een moment geduld...

Mijn Groningen

8 km

Startpunt

NS station Groningen
Stationsplein 22
9726 AE Groningen

coördinaten: N53.21060 E6.56419

Introductie

Mijn Groningen toont wat deze eeuwenoude handelsstad te bieden heeft: monumentale pakhuizen en statige herenhuizen aan stadsgrachten en brede singels, verscholen steegjes, stille middeleeuwse hofjes, imposante kerken, het Groningermuseum en natuurlijk winkels, gezellige restaurants en bruisende kroegjes met terrassen.
De historische binnenstad van Groningen, waar ook het Noorderplantsoen bij hoort, is een beschermd stadsgezicht.

Praktische informatie

Rondvaarttip: achter het Groningermuseum is een steiger waar vandaan rondvaarten vertrekken. Combineer deze wandeling met een rondvaart door de grachten.

Routebeschrijving

In de beschrijving van Mijn Groningen staat beknopt wat er zoal te zien is tijdens de wandeling. Bent u geïnteresseerd in meer? Op de meeste bezienswaardigheden ziet u een bordje met uitgebreide informatie.

1 U verlaat station Groningen en gaat schuin rechts over het stationsplein naar de verkeerslichten. Steek over en loop over de museumbrug langs het museum.

De bijzonder gevormde paviljoens van het Groninger Museum (ma gesloten) zijn sinds 1994 omringd door water. U ziet bij het hoofdgebouw de grote vierkante goudgele toren. Dit is het depot van het museum. De kleur refereert aan ‘het Gronings Goud’, de schat die de museumcollectie eigenlijk is.

Koers rechtdoor tot het eind van de straat. Steek over en wandel rechtsaf over Gedempte Zuiderdiep. Neem de derde straat links, Herestraat. Loop de tweede straat links, Kleine Pelsterstraat, uit.

Het robuuste gebouw op de hoek is gebouwd tussen 1905 en 1910. De invloed van architect Berlage is duidelijk te zien aan de hoekige vormen, het vierkante torentje en de oranjegele stenen.

Steek over en ga door de zware toegangsdeur het hofje van het Heiligen Geest gasthuis in. (Het hofje is op zondag gesloten.)

De Groningse gasthuizen waren oorspronkelijk bedoeld voor de huisvesting van armen, vreemdelingen en zieken. Kinderloze echtparen vermaakten hun eigendommen aan een stichting. Zo verrichtten zij tijdens hun leven een goede daad tot Gods eer. Na hun dood werden ze in gebeden herdacht. Tijdens Mijn Groningen kunt u er een aantal bekijken.

Het hofje van het Heiligen Geest gasthuis is waarschijnlijk het oudste van Groningen. De vier binnenplaatsen zijn gescheiden door mooie poortjes en gangetjes.

Als u door dezelfde deur het hofje weer uitkomt, loopt u naar rechts. Ga direct nogmaals rechtsaf over Nieuwstad. Op de tweede kruising wandelt u rechtsaf door Folkingestraat. 

Kijk op deze kruising even naar het linker hoekhuis. U bevindt zich hier midden in de vroegere Joodse wijk van Groningen. Dit hoekhuis, Nieuwstad 30, is het vroegere Rabbinaatshuis; het was badhuis en kantoor van de opperrabbijn. Na de oorlog werd het een bordeel. Rechts grenst dit huis aan de synagoge met duidelijk herkenbare Moorse elementen, Folkingestraat 60. Na de oorlog is een aantal jaren een chemische wasserij in het pand gevestigd geweest. In deze straat herinneren verscheidene kunstwerken aan het joodse verleden, waaronder de bronzen maantjes op straat: opkomst en ondergang van de Joodse gemeenschap.

Volg Folkingestraat tot de Korenbeurs.

Op deze plek werd al sinds 1750 graan verhandeld. Nu biedt het ruimte voor een supermarkt. Het huidige gebouw dateert van 1865. Boven de voorgevel staat een beeld van Mercurius, de Romeinse god van handel en winst. Onder hem staan, naast de deur, Neptunus en Ceres als goden verantwoordelijk voor water en zee respectievelijk de landbouw.

2 Voor de beurs gaat u linksaf Akerkhof in. Na de kerk en loopt u schuin rechts over het grind voor de kerktoren langs. Steek over en wandel linksaf via Brugstraat naar de brug.

