Rondom een Drents Dorp

19 km

Startpunt

Streekmuseum De Wemme
Burg. Tonckensstraat 49
7921 KB Zuidwolde

coördinaten: N52.66679 E6.41817

Introductie

Tijdens deze afwisselende wandeling langs en rond het dorp Zuidwolde maakt u kennis met bijna alle facetten van het Drentse landschap. De tocht voert u door de historische buurtschappen Steenbergen en Drogt, en over de grens van zand en veen. Bij Het Zwarte Gat krijgt u een mooi beeld van het oorspronkelijke veengebied. Het dorp Zuidwolde ligt van oorsprong op een hoge zandrug die dwars door dit grote veengebied loopt. Dit is goed waar te nemen bij de Ekelenberg, waar de glooiing in het landschap duidelijk zichtbaar is. 
U komt langs vennetjes, door bossen en over heidevelden en wandelt voor het grootste deel over zandwegen, bospaden en zeer rustige weggetjes.

Praktische informatie

De route is bereikbaar per bus; stap uit bij halte Burgerzinstraat.
U begint de wandeling bij het streekmuseum De Wemme. Houd er rekening mee dat het museum (en de horeca) in de wintermaanden gesloten is. 
Onderweg komt u langs een camping met horecagelegenheid, deze is niet altijd geopend. Neem dus zelf iets te eten of te drinken mee. Vlak langs de route vindt u Hotel - Restaurant Ter Linde. Kijk vooraf op de website of het restaurant geopend is.
In nummer 3 (gps na routepunt 33) mag het bordje Rustgebied als u niet van de route afwijkt, genegeerd worden.
Met dank aan de routemaker(s) Jan en Roelie Rozema en aan de controleur(s) Janny van Rossen.

4 reacties

11 mei 2024   

foto
Reactie
Erg afwisselend maar ook af en toe "spannend". Sommige paadjes waren zo overwoekerd dat je echt niet kon zien hoe je moest lopen. Vooral als je dan een heuveltje afgaat is het even oppassen geblazen. Achteraf ook wel weer leuk.
Door Ina van der Goot

23 oktober 2021   

foto
Reactie
Opnieuw deze mooie wandelroute gecontroleerd. Helaas nu een grijze dag, met redelijk wat wind. Stevig doorstappen dan maar. Restaurant Ter Linde serveert ongetwijfeld heerlijk bier met bitterballen, maar was tot onze teleurstelling gesloten.
Door Janny en Tess van Rossen

8 november 2019   

foto
Reactie
Een avontuurlijke route! Afwisselend, heel divers. Prachtig in de herfst - al die kleuren, fantastisch. Het was schitterend weer: zon en windstil. Er zijn genoeg bankjes om even lekker te genieten, vooral in het eerste deel van de route.
Door Janny van Rossen

18 oktober 2015   

foto
Reactie
Met z'n zessen een supergezellige poolwandeling beleefd (ondanks de nattigheid) vanaf Buiten Herberg Ter Linde. Bij De Entekoele werden we verrast door een kop huisgemaakte soep (heerlijk). Routemakers, we hebben genoten van deze gevarieerde route.
Door Tineke Poortman

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"