Binnenduin en Veenplas

wandelroute - 9 km

Deze afwisselende wandeling door het midden van het landgoed Den Treek - Henschoten voert u vaak over zachte bospaden, over goed begaanbare ruiterpaden en over eenmanspaadjes. Eerst slingert u vlak door het bos en even later tussen de heuveltjes van de Binnenduinen door. Langs heideveldjes, akkers en de fraaie Veenplas doorkruist u langdurig een weinig bewandeld gebied dat zeer de moeite waard is. De laatste twee kilometers voeren u over een prachtig heideveld met een fraai uitzichtpunt, over de oude Wijkerweg en langs grafheuvels.

Praktische informatie

Naast het startpunt is een gratis parkeerterrein.

In het gastvrije Pannenkoekenhuis Bergzicht kunt u doordeweeks vanaf 10 uur terecht en in het weekend vanaf 11.30 uur. Dezelfde openingstijden gelden voor het naastgelegen Treeker Info Punt.

Op een paar smalle paadjes kan een lange broek verstandig zijn.
Een aantal keren kruist u een mountainbikeroute.

Startpunt Binnenduin en Veenplas

Pannenkoekenhuis Bergzicht
Doornseweg 23
3931 MH Woudenberg

coördinaten: N52.09210 E5.36081
Met dank aan de routemaker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Anne-Marie Blomesath.

24 reacties

2 september 2023   

foto
Reactie
Tussen veel zonnige dagen door begon deze dag met mist, dat leverde héél veel mooie spinraggen maar ook natte broekspijpen op! Ruiterpaden waren prima te belopen en het uitzicht vanaf het uitkijkpunt temidden van de nog bloeiende heide was prachtig!
Door Harm en Tiny

20 augustus 2023   

foto
Reactie
Mooie afwisselende wandeling. Jammer van de vele paardenpaden. Vervelend mul zand en als het geregend heeft modder. Geen last van MTB-ers maar opletten! Fijn bankje met mooi uitzicht (foto). Jammer dat er verder geen bankjes zijn.
Door Liesbeth en Fred

8 augustus 2022   

Reactie
Prachtige wandeling, op GPS gelopen, veel afwisseling. Goed restaurant aan het einde (of zoals bij ons, in het begin).
Door Dorien

18 oktober 2021   

Reactie
Jammer dat in het duindeel van deze route een mbt parcours is aangelegd. Nu steeds druk mtb-ers verkeer op kruisingen. Hierdoor heeft deze route helaas iets aan schoonheid verloren. Was een van onze favoriete routes.
Door Marion en Fred

17 oktober 2021   

foto
Reactie
Een leuke en afwisselende route. We hadden erg weinig last van de MTBers. Veel paddestoelen gezien.
Door Michel en Hubert

28 september 2021   

foto
Reactie
Prachtige, glooiende route met mooie en spannende eenmanspaadjes in een gevarieerde omgeving van bossen, akkers, heide. In het middengedeelte veel wandelen over ruiterpaden, maar die zijn goed te doen. Mooie vergezichten en uitkijkpunten. Aanrader!
Door Ria en Yvonne

11 augustus 2021   

Reactie
Het was vandaag genieten van een afwisselende mooie wandeltocht. Vooral de bloeiende heide maakte het extra feestelijk.
Door Ineke Groothuis

17 april 2021   

Reactie
Aantrekkelijke en heel afwisselende route, in druk bewandeld gebied en toch meestal alleen op de paadjes. Goed beschreven route.
Door Jacqueline

19 februari 2021   

Reactie
Het was een hele mooie wandeling en erg goed beschreven.
bedankt.
Door Joke en Ben Hogendoorn

20 december 2020   

foto
Reactie
In Coronatijd lijkt iedereen massaal naar ‘de bossen’ te gaan in het weekend. Vertrokken vanaf de overvolle parkeerplaats hebben wij genoten van deze gevarieerde route. Afgezien van de fietsers op het mtb-pad was het na 5 min. al stil op de route!
Door Edward Pison

2 oktober 2020   

foto
Reactie
Hernieuwde kennismaking na ruim 5 jaar. De vorige versie was al top! Maar door de verrassende aanvulling aan het eind met het uitstapje naar de heide istie nóg mooier! De helaas vele MTB-paden nemen we maar op de koop toe.
Door Harm en Tiny

