Een Kijkje rond de Zaan

12 km of 16 km

Startpunt

NS station Wormerveer
Wandelweg 8
1521 AG Wormerveer

coördinaten: N52.48920 E4.79307

Introductie

Deze wandeling zit vol verrassingen! U maakt kennis met de bedrijvigheid langs en op de rivier de Zaan die door de gemeente Zaanstad stroomt. Vanaf station Wormerveer bent u in een paar minuten bij de rivier. U wandelt er ongeveer 5km vlak langs. Maar af en toe wijkt de route iets van de rivier af om de waterrijke gebieden in deze streek te ontdekken en kleine natuurgebieden met veel vogels. Ook het Zaanse buurtje van de internationaal befaamde Zaanse Schans is in de route opgenomen. Daar is het vaak gezellig druk met toeristen. U wandelt langs de vele Zaanse huizen in het beschermde dorpsgezicht van Oud-Zaandijk en door het buurtje Domineestuin. Over het 2,2 kilometer lange Frans Marspad, een natuurwandelpad, keert u terug naar station Wormerveer.

Praktische informatie

Let op: tijdens het lange broedseizoen van 15 maart tot 1 augustus, in verband met weide- en moerasvogels, kunt u alleen de 12 kilometer variant gebruiken. De route eindigt dan bij station Zaandijk Zaanse Schans. U reist in enkele minuten met de trein terug naar station Wormerveer.

Bent u met de auto, dan kunt u parkeren op het gratis P+R terrein bij station Wormerveer.

Vlak na de start passeert u op de Zaanweg Eko Heerlijk. U kunt er koffie drinken en er is een ruim assortiment van biologische producten. Op zondag gesloten.
Halverwege de route komt u langs een lunchroom. Ook op en in de omgeving van de Zaanse Schans is horeca aanwezig.
Voor de bierliefhebbers staat in Zaandijk Brouwerij Hoop.
Bij Bezoekerscentrum De Poelboerderiij kunt u terecht voor informatie over het Wormer- en Jisperveld.

Rondvaarttip: aan de Kalverringdijk op de Zaanse Schans is een steiger waar van 1 april tot 30 september rondvaartboten vertrekken voor een rondvaart over de Zaan.
Wilt u de Zaanstreek wat beter leren kennen, breng dan een bezoek aan het Zaans Museum. Dagelijks geopend vanaf 10 uur. Op de Zaanse Schans is ook een Molenmuseum.
Of neem een kijkje in het Honig Breethuis.
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Tiny Laan en Piet Laan.

7 reacties

1 september 2019   

foto
Reactie
Een combinatie van natuur, de Zaanse industrie en cultuur, echt een hele afwisselende wandeling. Vlak voor de Zaanse Schans is het natuurommetje nog steeds afgesloten maar dat mag de pret niet drukken.
De Zaanse Schans kenden we maar blijft leuk!
Door José Maan

18 mei 2019   

foto
Reactie
Het gedeelte langs de Poel is het mooist, ook de vergezichten over weilanden in de Engewormer waren prachtig. Bij de Zaanse Schans veel drukte maar wel leuk om een keer te zien. Sommige stukken door de bebouwde kom zijn minder, vandaar 3 sterren.
Door A en A

19 mei 2018   

foto
Reactie
Mooi stuk langs de Poel, daarna deel door woonwijk en over wat drukke autoweg (daardoor wat minder), maar leuk om vervolgens de Zaanse Schans een keer te beleven. Vanwege het broedseizoen hebben wij het laatste deel van de route niet gelopen.
Door Vivian

29 maart 2018   

Reactie
Je krijgt een prachtige kijk op het mooiste gedeelte van de Zaanstreek, de oude gerestaureerde pakhuizen, de Zaan, het Zwet, de Zaanse Schans en het oude Zaandijk. Een aanrader!
Door Els

2 februari 2017   

foto
Reactie
Een heel afwisselende route die slingert rond de Zaan. Over graspaden, langs water, door oude buurtjes, over De Zaanse Schans. Je ziet gerestaureerde fabrieken, draaiende molens en onverwacht mooie vergezichten. Een hele dag genieten.
Door Winnie van der Linden

12 november 2016   

Reactie
Deze afwisselende wandeling liepen wij op een mooie winterse dag. Weidse vergezichten afgewisseld met pittoreske Zaanse buurtjes! De Poelboerderij was gesloten. Tip: op 5 min. vanaf het station koffiedrinken bij biol.winkel Heerlijk, Zaanweg 69.
Door Rina

1 juni 2016   

foto
Reactie
Volop boeiende afwisseling tijdens deze Zaanse wandeling. Niet alleen de befaamde Zaanse Schans is aansprekend, maar ook de diverse water- en natuurrijke gebieden komen op fraaie wijze in beeld. Echt een fijne beleving!
Door Piet Laan

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"