Door Elburgs groene Zoom

wandelroute - 18 km of 20 km

Vanuit Elburg wandelt u via de landgoederen Old Putten, Schouwenburg, de Haere en Klarenbeek naar Doornspijk. Het is een afwisselend landschap, met lommerrijke lanen, besloten kleinschalig kampenlandschap, en bosgebieden van de Haere. Onderweg komt u over het nog actieve stuifzandgebied De Zoom. Na Doornspijk loopt u bijna ‘met uw hoofd in de wolken’ over een hoge oude kerkendijk naar de ruïne van de Sint-Ludgeruskerk aan de voormalige Zuiderzee. Het vroegere Zeedijkje, op de rand van het natuurgebied langs het water, brengt u terug naar Elburg. Daar bekijkt u nog een gedeelte van het mooie Hanzestadje met z’n vele monumenten en kenmerkende keitjesstraten en -stoepen. In het levendige centrum is, voordat u naar het eindpunt gaat, nog volop horeca om lekker na te genieten van de wandeling.

Praktische informatie

Het startpunt is bereikbaar met openbaar vervoer. U stapt uit bij bushalte Elburg Centrum.

Vanaf het startpunt en de bushalte is de Elburgse horeca, b.v. restaurant De Haas, Jufferenstraat 21, Elburg maar op 250m afstand voor koffie of thee voorafgaand aan de wandeling. Di t/m do open vanaf 10.30 uur, vr en za vanaf 10 uur en zo vanaf 12 uur. Onderweg is, behalve het Rustpunt Vaarbekerweg 5, nabij 't Harde, in het dorp Doornspijk aan de route cafe restaurant cafetaria Halfweg, Zuiderzeestraatweg West 62.

Op de inkorting komt u langs de mooiste tuin op de Veluwe: Ampies Berg. Deze is te bezoeken van juni t/m half oktober op maandag t/m zaterdag, van 10 tot 17 uur. Raadpleeg ook even de site om helemaal actueel te zijn. Entree: € 5,00 per persoon. Meegebracht drinken of voedsel mag op het terras worden genuttigd. Honden zijn hier niet toegestaan.

Inkorters missen het prachtige stuifzandgebied De Zoom!

Startpunt Door Elburgs groene Zoom

P Het Schootsveld
Zwolscheweg, tegenover huisnr. 1
8081 CG Elburg

coördinaten: N52.44630 E5.83751
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Tineke Hirschler.

12 reacties

10 augustus 2023   

foto
Reactie
Mooie, afwisselende route. We liepen de korte versie. De bloemenzee op 'Ampie's berg' is even spectaculair als verbijsterend. Laatste stuk, over de grasdijk, is de kers op de taart!
Door Wolter Strijker

15 maart 2023   

foto
Reactie
Een schitterende en heel afwisselende route door bos, over heide en zandverstuiving, over een oude zeedijk met zicht op het randmeer. Deze route heeft alles, 100% genieten, een echte aanrader!
Door Tineke Hirschler

28 mei 2022   

foto
Reactie
Prachtige, afwisselende route!
Door Ellen

4 mei 2022   

foto
Reactie
Schitterende route! Heel afwisselend landschap, zoals de omschrijving. We hebben de 20km gelopen - de zandverstuiving wil je niet missen!
Prachtig weer, geen wind. Bedankt routemakers!
Door Barbara Kwaak

28 juli 2021   

foto
Reactie
Deze wandelroute gaat door zoveel verschillende landschappen dat het bijna teveel voor één dag is: van zandverstuiving tot grasdijken met uitzicht over het water. Ik maakte er een relaxte tweedaagse van met Elburg als afsluiting in vakantiesfeer!
Door Ria

18 januari 2020   

foto
Reactie
Prachtige route door bossen, heide, zandverstuiving, weidelandschap en Elburg.
Door E. Port

7 oktober 2019   

foto
Reactie
Op een zonnige herfstdag deze fantastische route gelopen. Bospaden, zandpaden, langs de hei en over de dijk en tot slot door het mooie Elburg (21 km). Ik heb genoten.
Door Else

20 juli 2019   

Reactie
Wat een heerlijke afwisselende wandeling! Evenals een andere recensent zijn wij verder, in ons geval bij punt 2, opgestapt. Wij hebben de auto bij de tuinen van Dr. Vogel geparkeerd. Van daaruit is het 10 minuten om op de route te komen.
Door Esther

6 november 2018   

foto
Reactie
Mooie afwisselende wandeling op een prachtige dag in november. Jammer van het geluid van de A28, maar desondanks daar nog drie herten gezien bij de zandverstuiving. Door bij punt 3 te starten, onderweg in Elburg ook nog lekker een terrasje gepakt.
Door Lenny en Hans Beumer

27 september 2017   

foto
Reactie
Een afwisselende wandeling met ook voor mij weer nieuwe paden. Veel open gebied en weidse uitzichten. Het was enerverend om te zien hoe Defensie helikopters inzet om De Zoom weer aan het stuiven te krijgen. Gelukkig was er horeca in Doornspijk!
Door Wimke

6 augustus 2017   

foto
Reactie
Bij werkelijk perfecte wandelomstandigheden deze meer dan geweldige wandelroute gelopen. Buitengewoon gevarieerd en steeds boeiend. Midden in de vakantie en onderweg - buiten Elburg - heerlijk rustig.
Door Eduard Camping

13 maart 2017   

foto
Reactie
Wat een verrassende en afwisselende wandeling. Fraaie landgoederen, vaak verscholen in een bosrijke omgeving en zeer veel rijk natuurschoon. En ook Elburg is met z'n boeiende eeuwenoude verleden een bezoek meer dan waard. Van harte aanbevolen.
Door Piet Laan

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"