Vennenpracht

16 km

Startpunt

Landhotel Diever
Groningerweg 6
7981 LA Diever

coördinaten: N52.85960 E6.33521

Introductie

Deze wandeling voert u door het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het is een echte zwerftocht, ver van de bewoonde wereld, een spannend labyrint. Onderweg passeert u een aantal vennen: Koekoeksvijver, Beuzeveen, Snoekveen en Hatzmannsveentie. Het zijn deels pingoruïnes, gesmolten ijsheuvels uit de ijstijd. Nu verrassen ze door een rijk planten- en dierenleven. Vanaf het midden van de 19e eeuw is een groot deel van de toen uitgestrekte heidevelden en stuifzanden ontgonnen en met bomen beplant. Deze productiebossen worden weer teruggegeven aan de natuur. Het krijgt een steeds natuurlijker aanblik. Kortom, een avontuurlijke route die u veilig weer terug brengt bij het startpunt.

Praktische informatie

Let op: navigatiesystemen wijzen u dikwijls via het zandpad naar het startpunt. Advies: rij via het dorp Diever en daarna langs het hunebed naar het startpunt.
Horeca is er alleen bij het startpunt. Landhotel Diever is alle dagen open vanaf 10 uur.

De wandeling is voor het grootste deel onverhard. Het is een vochtig gebied, soms zijn er veel muggen. Sommige paden kunnen mul of modderig zijn, afhankelijk van jaargetijde en weersomstandigheden. Pas uw kleding en schoeisel daarop aan.
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs, Egbert Klasens en Aad van Dorp en aan de controleur(s) Aad van Dorp.

15 reacties

4 januari 2024   

Reactie
Een prachtige en afwisselende wandeling! Zeer nat, vele paden zijn ondergelopen. Hier en daar leek het een mangrovebos. Met een beetje survivallen kun je de route uitlopen. Niet bang zijn voor natte voeten. Laarzen aanbevolen. Voor ons: 6 sterren!
Door Cornelieke en Joke

27 december 2022   

foto
Reactie
Mooie wandeling door het Drents Friese Wold, op een mooi moment in een verder druilerige kerstweek. De moeite waard om te lopen: veel gevarieerd bos, maar ook heideveldjes en een paar mooie vennen. En een mooi veldje bekertjesmos!
Door Aad van Dorp

24 april 2022   

foto
Reactie
Prachtige dag om te wandelen. Als je van rust houdt..........Wij wel. Wat hebben we genoten. Bijna niemand tegengekomen op een mooie zondag. Gewoon doen...
Door Ina van der Goot

4 februari 2022   

foto
Reactie
Vooral bos, leek me vooraf. Saai ..... Niets is minder waar. Veel mooi (!) bos inderdaad, maar ook veel afwisseling: natuurgebied De Hoekenbrink is schitterend, de verstilde vennetjes doen altijd wat geheimzinnig aan. Onverharde paden, ook fijn.
Door Janny van Rossen

11 april 2021   

foto
Reactie
Prachtige route over haast alleen maar onverharde paden door een steeds mooier wordend groot bosgebied, met onderweg diverse vennen, heidevelden en andere open plekken.
Door Monique en Dick

30 augustus 2020   

Reactie
Zeer mooie afwisselende boswandeling. Heel erg stil. Maar enkele andere wandelaars gezien. Op één zandpad lagen grote waterplassen waar we gelukkig steeds net langs konden. Verder prima te lopen.
Door Myriam

27 maart 2020   

foto
Reactie
Hele mooie route door een rustig deel van de bossen boven Diever. Ideaal voor wie van bos houdt. Veel eenmanspaadjes. Het weer was er ook naar: 13 graden, 100% zon, enige wind. De afritsbroek gebruikt waar ie voor is. De route is prima beschreven.
Door Aad

28 augustus 2019   

foto
Reactie
Schitterende route langs een aantal mooie vennen. Maar ook door een prachtig soms heuvelig natuurgebied en over leuke smalle bospaadjes. Daarbij ook nog eens mooi zonnig weer. Wij hebben een prachtige dag gehad.
Door Jan en Agnes Disco

9 maart 2018   

foto
Reactie
Zo verrassend, niet alleen zicht op mooie vennen, maar 't was ook genieten van een rijk, soms heuvelig natuurgebied. We hebben genoten! Horeca niet gemist, er staan onderweg ook bank(jes).
Door Piet en Tineke Poortman

9 maart 2018   

foto
Reactie
Schitterende, bijzonder verrassende rondwandeling bij Diever. Dank jullie allen voor de fijne dag in zo'n mooie omgeving en Tineke en Piet Poortman superbedankt voor de goede organisatie; een aanrader!
Door Jeanette de Jong

20 februari 2018   

foto
Reactie
Schitterende route. Bijna niemand tegengekomen maar wel twee herten.
Door Lenny en Hans Beumer

8 november 2016   

foto
Reactie
Wilgen zijn in het westen van ons land, waar we wonen, oververtegenwoordigd. Deze verkleuren in de herfst niet. Daarom keken we onze ogen uit op de herfstpracht van vooral de lariksen. Het is feeëriek hoe zij geel afsteken tegen loof- en naaldhout.
Door Hans en Mirjam

22 oktober 2016   

Reactie
Prachtige wandeling in herfstkleuren en met heel veel eikels. Veel afwisseling door de talloze vennen. Opvallend veel kraaiheide. Mede doordat de wandeling vrijwel uitsluitend over onverharde paden gaat, is het een paar uurtjes puur genieten.
Door Paul Pilgram

7 september 2016   

foto
Reactie
Met een wandelpool heb ik deze wandeling langs vennen, pingoruïnes en ijsheuvels gemaakt. Iedereen vond het een fantastische route.
Door Luuk Jacobs

29 juni 2016   

foto
Reactie
Dit is nu echt een wandeling puur natuur. De stil makende rust van de bossen en de aansprekende pracht van de diverse vennen geven deze trip een bijzondere meerwaarde. Van harte aanbevolen!
Door Piet Laan

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"