Heidegloed

14 km of 20 km

Startpunt

NS station Bussum-Zuid
Struikheiweg 5
1406 TK Bussum

coördinaten: N52.26560 E5.16304

Introductie

Het Gooi staat bekend om zijn vele heidevelden. U wandelt het grootste deel van deze lijnwandeling dan ook over en langs de heide. Ze wordt afgewisseld door bos. U start bij station Bussum-Zuid en u steekt al snel het eerste heideveld over. Na het Spanderswoud gaat u over de Gooise natuurbrug naar de enorme Bussumerheide, de Westerheide en de Zuiderheide. Via Anna's Hoeve met een uitzichtheuvel en een vlonderpad wandelt u naar Hilversum. De 20km wandeling gaat via een slingerend bospad naar de Hoorneboegsche heide. Door het oude Einde Gooi bos wandelt u naar station Hollandsche Rading. De vele heidevelden liggen ingeklemd tussen bebouwde kommen en snelwegen. Afhankelijk van de wind hoort u soms wel wat gesuis van de auto's. U ziet ze echter nauwelijks.

Praktische informatie

Komt u met de auto? Parkeren is goed mogelijk, óf bij het station óf bij het sportcentrum dat vlakbij ligt.
Volgt u de 14km wandeling, dan stapt u bij station Hilversum Sportpark op de trein. Wandelt u 20km dan eindigt u bij station Hollandsche Rading.
U kunt ook bij station Hilversum Sportpark starten en dan in 6km naar Hollandsche Rading lopen.

Na ongeveer 6,5km komt u langs het dagelijks geopende La Place. Twee kilometer daarna ligt Theehuis 't Bluk. Geopend vanaf 10 uur.
Aan het eind van de route kunt vlak bij het station terecht bij Café Moeke. De hele week geopend vanaf 11 uur.
Bij station Hollandsche Rading vindt u Lunchroom Het Perron. Klik voor de openingstijden op de link.
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Guus van Boven.

15 reacties

17 augustus 2023   

Reactie
Deze route is een aanrader, zeker wanneer de heide, zoals nu, in bloei staat.
Door Angeline

15 augustus 2023   

foto
Reactie
Heidegloed is een verrassend mooie en afwisselende wandeling! We hebben genoten van de bloeiende heide en de stilte. Bedankt Mieke!
Door Frits Talsma

24 december 2020   

foto
Reactie
In zomer- en wintertijd is deze wandeling echt een pareltje. Fraaie heidegebieden, schilderachtige panorama's en weldadige stiltegebieden. De passage van het boeiende Hilversum betekent een welkome onderbreking. Bijzonder aanbevolen!
Door Piet Laan

30 augustus 2019   

Reactie
Prachtige, afwisselende wandeling.
Genoten van de bloeiende heide.
Een aanrader!!
Door Joke en Arie van 't Hoff

19 augustus 2019   

foto
Reactie
Wow, wat een mooie route nu de hei zo mooi in bloei staat met een lekkere onderbreking bij La Place.
Door Hans en Els

22 augustus 2018   

foto
Reactie
Wauw, de complimenten aan de routemaker over het verloop, we hebben genoten! Pas in de tweede helft de meeste heidegloed (op wat stukjes na). Op het stationsplein in Amersfoort een koffiestop, daarna op naar station Bussum-Zuid (20 min. reistijd).
Door Piet en Tineke

3 september 2017   

Reactie
Mooie wandeling als de hei in bloei staat. Mijn gezelschap vond het een mooie wandeling.
Door Sjaak

18 augustus 2017   

foto
Reactie
Prachtige tocht van Mieke Timmer, Sjaak zorgde er voor dat we de wandeling droog liepen. Alles gezien, mooie bloeiende heide, de grafheuvels, de kudde schapen, paddenstoelen en een bijzondere dode boom. Leuke groep, bedankt.
Door Ank de Graaff

16 augustus 2017   

foto
Reactie
Vandaag de korte variant gelopen. Wat een heerlijke wandeling. Onderweg de schaapskudde tegengekomen en toen we daar naartoe liepen sprong er een ree op die tussen de bomen verscholen lag. Alleen op omschrijving gelopen. Ging prima!
Door Esther van der Spek

26 augustus 2016   

foto
Reactie
Op een tropisch warme dag deze route in een pool gelopen met Sjaak. Buitengewoon mooi, heide heel vol en diep paars! Afwisselende route, vooral laatste deel lange route erg mooi. Helft door de bossen, de rest over de heide. Eerste paddenstoelen gezien!
Door Thea Ackema

26 augustus 2016   

Reactie
Geweldige wandeling over 5 heidevelden die in volle bloei stonden. Het was erg warm en de delen door het bos waren heerlijk verkoelend. Veder nog een herder met hond bij een kudde schapen gezien en een biddende valk. Een echte aanrader. Sjaak bedankt.
Door Ank de Graaff

20 september 2015   

Reactie
Heel mooie wandeling met veel afwisseling. Zal ook in de winter met sneeuw prachtig zijn door reliëf bij stuwwal.
Door Eric

2 september 2015   

foto
Reactie
Vandaag deze prachtige route gelopen. Helaas de korte versie ivm het dreigende slechte weer. Maar wat prachtig, de schitterende kleuren van de bloeiende hei. Top!!!
Door Ina van der Goot en Lia Stoker

28 augustus 2015   

foto
Reactie
De heide was eind augustus op zijn top. Ook op 5 sept gelopen. Een heerlijke wandeling over de heide. In Hilversum een uitstapje gemaakt, via Stadspark Laapersveld en het Laapersveld naar de Hoorneboegse heide gewandeld. Einde Gooi is het einde!!!
Door Sjaak Conijn

20 augustus 2015   

Reactie
Op een mooie zomerse dag de mooie heidegebieden bezocht. Ze zijn in deze route mooi aan elkaar geweven, er zit een klein stukje Hilversum stad in, maar dat is net een mooi wijkje om te zien. Dank hiervoor!
Door Ad

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"