Circa 20m vóór de brug in het Gotische Huis bevindt zich aan de linkerkant  het Scheepvaartmuseum. Het huis is één van de oudste steenhuizen in Groningen, een koopmanshuis uit de tijd dat de Groningse handel floreerde. Het museum krijgt in de nabije toekomst een nieuwe naam: Museum aan de Aa. Het wordt het historisch museum voor stad en provincie. Daartoe wordt het uitgebreid met andere panden, die aan de Aa liggen.

U slaat voor de A-brug rechtsaf. Wandel over Hoge der A naar de volgende brug.

De meeste panden aan de Hoge der A en aan de andere kant van het water dateren uit de middeleeuwen. De gevels werden vaak in de achttiende en negentiende eeuw uitgebreid en opgeknapt. U kunt genieten van de vele indrukwekkende pakhuizen en herenhuizen. Ook van de schepen die aangemeerd liggen.

Ga over de brug en loop naar rechts, houd het water aan uw rechterhand. U gaat over de brug en u koerst aan de overkant rechtuit het fietspad door het park in. Neem na 30m het wandelpad naar links en volg dit zo dicht mogelijk langs het water. U gaat linksaf tussen de twee vijvers door. Sla rechtsaf en blijf op het wandelpad totdat u bij de straat uitkomt. Loop naar rechts tot het zebrapad.

Het stadspark Noorderplantsoen is aan het eind van de negentiende eeuw gerealiseerd. Er staan circa 55 boomsoorten. In 1997 werd het grondig gerenoveerd en autovrij gemaakt.

3 Sla rechtsaf, steek na 10m over, houd links aan en ga het park weer in. Neem de eerste afslag naar rechts tot vóór de vijver. Loop linksaf en wandel evenwijdig aan het fietspad rechtdoor langs het restaurant. Bij de kruising vóór het basketbalveld en het speeltuintje gaat u rechtsaf. Aan de overkant volgt u Nieuwe Kijk in 't Jatstraat rechtdoor. Loop Kleine Appelstraat naar links uit. Ga rechtsaf en neem op de kruising Violenstraat links. Ter hoogte van huisnr. 15 gaat u rechtsaf onder twee poorten door. U komt uit tegenover de Nieuwe Kerk. Ga linksaf en kies het klinkerpad dat schuin rechts naar de kerk gaat. Loop naar links om de kerk heen naar de voorkant. Bij de grote groene deur volgt u het klinkerpad schuin links.

4 Steek over naar huisnr. 20 en wandel door Kleine Leliestraat. Na de kruising gaat u rechtuit Grote Leliestraat in. Aan de rechterkant op huisnr. 23 bevindt zich het hofje van het St. Martinusgasthuis. Links op huisnr. 34 ligt het Pieternellagasthuis. Keer, als u de hofjes bezichtigd heeft, terug naar het kruispunt op de hoek voor de Nieuwe Kerk. Steek over en ga rechtsaf. U komt bij de Ossenmarkt en loopt linksaf naar het Huis van Sichterman op huisnr. 4.

Het mooiste huis aan de Ossenmarkt is het zogenaamde Huis van Sichterman. De schatrijke Jan Schichterman gaf in 1750 opdracht tot de bouw. In 1770 splitsten de nieuwe eigenaren het huis in twee delen. Vanaf dat moment had het twee voordeuren.

5 U staat met uw rug naar het huis en steekt de Ossenmarkt over. Wandel vóór de brug rechtsaf tot aan de Kijk in 't Jatbrug. Ga deze over en loop naar rechts over Noorderhaven Z.z. Kies na huisnr. 56 Vijfde Drift naar links. Op de kruising neemt u Vischhoek rechtsaf. Sla de eerste straat linksaf in, Visserstraat. Volg op de kruising De Laan naar rechts tot net na de blauw geblokte glasmuur. Loop linksaf Uurwerkersgang uit. Ga rechtsaf en volg direct Broerstraat naar links totdat u op het huis met de luiken stuit.

Broerstraat staat bij de Groningers bekend als Academieplein. Tegenover elkaar staan het statige Academiegebouw en de nieuwbouw van de Universiteitsbibliotheek. Als alle 1600 plaatsen hierin bezet zijn, is het plein regelmatig bezaaid met fietsen van deze studenten.

6 Sla rechtsaf. Neem de vierde straat links, Waagstraat.

Rechts, op het pleintje aan de achterzijde van het stadhuis, ziet u een 'mooie, vreemde eend in de bijt' Het Goudkantoor. Als u er een rondje om heen loopt, kunt u het moderne Waagstraatcomplex prima bekijken.

