Smokkelpad

wandelroute - 15 km of 17 km

Deze gevarieerde wandeling voert u eerst over Nederlandse, daarna over Duitse bodem. U loopt door en langs drie unieke natuurgebieden. In Nederland het Wooldse Veen en natuurgebied de Borkense Baan met het prachtige Nonnenven. Aan Duitse zijde wandelt u over een mooi pad langs het Burlo-Vardingholter Venn.
Met het Wooldse Veen zult u kennismaken via een smal vlonderpad, zo smal zelfs dat er 'vluchtstroken' moesten worden aangelegd om uit te wijken.
In het Duitse plaatsje Burlo staat een mooi klooster, met het bijbehorende Klosterwald en de schitterende Klostersee.
Op enkele stukjes van deze wandeling komt u op het zogenaamde Kommiezenpad, een traject waar vroeger veel werd gesmokkeld.

Praktische informatie

U kunt de auto bij de Kaasboerderij parkeren. Voor informatie en openingstijden kijkt u op Harmienehoeve.

Na ruim 4,5km komt u bij Mini-camping Veenemaat met terras, een uitstekende gelegenheid voor een kopje koffie.
In Burlo bij het klooster is er in Torhaus bei Moni gelegenheid om iets te eten of te drinken. Voor informatie en openingstijden kijkt u op Facebook.
Ook kunt u bij de Klostergrill/Biergarten en bij Bistro-Café Kreiselstübchen terecht voor een hapje of drankje.

Let op: wanneer u in Burlo bij de bushalte het bos in wandelt, komt u het bordje 'Wald gesperrt' tegen. Het geeft aan dat u in dit bos alleen op de paden mag lopen.

Bij mooi weer is het meenemen van een anti-muggenmiddel geen overbodige luxe.

Startpunt Smokkelpad

Kaasboerderij en Herberg Harmienehoeve
Kulverweg 2-4
7108 BB Winterswijk Woold

coördinaten: N51.90910 E6.72589
Met dank aan de routemaker(s) Jan ter Haar en Willy ter Haar en aan de controleur(s) Kees Spee.

17 reacties

15 oktober 2022   

foto
Reactie
Prachtige, afwisselende route. Net geen 5 sterren wat mij betreft vanwege relatief veel asfalt, maar zeer de moeite waard!
Door Anne-Marie

2 juni 2022   

foto
Reactie
Schitterende wandeling door DU en NL venen, over smokkelpad, vlonder en een oud spoortraject. We bewonderden de 2 grenspalen in het Wooldse Veen en de verzonken paal 771C bij het Nonnenveen riep vragen op. We zagen wateraardbeien en veel veenpluis.
Door Hans Gouman

27 mei 2022   

foto
Reactie
Wat een geweldige route, fraaie vergezichten, mooie natuur met alleen het ruisen van de wind, heerlijk rustig, zeer de moeite waard ! Met horeca op de juiste plek.
Door Hans

3 augustus 2021   

Reactie
Zeer mooi route. Wat een stilte! Goed te volgen via de beschrijving. Een echte aanrader.
Door Inge

26 februari 2021   

foto
Reactie
Erg genoten van deze route in een écht nog stil (grens)gebied. De route loopt in een wijde boog rond het natuurgebied Burlo-Vardingholter Venn/Wooldse Veen, maar het is ook mogelijk om dit gebied te bezoeken. Aanrader!
Door Aad van Dorp

21 mei 2020   

foto
Reactie
Een heel mooie route op deze prachtige Hemelvaartsdag. Helaas was het Wooldse Veen afgesloten "vanwege coronamaatregelen" en was het deel dat van de weg af zichtbaar is afgeplagd, waardoor dat er niet op zijn mooist uitzag. Later nog eens terugkomen.
Door Marien

16 april 2019   

foto
Reactie
Op deze mooie, zonnige lentedag was het fijn om deze route te wandelen. Vooral het vlonderpad door het veen en het voormalige tracé van de spoorlijn met de putten vond ik mooi. De Harmienehoeve is een goede startplaats met een lekker terras.
Door Mieke

21 april 2018   

Reactie
Een heerlijke zomerse lentewandeling! De verkorte versie gelopen. Over het vlonderpad en langs de spoorlijn en het klooster en de mooie lanen en vergezichten. Heel erg mooi.
Door Joke en Ben Hogendoorn

10 april 2018   

foto
Reactie
Een internationale wandelroute langs en door prachtige natuurgebieden. Verrassende stukken met heel veel vogelactiviteiten. Een heerlijke voorjaarswandeling die uitstekend beschreven is.
Door Marion en Fred den Hertog

1 november 2017   

Reactie
Prachtige route. Vooral het veengebied was een hoogtepunt. Ook verrassend, om zo Duitsland binnen te wandelen.
Door Trees

27 april 2017   

foto
Reactie
Deze mooie wandeling door het Achterhoekse grenslandschap gelopen. Het Wooldseveen is prachtig. Opmerkelijk is het verschil met de Duitse kant van de wandeling, minder kleinschalig, maar ook mooi.
Door Henk Kreeft

16 april 2017   

foto
Reactie
De (zondagse) rust op deze route is weldadig. De Achterhoek op z'n mooist. Het Wooldse Veen is een pareltje.
Door Eduard Camping

12 maart 2017   

Reactie
De introductie bij de beschrijving belooft niets dat niet wordt waargemaakt. Een mooie en afwisselende route. Wapen je 's zomers tegen muggen.
Door Annie en Ben van Lochem

5 mei 2016   

foto
Reactie
Fantastische gebied het grensgebied bij Winterswijk. Zeker vandaag met volop zon. Gezellig terras bij de kaasboerderij, mooie natuur en veel mooie vennetjes. We hebben van alle 18 km volop genoten. Top wandeling!!
Door Nico en Janneke

4 mei 2016   

foto
Reactie
Zelfs tijdens de meivakantie was het onderweg, op 'n enkele fietser na, rustig. Een mooie tocht met een kijkje aan de andere kant van de grens over minder bekende paden. Hoogtepunt is ongetwijfeld het vlonderpaadje door het Wooldse Veen.
Door Wimke

3 december 2015   

foto
Reactie
Veelal verstild, kleinschalig Achterhoeks landschap. Prettig gevarieerde route. Opvallend zijn het grote aantal hoogzitten om wild te zien. Jammer genoeg niets gespot. Pareltjes zijn het Wooldse Veen en de Borkense Baan. Een geslaagde wandeldag!
Door Adri Jansen

8 november 2015   

foto
Reactie
In het niemandsland tussen Winterswijk en de Duitse grens, is de Harmienehoeve zelfs op zondag al om 10 uur open voor een kop koffie. Een vroege start is aan te raden voor deze prachtige wandeling want in het Wooldse Veen zijn de vlonders smal!
Door Ria Wilmink

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"