Bella Parnassia

wandelroute - 10 km of 20 km

Bella Parnassia is een schitterende, pittige rondwandeling door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland met zijn prachtige duinlandschappen. De afstand van station Santpoort-Noord naar de ingang Duin en Kruidberg is kort. U wandelt al snel langs de voet van de binnenduinrand. Tijdens de wandeling ziet u het landschap geleidelijk veranderen. De bossen met enorme bomen gaan over in lagere bosjes en struiken. Via de schaars begroeide duinen komt u bij het strand. U wandelt 2km langs de vloedlijn en keert daarna bij strand- en duinpaviljoen Parnassia terug in het duinterrein. Na het Vogelmeer wandelt u over schelpenpaden en door duinvalleien. Aan het eind van de route is het klimmen geblazen. Hoog door het bos keert u terug naar de ingang van het Nationaal Park.

Praktische informatie

Komt u met de auto? Er is voldoende gratis parkeerruimte in de buurt van het station.
Bij de route van 20km heeft u in nummer 7 de mogelijkheid om tot 18km in te korten. Dit stukje is als aparte gps track en route opgeslagen.

Horeca: Manege Kennemergaarde achter het station heeft een foyer; let op de openingstijden. Bij het strand komt u langs strandpaviljoen Parnassia aan Zee.
Bij de toegangsweg naar het Nationaal Park vindt u Hoeve Duin en Kruidberg.

Eind 2020 en begin 2021 zijn er veel werkzaamheden geweest in dit gebied. Dit om de duingraslanden in het open duin te herstellen.

Startpunt Bella Parnassia

NS station Santpoort Noord
Santpoortse Dreef 1
2071 TP Santpoort-Noord

coördinaten: N52.43390 E4.63251
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Janny van Rossen.

18 reacties

28 februari 2022   

foto
Reactie
Een heerlijke wandeling! Een hert knabbelde op haar gemak aan een kale struik. Een kudde paarden badderde in een waterplas. De lager gelegen paden waren erg nat, soms onbegaanbaar. Uitwijken naar nabijgelegen fietspaden bood vaak een oplossing.
Door Janny van Rossen

6 juni 2021   

Reactie
Leuke afwisselende wandeling: omhoog en naar beneden, bos en duin. We hebben de 10 km variant gelopen maar komen zeker nog eens terug voor de lange versie!
Door Marielle

24 januari 2021   

foto
Reactie
Prachtige wandeling, dus 'bella' klopt helemaal.
Een aanrader deze (pittige) wandeling!
Door Carla en Mieke

24 oktober 2020   

foto
Reactie
Deze erg mooie route, nog een keer gelopen. Nu met GPS tegen de routerichting in. Het is een prachtige route en 24 okt. was het prachtig weer. Halverwege was de horeca open voor afhalen.
Door Ruud

2 juli 2019   

foto
Reactie
Zand, zee, veel zon, Frits leidt ons bijna onopgemerkt langs kattendel en dronkendel over starrevlak door het ruige gat; bijzondere woorden voor al die schoonheid onderweg.
Door Hennie

30 december 2018   

foto
Reactie
Op een miezerige dag als vandaag was het toch lekker om erop uit te trekken. We wandelden de 10km versie en genoten van de hoogteverschillen en de grote variatie aan boomsoorten. Dat laatste verwacht je niet in een duintocht!
Door Hans en Mirjam

27 juni 2018   

foto
Reactie
Gisteren deze prachtige route gewandeld met de wandelpool. We liepen de route van 20 km. Tijdens de wandeling was het eb en met nog wat heen en weer lopen kwamen we uit op 21,2 km.
Route volgt vele kleine duinpaadjes en is absoluut een aanrader.
Door Ruud

21 maart 2018   

Reactie
Gisteren deze tocht gelopen van 18 km. De route is nog steeds schitterend. Wel zijn er twee stukjes die onder water staan: de eerste nét voor de strandopgang, de tweede na Parnassia. Allebei de keren kun je makkelijk omlopen. We hebben genoten!
Door Sandra van der Laan

31 maart 2017   

foto
Reactie
Op initiatief van Frits, in de stille rijkdom van KennemerDuinKruid
klinkt innerlijk Haydns: 'erwekke die Natur, aus ihrem Todesschlaf, o komm holder Lenz, des Himmels Gabe komm'. Dankjewel
Door Hennie

15 maart 2017   

foto
Reactie
Na drie jaar weer enorm genoten van deze schitterende route en de stilte.
Door Frits Talsma

21 juli 2016   

foto
Reactie
Bella, Bella deze route. Door prachtig open duingebied, langs het Vogelmeer, Cremermeer met grote aantallen bijzondere eenden en aalscholvers. Leuke paadjes zoals het Olmenpad. En natuurlijk de parnassia gefotografeerd. Mooi zo'n veld vol.
Door Henk Kreeft

10 juni 2016   

Reactie
Deze route via Parnassia is mooier dan de NS wandeling die ook vanaf station Santpoort-Noord start. De route beschrijving is duidelijk. Alleen het naambordje Stroperspad is wel erg klein en zie je gauw over het hoofd. Mijn complimenten voor de makers.
Door Sjaak

25 maart 2016   

foto
Reactie
Vandaag met Mieke, meesteres in mooiste routes, zorgt Bella Parnassia voor extra verrassingen. Een schichtig ree kruist vlak voor ons het pad. Bij de wonderschone vallei waaien windkrachten wolken uiteen. Warme zon, zo welkom deze Goede Vrijdag.
Door Hennie

6 november 2015   

foto
Reactie
Een prachtige en afwisselende tocht. Voor de horizonvervuiling op een paar momenten moet je je ogen maar sluiten. Goed beschreven route, de moeite waard.
Door Kees

1 oktober 2015   

Reactie
Bossen met machtige beuken en eiken, een schitterend duinlandschap, uitwaaien op het strand en een juweel van een terugtocht. Zeer aanbevolen.
Door Loes en Theo van den Dool

20 maart 2015   

foto
Reactie
Een tocht vol verrassende schoonheid die zich toont in
fluweeldoornige valleien
rijke kleurschakeringen als geelgroene en bruine violetten
bewoond door reeën herten paarden konijnen en
hoornige hooglanders
die ontzag inboezemen
Door Hennie

20 maart 2015   

foto
Reactie
Prachtige wandeling door een fantastisch duinlandschap. Konickpaarden, reeën, Schotse Hooglanders en damherten gezien. Van harte aanbevolen!
Door Arie Kooy

13 maart 2015   

Reactie
Hoewel ik deze route al vele malen heb gelopen blijft hij heel mooi. Het weer was goed en het gezelschap onder leiding van Mieke Timmer erg gezellig. Dit gebied zal veranderen want de paarden en herten aten de schors van heel veel bomen.
Door Ank de Graaff

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"