Loop naar het kruispunt voor de Martinitoren. Wandel linksaf over Kreupelstraat en Sint Walburgstraat tot het rijtje lage, witte huisjes op Kattenhage aan uw linkerhand. Ga aan de overkant door het poortje de Prinsentuin binnen.

Is het poortje gesloten? Loop dan rechtdoor en sla op de singel rechtsaf. U komt dan langs de hoofdingang van de tuin.

Dwaal rond in de renaissancetuin en verlaat deze via de hoofdingang met zonnewijzer. Sla rechtsaf en neem de eerste straat naar rechts, Turfstraat. Ga onder de Gardepoort door.

U komt op het Martinikerkhof met de Martinikerk en de belangrijkste blikvanger van Groningen: de Martinitoren. Rechts kunt u een blik werpen in het Prinsenhof. Aan de linkerzijde ziet u het Provinciehuis met zijn groen met witte luiken.

7 Wandel naar links over Martinikerkhof langs het Provinciehuis. Aan het eind loopt u linksaf door Sint Jansstraat tot het water. Ga rechtsaf en neem de eerste straat rechts, Poelestraat.

Sinds de jaren zestig is in de Poelestraat en de dwars daarop liggende Peperstraat het uitgaansleven van Groningen geconcentreerd. Het woord ´Poel´ duidt waarschijnlijk op het hoogteverschil in de straat.

Op de kruising loopt u rechtsaf via Schoolstraat richting Forum. Ga linksaf langs het Forum, het hoge gebouw.

Het architectonisch fraaie en moderne gebouw op Nieuwe Markt is een multifunctioneel gebouw. Met een wirwar van roltrappen kunt u helemaal naar boven naar het restaurant met dakterras. Vandaar heeft u mooi uitzicht over de stad.

Na een eventueel bezoek aan het Forum loopt u aan de voorkant van het gebouw naar links. Na het poortje komt u terug op Poelestraat. Ga linksaf en neem de eerste straat rechts, Peperstraat. Aan het eind ziet u aan de linkerkant de oude, gebroken wit gesausde muur van het Geertruits Gasthuis of Pepergasthuis. Door de fraaie deur gaat u het gasthuis in naar twee hofjes.

Is de deur gesloten? Ga dan rechtdoor en loop linksaf  Kleine Peperstraat uit. Lees hieronder verder bij de vierde zin: 'Steek over en loop rechtsaf '. 

U gaat naar rechts door het tweede hofje tot de overkapping (fietsenhok). Verlaat hier het hofje via het trappetje en de poortdeur. Na twee traptreden staat u op de stoep. Steek over en loop rechtsaf. 

Op de hoek bij huisnr. 13 worden in de authentiek ogende Ierse Pub O’ Ceallaigh alle traditionele Ierse dranken geschonken. Regelmatig is er originele Ierse volksmuziek te horen.

Volg voor de pub Hoornstraatje naar links tot de straat met de gele klinkers.

8 Loop rechtsaf. Bewandel op de krusing Rademarkt linksaf tot het politiebureau. Aan de overkant ziet u de toegangspoort van het hofje van het St. Anthonygasthuis. Dit kunt u bezichtigen. U komt uit het hofje en loopt rechtsaf. Neem de tweede straat rechts, Heeresingel.

De singels vormen een representatieve entree van de stad. Er staan fraaie herenhuizen, met versieringen, balkons en veel gietijzeren hekken. In de middenbermen staan enorme kastanjebomen.

Na de rotonde volgt u Ubbo Emmiussingel rechtdoor tot u aan de linkerkant het Groningermuseum ziet. Sla linksaf en wandel terug naar het station, eindpunt van deze wandeling van De Mooiste Routes.

Wij hopen dat u hebt genoten van deze tocht. Het plaatsen van een routereactie wordt zeer op prijs gesteld. Dat kan op mooisteroutes.nl bij de route die u gevolgd heeft. Klik op 'plaats een reactie' en vul de velden in.
Is er iets gewijzigd langs de route of is de tekst niet duidelijk, wilt u dat dan doorgeven? Klik op mooisteroutes.nl op contact en u ziet hoe dit kan.


Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Trieneke Arbeider.
© De Mooiste Routes. Nadruk verboden.

routekaart