Gordiaanse Tiensprong

12 km of 19 km

Startpunt

Parkeerterrein Schaapskooi Ensink
Noordkamp
9415 TN Hijken

coördinaten: N52.91080 E6.49605

Introductie

Naast een mooie kennismaking met dit (op drie na grootste) Drentse heideveld, is dit een prettige ontmoeting met het fenomeen van de tiensprong. Tot en met de zevensprong hebben we het allemaal wel meegemaakt. Een tiensprong komt minder vaak voor en daarom gaat deze wandeling over elk van de tien paden. Die leiden allemaal tot een ander uitzicht. Naast de tiensprong loopt u veel over heidegebied en ziet u het natuurgebied Diependal letterlijk van alle kanten. De wandeling voert voor het overgrote deel over onverharde paden. U passeert in het begin (en bij het einde) de schaapskooi Ensink. Als u geluk hebt, ziet u de kudde nog op de uitgestrekte heide, zoals dat eeuwen geleden ook ging.
Resten van nog veel langer geleden komt u tegen in de vorm van prehistorische grafheuvels uit drie verschillende historische periodes. Daarmee is deze wandeling niet alleen een ontmoeting met de natuur, maar ook met de prehistorische cultuur.

Praktische informatie

Onderweg is geen horeca. Neem daarom voldoende water en proviand mee.

In groeizame jaargetijden kan het onkruid langs het pad op sommige gedeelten flink hoog staan. Een lange broek en goede schoenen zijn dan aan te bevelen.

De tiensprong kan voor wandelaars die alleen GPS gebruiken een uitdaging zijn. Mocht u met uw navigatie de knoop uiteindelijk niet kunnen ontwarren, navigeer dan naar het door u gewenste Exit-waypoint en start daar uw navigatie opnieuw.

Ook voor GPS gebruikers: de vierde lus bij de tiensprong is momenteel (11 augustus 2023) gesloten wegens valgevaar door de letterzetter. Als u bij dit bordje niet verder kunt, gaat u linksaf tot de tiensprong, neemt het derde pad links en vervolgt daar de navigatie.
Met dank aan de routemaker(s) Aad van Dorp en aan de controleur(s) Aad van Dorp.

1 reactie

11 augustus 2023   

foto
Reactie
Afwisselende wandeling: grafheuvels, hei, bos met tiensprong, natuurreservaat Diependal met vogelkijkhut (zie foto, met kraanvogels en lepelaars), en tenslotte weer de hei met schaapskudde. Mede dankzij de bloeiende heide een mooie beleving.
Door Aad van Dorp

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"