Wassenaars Pracht

37 km

Startpunt

Parkeerterrein Stoomtrein Katwijk Leiden
J. Pellenbargweg 1
2235 SP Valkenburg (Katwijk)

coördinaten: N52.15990 E4.44282

Introductie

Deze afwisselende fietstocht leidt u vanaf recreatieplas het Valkenburgse Meer, waar in de omgeving veel vogels bivakkeren, naar Wassenaar. Daar is het eerst genieten in het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland: Meijendel. U toert over slingerende fietspaden door open duinlandschap, langs duinmeertjes en door een bosrijk gebied. In het voorjaar bloeien de meidoorns er volop.
Maar Wassenaars Pracht heeft meer te bieden; u volgt ook een deel van de 'Route Landgoederen'. Prachtige landgoederen komen aan bod, zoals Voorlinden, Clingendael, De Wittenburg, Klein-Wassenaar, Rust en Vreugd, Backershagen en De Pauwhof.
Langs de Papewegse polder gaat u naar Voorschoten waarna u via rustige fietspaden terugkeer naar het Valkenburgse Meer.

Praktische informatie

De route is vanaf NS station De Vink direct op te pakken.

Aan het eind van het parkeerterrein vindt u Brasserie Buitenhuis; dagelijks geopend vanaf 9 uur.
Onderweg komt u verschillende horecagelegenheden tegen. In het centrum van Meijendel vindt u Boerderij Meyendel, dagelijks geopend vanaf 9 uur.
Ernaast ligt De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea. Openingstijden: di t/m vr 10 - 16 uur, za en zo 10 - 17 uur. Tijdens schoolvakanties ook op maandag geopend.
U passeert Museum Voorlinden; helaas is de museumjaarkaart hier (nog) niet geldig. Op het prachtige landgoed is ook een restaurant met terras aan het water.

Voor de liefhebbers: bij het startpunt begint de Stoomtrein Katwijk Leiden met een binnen en buiten museum.

Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van fietsknooppunten.
Het is jammer dat de meeste landgoederen dichtbij een autoweg liggen. U kunt wel hinder hebben van verkeerslawaai.
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Ritha Jorna en Piet Jorna.

4 reacties

10 mei 2019   

Reactie
Mooie afwisseling van landgoederen, polders en duinen.
Door Piet en Ritha

30 september 2017   

Reactie
O.l.v. Mirjam een ontspannen tocht gehad met gezellige medefietsers. De korte, zachte regenbuitjes hielden ons niet tegen. Bij museum Voorlinden staat een lange bank. Op het eind van de route zijn er diverse mogelijkheden om de trein te nemen.
Door Cornel

30 september 2017   

Reactie
Wat een heerlijke fietstocht weer! Door een gevarieerd gebied van prachtige weilanden, maar ook bossen met mooie lanen en in beginnende herfsttooi. Het is een lust om hier doorheen te fietsen, zeker onder de bezielende leiding van Mirjam, dankjewel!
Door Anne

31 mei 2017   

foto
Reactie
Veel steden in de buurt en toch een route die alleen rustige paden volgt. Én landelijk gebied laat afwisselen met prachtig duingebied en bijzondere landgoederen. Vandaag bloeiende lissen, vlier, vogelkers en de eerste waterlelies. Goed startpunt!
Door Mirjam Aarsman

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"