Kuierke yn 'e Trynwâlden

14 km of 17 km

Startpunt

Parkeerplaats Stania State
Rengersweg 98b
9062 EJ Oentsjerk

coördinaten: N53.25600 E5.89800

Introductie

In het noordelijkste puntje van het Nationaal Landschap de Noordelijke Friese Wouden, net ten oosten van Leeuwarden, liggen De Trynwâlden. Een bijzonder geheel van oude Friese dorpjes, weilanden, boomsingels, grasdijkjes, bospercelen, zandweggetjes, veenplassen en rietmoerassen.

U start bij de 19e eeuwse Stania State met haar bijzonder Roodbaard-park, waar van maart tot en met mei de stinsenplanten bloeien. De wandeling komt langs de 'tegeltjesbrug' over het riviertje de Murk. Deze brug is omgetoverd tot een uniek monument voor de 'Tocht der tochten' over natuurijs. Het 'kuierke' doorkruist 3km lang de ecologische verbindingszone van het moerasgebied de Bouwepet met zijn zwerfstenen en geologisch monument. Tenslotte koerst u over mooie boomsingels en zandpaden naar de bossen van Grikelân en Turkije en het park van Stania State. De helft van de route gaat over onverharde paden!

Praktische informatie

Het startpunt is bereikbaar met openbaar vervoer. Stap uit: bushalte Oentsjerk, Heemstrastate. Bewandel Rengersweg in de richting van de oplopende huisnummering tot de toegang naar Staniastate.

Zie voor de openingstijden van horecagelegenheid Stania State de site.
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Jan Postmus en Geartsje Cuperus.

3 reacties

18 augustus 2022   

foto
Reactie
Bijzondere kerkdorpen, de Tegeltjesbrug en mooie natuur.
Ook een dierbare herinnering aan een voor mij belangrijk persoon.
Ik schrijf altijd een verhaaltje (met foto's) over mijn dagtochten. Voor de liefhebber: https://www.jansiemonsma.nl/453132486
Door Jan Siemonsma

19 december 2021   

foto
Reactie
Een leuke route door verscheidene dorpen en door heel verschillende landschapstypes. Ook kom je langs een paar bijzondere plekken. Met goed schoeisel het hele jaar goed te wandelen.
Door Monique en Dick

1 juli 2018   

foto
Reactie
Het begin is een beetje saai, maar naarmate de wandeling vordert, wordt het steeds mooier met een paar uitzonderlijk mooie paadjes. Voor de honden is er onderweg genoeg gelegenheid om lekker even het water in te kunnen gaan.
Door Nicole en Mirjam

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"