Spook in Verlaat?

16 km of 19 km

Startpunt

NS station Alphen aan den Rijn
Stationsplein 10
2500 BA Alphen ad Rijn

coördinaten: N52.12490 E4.65731

Introductie

U wandelt van station Alphen aan den Rijn naar station Leiden Lammenschans door een stukje van het Groene Hart, en niet het minste stukje. Het is een steeds veranderend landschap; boerenlandpaden door de weilanden, natuurgebiedjes, waterpartijen. Ook wandelt u langs de Oude Rijn, een historische rivier, immers de rivier is onderdeel van de Limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Er is een overvloed aan weide- en watervogels. De randstad is nauwelijks vrij van het geluid van gemotoriseerd verkeer. Hoewel u op deze route verschillende keren de N11 kruist en zelfs de A4, merkt u dat er stiltegebieden te vinden zijn. Geniet er vooral in het Spookverlaat van.

Praktische informatie

Let op: de route gaat over boerenlandpaden. Tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 juni kan de route daarom niet gewandeld worden.

In Alphen aan den Rijn kunt u betaald parkeren op het P+R terrein bij het station. Met de trein bent u in 10 minuten terug van Leiden Lammenschans naar Alphen aan den Rijn.
Er is een kiosk bij station Alphen aan den Rijn. In het winkelcentrum Kerk en Zanen vindt u een bakker en een cafetaria. Op de lange route komt u alleen in Koudekerke aan den Rijn Eetcafé De Hoek tegen, openingstijden wo. t/m zo. vanaf 12 uur. Op de ingekorte versie komt u langs Recreatieboerderij Jeu de Boer, open tijdens het seizoen van april - 12 oktober van 11.00 uur - 16.30 uur. Buiten het seizoen is de boerderij open voor groepen op afspraak en soms omdat het mooi weer is geopend.

Met dank aan de routemaker(s) Kees Bakx en aan de controleur(s) Angeline Boef.

8 reacties

28 januari 2024   

foto
Reactie
Zoals in de reacties van anderen te lezen viel, zijn er stukken die langs of vlakbij een drukke weg lopen. Maar misschien omdat ik was gewaarschuwd, heb ik dit niet als heel storend ervaren. Ons open landschap is ook prachtig!
Door Astrid

16 juli 2021   

Reactie
Een route met mooie stukken, maar ook saaie stukken. Voor mij krap drie sterren waard.
Door Angeline

9 januari 2019   

Reactie
Vooral de 1ste helft van de wandeling vind ik mooi; veel onverhard, weidse uitzichten over de polder en een leuk stukje langs de Oude Rijn. Na Hazerswoude-Rijndijk vrij veel over asfalt en een paar keer dicht langs de N11. Al met al een aardige route.
Door Ger Stouten

3 september 2018   

Reactie
Vandaag heb ik de korte route gelopen. De route heeft veel asfalt, drukke verkeerswegen op de achtergrond en weilanden. Er zitten hele leuke stukjes tussen, maar sommige stukken vond ik wat saai. Ik heb niet zoveel met koeien ;-)
Door Miriam

23 augustus 2017   

foto
Reactie
Een prachtige wandeling in het hart van de Randstad met een mooi gekozen route door een landelijk gebied met op afstand een drukke weg, maar niet storend en een mooi stukje langs de Rijn en leuk gezelschap! Dank aan routemaker Kees.
Door Anne

5 augustus 2017   

Reactie
Mooie verrassende route!
Door Josine

13 juli 2017   

Reactie
Mooie polderroute door het Groene Hart. Vlak achter station Lammenschans kun je eindigen met een hapje en een drankje in een hippe gelegenheid: http://vetgezond.com/
Door Conny

15 juni 2017   

foto
Reactie
Het Spookverlaat is dan wel een griezelige plek, maar ook een hele mooie! Wat een romantisch pad zo door dat natuurgebiedje. Ook de boerenlandpaden zijn erg leuk. Veel fluitenkruid en koolzaad.
Door Mieke Timmer

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"