Van Rijnwater tot rein water

wandelroute - 10 km of 15 km

Prachtige en ook pittige natuurwandeling waarbij het proces van zuivering van water uit de Rijn tot topklasse drinkwater (rein water) door infiltratie in de duinen centraal staat. De route voert u langs alle stadia van het zuiveringsproces. Daarnaast biedt deze wandeling ook veel natuur met zeker ontmoetingen met damherten en misschien ook vossen en ijsvogels. U wandelt over onverharde paden en struint soms zonder pad door de wildernis. Ook beklimt u een uitzichtduin.

Praktische informatie

Bij het startpunt is een betaald parkeerterrein, € 2 per auto per dag.
De toegangskaart voor het duinterrein kost u € 1,50 per persoon.
Beide betaalt u, alleen met pin, via de automaat bij de ingang van het duinterrein.
Sommige navigatiesystemen hebben moeite met het startadres.
Gebruik dan het adres: Vogelenzangseweg 50, 2111HS Vogelenzang en parkeer op een van de parkeerterreinen.

Openbaar vervoer: het startpunt is vanaf station Heemstede-Aerdenhout bereikbaar met buslijn 9, halte Waterleiding, Aerdenhout Dit is een uursdienst.

Startpunt is Pannenkoekenhuis de Oase, een sfeervolle horecagelegenheid met terras. Geopend di t/m zo vanaf 9.30 uur.
Aan het eind van de wandeling komt u langs Bezoekerscentrum De Oranjekom. Hier is een eenvoudige koffievoorziening en vindt u veel informatie over het duingebied. Geopend dinsdag t/m zondag van 10 - 17 uur en op alle feestdagen.

Startpunt Van Rijnwater tot rein water

Pannenkoekenhuis de Oase
1e Leijweg 9
2114 BH Vogelenzang

coördinaten: N52.34570 E4.58257
Met dank aan de routemaker(s) René de Jong en aan de controleur(s) Piet Laan en Tiny Laan.

9 reacties

29 juli 2021   

foto
Reactie
Wat hebben wij genoten van deze prachtige wandeling. Het was 10 km of 15km. Toch maar de 15km gedaan. In een woord schitterend.
Door Noud en Thea

3 april 2021   

Reactie
Een prachtige, avontuurlijke wandeling over spannende paadjes. Ook leerzaam, omdat we juist hier zien hoe ons drinkwater gezuiverd wordt, eigenlijk heel bijzonder.
Door Marijke

21 maart 2020   

foto
Reactie
In dit gebied is het altijd heerlijk wandelen. Op deze prachtige, zonnige dag heb ik volop genoten van de vele kanaaltjes en de infiltratiemeren. Af en toe ook lekker struinen, wat wil je nog meer!
Door Mieke

8 april 2018   

foto
Reactie
Een prachtige wandeling, langs waterstroompjes en veel onverhard terrein. Ook wel pittig, onderweg vele damherten gezien en als kers op de taart werden we getrakteerd: een vos op zo'n 10 meter afstand. Deze route zullen we vast nog eens gaan lopen.
Door Pauline van Drunen

26 mei 2017   

foto
Reactie
Op 26 mei 2017 met een wandelgroep op pad. Het was warm, dus op de foto de moderne holenmens die de schaduw opzoekt tijdens een drinkpauze. We struinden verder weer heerlijk langs verkoelende waterpartijen in allerlei soorten en maten.
Door René

1 mei 2017   

Reactie
Prachtige wandeling door rustige en voor mij onbekende stukken van de waterleidingduinen. De worsteling met het 'duindoornstruweel' viel een beetje tegen maar bracht ons wel op mooie plekjes.
Door Mariëlle

27 november 2016   

foto
Reactie
Een mooi gebied, ook in de winter. Al die watertjes in de duinen - bijzonder. Prachtige kleuren, veel geel- en bruintinten. Een afwisselende route, veel onverhard, soms over ongebaande wegen. Damherten overal ....
Door Janny

20 mei 2016   

foto
Reactie
Een mooie wandeling door de Waterleidingduinen met onderricht van René over water, vieze en schone poeltjes, bomen en struiken. Afwisselend landschap, de stilte, de geuren en kleuren van meidoorn en wolfsmelk. Het struinen was heerlijk. Bedankt René.
Door Thea Ackema

3 december 2015   

foto
Reactie
Mooie wandeling met aanschouwelijk onderricht over waterproductie. Eerst vaak verhard langs stromend water. Later komt iedere struiner voluit aan zijn trekken. Dit kost tijd. In de winter moet je dan zorgen voor donker terug te zijn: spannend!
Door Hans Doorenbosch

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"