21 juli 2020   

Reactie
Dit keer de route gelopen aan de hand van Gsm met daarop Topo GPS geïnstalleerd. Prima bevallen. Route was fantastisch, erg rustig, mooie eenmanspaadjes welke soms zodanig begroeid zijn, dat je bijna een kapmes nodig hebt.
Door Gerard

3 juni 2020   

Reactie
Mooie gevarieerde korte wandeling door het bos en over de hei. Op de ruiterpaden loop je door het mulle zand. Soms loop je een stukje verhard. Fijne bospaden. Je hoort wel het verkeer en er cirkelde een Chinook- helikopter rond wat veel lawaai gaf.
Door Myriam

27 mei 2020   

foto
Reactie
Fantastisch mooie route. Ik heb hem verlengd met 6 km door Den Treke aan de Beke eraan vast te knopen. Gpx-file gebruikt.
Door Liesbeth

12 augustus 2018   

Reactie
Heel veel leuke eenmanspaadjes, daardoor loop je echt in de natuur. Je moet de beschrijving goed lezen en het liefst op het kaartje volgen. Er zijn voor de beschrijving weinig aanknopingspunten in de natuur, maar het is de routemaker gelukt!
Door Cornel

19 december 2017   

foto
Reactie
Een mooi gevarieerde wandelroute over het Landgoed Den Treek. In 11 km zie je goed wat dit landgoed te bieden heeft. Advies om in deze periode goed schoeisel te dragen. Sommige delen zijn erg nat. Maar laat dat je niet weerhouden deze route te lopen.
Door Marion en Fred

26 februari 2017   

foto
Reactie
Meer dan genoten in dit afwisselende open landschap, over de weinig bewandelde paden. De paden brengen je op plekken waar je anders niet zou komen. Geweldig zicht op de Veenplas. Het miezerde, maar voelde nooit somber. Hier komen we vaker!
Door Edwin en Hetty

24 december 2016   

foto
Reactie
Utrecht op z’n mooist: als je wandelt op de grens van bos en akkerland. Als de wind aanzwelt in de toppen van het naaldhout. Als er leuke smalle paden door jong bos en over de heide zijn. En als er kruisbekken vliegen.
Door Hans en Mirjam

26 oktober 2016   

foto
Reactie
Een heerlijke wandeling door een stukje van het landgoed Den Treek. Genieten van dit mooie landgoed en de prachtige herfstkleuren. Advies de hele route lopen anders mis je het laatste prachtige stukje.
Door Marion en Fredden Hertog

5 maart 2016   

foto
Reactie
Een wat mysterieuze wandeling door de nevel tussen de bomen. Deze route is een van onze favorieten, uurtje rijden, 11 km lopen. Veel genietmomenten! Dit jaargetijde héél veel water op de (daardoor soms slechte) wandelpaden! Maar toch… vijf sterren!!
Door Tiny en Harm

10 januari 2016   

foto
Reactie
Echt een prachtige route langs een verrassende veenplas. Alleen jammer dat de paden volledig kapot zijn gereden door mountainbikers en bosbouw.
Verder chapeau voor de routemaker.
Door Jan en partner

27 oktober 2015   

foto
Reactie
Vandaag deze goed omschreven, afwisselende en in de herfst kleurrijke wandeling gelopen.
Geen lange paden wat ik prettig wandelen vind.
Het laatste stuk over de heide is wat drukker (11 km route).
Door Patricia

2 september 2015   

Reactie
Een mooie wandeling over een stukje Treek in Leusden/Woudenberg. Prachtige natuur met een verrassende ontmoeting met Dodaars op de veenplas. Grote kans dat u een ree ziet en in de herfst een rijke variatie aan zwammen en paddenstoelen.
Door Marion en Fred den Hertog

23 januari 2015   

foto
Reactie
Een fijne route! Nu zelfs wat mysterieus door nevel en rijp. We vonden zelfs haarijs! (ontstaat door combinatie van hoge luchtvochtigheid, lichte vorst en winteractieve schimmels op eik en beuk). De veenplas is in elk jaargetijde een plaatje!
Door Tiny en Harm van der Meer

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"