tot de Y-splitsing. Ga links en wandel tot aan de zandvlakte. Ploeg schuin naar rechts tot de bankjes zonder leuning. Loop voor de bankjes naar links over het brede zandpad. Houd op dit pad rechts aan en koers bij de zandvlakte rechtdoor naar het paaltje met prikkeldraad. Volg het dalende pad en loop door tot de verharde weg.

Als u hier naar links gaat, komt u bij Ginkelduin. Aan de andere zijde van de receptie vindt u het restaurant.

5 Wandel naar rechts, steek de weg over en houd direct daarna op de Y-splitsing links aan. Kies het eerste pad rechts. Blijf op het hoofdpad en houd na het mountainbikepad op de driesprong links aan. U kruist een breed zandpad en dan een ruiterpad. Ongeveer 200m verder, na een dikke beuk links, bereikt u een kruising. Sla linksaf en volg het pad tot de Y-splitsing. U neemt hier de rechter tak. Ga bij het kruisende ruiterpad rechtdoor en loop het pad uit. U gaat naar links, de heuvel af tot aan de kruising in de flauwe bocht. Wandel het pad naar rechts uit. Loop over het asfaltweggetje naar rechts en neem na circa 80m het bospad linksaf.

Rechts van u schemeren tussen de bomen de gebouwen van De Ginkel. Het hoofdgebouw is een uit 1920 stammend landhuis dat als bouwpakket uit Zweden aangevoerd is. Sinds de vijftiger jaren was het een schoolbuitenhuis, waarin de schooljeugd uit de gemeente Rotterdam via een kampweek ervaring kon opdoen met de natuur. Tegenwoordig is het in gebruik als groepsaccommodatie.

Op de splitsing houdt u rechts aan en loopt het paadje door het bos uit. Ga naar rechts en steek het brede zandpad schuin over. U volgt het heidepaadje naar rechts, parallel aan de zandweg. Na een stukje bos komt u aan de rand van een heideveld. Sla linksaf langs het 'bedankje-bankje' en loop zo'n 40m door. U klimt via het paadje rechts naar de bank boven op de heuvel.

6 U neemt het pad achter het bankje en gaat bij de afsluiting links van u rechtdoor. Negeer het pad naar rechts en kruis het MTB-pad. Wandel direct daarna op de kruising rechtdoor en volg het slingerende, smalle pad tot het einde. U wandelt naar rechts en meteen naar links. Loop door tot het paaltje met het geelrode schild. Wandel het pad naar links uit tot de weg. Steek over en volg het pad achter de afsluitboom de heuvel op. Neem bij de tweede open vlakte rechts, ter hoogte van het route paaltje links van het pad, het wandelpad naar rechts. U kruist het ruiterpad en loopt tot de driesprong. Wandel scherp naar links onder de takken van de beuk door tot de vijfsprong. U kiest het tweede pad van rechts, een eenmanspaadje. Volg dit slingerende pad eerst tussen bosbessen, daarna tussen de varens door en ga op de (drie) kruisingen met de mtb-paden rechtdoor. U komt op een kruising van eenmanspaadjes. Ga linksaf, kruis nogmaals het mtb-pad, en volg het paadje tot het eindigt op een grindweg. U slaat linksaf en loopt tot aan de markering van de mtb-route.

7 Kies van de twee paden rechts het meest linkse, haaks op de grindweg. U houdt bij de schuine T-splitsing rechts aan. Volg het pad rechtdoor, kruis het mountainbikepad en volg het bospad langs de heuvelrand. Negeer een pad naar links en loop door tot het volgende zijpaadje. U gaat linksaf en klimt naar boven. Op de viersprong gaat u rechtsaf naar het bankje.

U heeft een mooi uitzicht over de Nederrijn en kunt in de verte de stuw van Amerongen en Wijk bij Duurstede zien liggen. Het bankje is het bankje van tante Cor, zo genoemd naar de schenkster. Zij was een inwoonster van Amerongen die tot haar 95e nog geregeld vanuit het dorp naar dit punt liep om van het uitzicht te genieten.

U wandelt over de holle weg naar beneden. Op de kruising met het mountainbikepad gaat u rechtdoor tot de schuine kruising. Volg het pad linksaf tot de T-splitsing. U loopt rechtsaf naar het eerste zijpad links. U wandelt linksaf  en gaat op de versprongen krusing rechtdoor. Voor de horeca, Mas Montagne, slaat u linksaf en volgt het pad omhoog.

Links van het pad ligt een reconstructie van een grafheuvel. Deze heuvel is hoger dan een echte grafheuvel maar dat maakt wel dat u eenvoudig de voorbeelden van grafgiften kunt zien en de informatieborden lezen als het pad er dwars doorheen volgt.

Loop door tot de kruising met het grote bord Boswachterij Amerongen. U slaat rechtsaf en blijft de beukenlaan rechtdoor volgen tot het heideveldje, het Uitzicht op de Betuwe.

8 Aan het einde van het heideveldje wandelt u naar rechts. Met het heideveldje rechts volgt u het rulle zandpad tot de kruising. U gaat naar rechts en wandelt tot voorbij het monument. Passeer de afsluitboom en volg het brede bospad tot de rand van de akker.

Het glooiende open veld ligt op de zuidhelling van de Heuvelrug waarop de tabaksplanten goed gedijden. De kwaliteit was echter niet goed genoeg om te kunnen wedijveren met buitenlandse tabak. Daarom werd de tabak niet verwerkt tot sigaren maar vooral tot pruim- en snuiftabak. De verwerking gebeurde in Veenendaal, toen een centrum van tabaksindustrie.

Loop rechtdoor tot de tabaksschuren.

9 U volgt het voetpad naar links tot het informatiebord. Ga rechtsaf naar de rotonde en steek over. Over het smalle pad naar rechts wandelt u naar het uitkijkplatform.

U kijkt uit over de Amerongse Bovenpolder, een uniek natuurgebied en een eldorado voor kluut, zilverreiger en vele andere watervogels. De polder is een uiterwaard van de Neder-Rijn. De plassen en het omringende moerassige land worden gevoed door kwelwater van de Utrechtse Heuvelrug. Geniet van het overweldigende uitzicht op onder meer Elst, de Betuwe en Kasteel Amerongen.

Keer op uw schreden terug en neem de trap naast het platform. Volg het paadje langs het weiland naar rechts. U slaat het brede pad in naar links en wandelt voor Huize Zandvoort naar links. Loop door tot het kasteel en volg de dijk naar rechts. Wandel rechtsaf naar de kerk. Voor de toren kiest u het pad rechts om de kerk. Verlaat het pad via het trapje. Volg de weg naar links tot Restaurant Buitenlust, eindpunt van deze wandeling van De Mooiste Routes.

Wij hopen dat u hebt genoten van deze tocht. Het plaatsen van een routereactie wordt zeer op prijs gesteld. Dat kan op mooisteroutes.nl bij de route die u gevolgd heeft. Klik op 'plaats een reactie' en vul de velden in.
Is er iets gewijzigd langs de route of is de tekst niet duidelijk, wilt u dat dan doorgeven? Klik op mooisteroutes.nl op contact en u ziet hoe dit kan.


Met dank aan de routemaker(s) Jos Baardemans en aan de controleur(s) Fred den Hertog en Marion den Hertog.
© De Mooiste Routes. Nadruk verboden.

routekaart