Betuwse Moerassen

wandelroute - 16 km of 18 km

De wandeling Betuwse Moerassen dankt zijn naam aan de twee moerasgebieden die worden doorkruist. Eén op de Koornwaard, een schiereiland in de Linge en één onderaan de Nieuwe Zuiderlingedijk. U begint en eindigt in het gezellige plaatsje Leerdam met het glasmuseum en voldoende horeca. Via een dijk komt u langs een beeldentuin en loopt u naar Heukelum, dat vooral in de zomer druk bezocht wordt door plezierjachten. Hierna wandelt u over het schiereiland in de Linge of over het mooie Appeldijkje. In Klein Hoogland komt u langs twee plassen waar u honderden ganzen en andere vogels kunt aantreffen. Na het tweede moeras wordt Asperen aangedaan.

Praktische informatie

Bent u met de auto, naast station Leerdam is een gratis parkeerplaats. Deze is doordeweeks en in het weekend snel vol. Er is op Voorwaartsveld ook een gratis parkeerterrein.

In Leerdam is voldoende horeca aanwezig.
De beeldentuin kunt u in het weekend bezoeken tussen 10 en 16 uur.

Het moerasgebied kan modderig zijn, daarom is stevig waterdicht schoeisel aan te bevelen. U klimt één keer over een goed bedwingbaar hek.
In de Koornwaard moet u zichzelf overzetten met een trekpontje waarop voor maximaal vier personen plaats is. Dit pontje vergt veel kracht voor een persoon.

Startpunt Betuwse Moerassen

NS station Leerdam
Stationsweg 3
4141 HB Leerdam

coördinaten: N51.89470 E5.09412
Met dank aan de routemaker(s) Kick Bergsma en aan de controleur(s) Paul Pilgram.

12 reacties

21 augustus 2020   

Reactie
Prachtige route langs de Linge, over dijkjes, langs rietlanden, door prachtige dorpen als Heukelum en Asperen. Wij hebben vandaag de 16 km gedaan en net voor Leerdam konden we nog nieuwe oogst appels en pruimen kopen.
Absolute aanrader.
Door J.F. Swart

5 juli 2020   

Reactie
Heel mooie route. Erg duidelijk omschreven. Paar stukjes asfalt maar verder onverhard. Het was wat regenachtige dag, misschien mede daarom heel rustig, zijn bijna niemand tegen gekomen. Zal in de bloesemtijd wel aanzienlijk drukker zijn. Aanrader!
Door Manon

19 juni 2020   

Reactie
Verrassende en afwisselende wandeling in een voor mij onbekend stukje Nederland. Ik werd er ook een beetje droevig van: zoveel verruiging en zo weinig bloemen. Heel veel brandnetels, veldjes vol zuring en akkerdistel. We hebben echt een probleem.
Door Annelies

10 april 2020   

Reactie
Fantastische route. Heerlijk die smalle paadjes langs de Linge en plassen. Waarlijk een Goede Vrijdag!
Door Wil en Luz

8 april 2020   

foto
Reactie
Zeer afwisselende route. Genoten van het pontje, de moerassen en het kleurrijke Appeldijkje. Ga deze route zeer zeker nogmaals lopen.
Door Irene

7 april 2020   

Reactie
Wat een geweldige route, vooral deze tijd van het jaar met bermen vol geel Raapzaad en fruitbomen in bloei. Het afwisselende landschap in de omgeving van het riviertje de Linge. Routemaker en controleur bedankt voor deze mooie tocht en mooie dag.
Door Fam Arts

6 april 2020   

Reactie
Prachtige route!
Door Angeline

2 maart 2019   

foto
Reactie
Hele mooie diverse wandeling. Er is veel te zien zodat de route, naar je idee, snel te lopen is. Zeker voor herhaling vatbaar.
Door Tineke

28 februari 2019   

Reactie
Hoe je dichtbij huis verrast kunt worden door nieuwe paden en verrassende plekjes. De route is goed en duidelijk beschreven. Zeker de moeite waard!
Door Nel

30 april 2017   

Reactie
Een geweldige route, mooie moerassen, de orchidee route langs de Linge.
Door Flora

14 april 2017   

foto
Reactie
Een mooie wandeling langs de altijd romantische Linge, maar in deze tijd wonderschoon met alle diverse bloesems in de fruitbomen. Jammer van dat ene saaie stukje langs de Tiendweg.
Door Anne

2 augustus 2015   

foto
Reactie
Wandelen langs de romantische Linge. Op deze mooie zomerdag was het gezellig druk op het water. Het moerasgebied, onderaan de dijk, is verrassend. Na Asperen zijn in Leerdam volop mogelijkheden om te eindigen op een terras.
Door Mieke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"