Driestedentocht

fietsroute - 47 km of 56 km

Liefhebbers van boeiende landschappen en prachtige vergezichten komen optimaal aan hun trekken met deze Driestedentocht. U bezoekt drie bekende stadjes van de Elfstedentocht en komt ook regelmatig door andere kleine Friese dorpen/buurtschappen.
De route begint met een rondje door IJlst, een van de kleinste Elfsteden. Over fietspaden en landweggetjes is het lekker toeren naar het pittoreske stadje Hindeloopen. Vanaf de dijk heeft u een prachtig uitzicht op het IJsselmeer. Daarna op naar Workum met de anderhalve kilometer lange hoofdstraat en de historische panden rond het plein in het centrum.
Het fietspad langs de Aldegeaster Brekken, waar u ongeveer drie kilometer langs rijdt, is volgens zeggen het mooiste van Friesland! Het is daar ook een waar vogelparadijs. Over slingerende landweggetjes fietst u terug naar IJlst.
Kiest u voor de korte variant, dan wordt het een Tweestedentocht. U komt in dat geval niet door Hindeloopen.

Praktische informatie

Bent u met de auto; bij het station is een klein parkeerterrein. Is dit vol rij dan vanaf het station het dorp in om een plaatsje te vinden.
Let op: na ongeveer tien kilometer vanaf IJlst moet u tussen Gaastmeer en It Heidenskip gebruik maken van Pontje Oerset.
Dit vaart van april t/m oktober, maar niet tussen 12.30 uur en 13.00 uur. Dus goed plannen!
Kijk vooraf op: Voetveren, klik op veerponten en zoek het pontje op.

In IJlst vindt u Stadsherberg 'Het Wapen van IJlst'.
Café-restaurant d' Ald Herberch ligt vlak bij het pontje. Ook zijn er horecagelegenheden in Oudega, Gaastmeer, Hindeloopen en Workum.

Wilt u een bezoek brengen aan het Jopie Huisman Museum in Workum, klik dan voor informatie op de link.
Eén maal moet u gebruik maken van een korte fietsgeul (drie treden af en drie treden op).

Op de fietspaden door de weilanden is het in sommige periodes prettig om een bril op te zetten zodat u geen last heeft van de insecten. Ze steken niet.

Startpunt Driestedentocht

NS station IJlst
Zuidwesthoekweg
8651 JB IJlst

coördinaten: N53.01450 E5.61629
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Sjaak Conijn.

5 reacties

20 september 2020   

foto
Reactie
Het was prachtig nazomer weer en zelfs met windkracht 3-4 is deze tocht prima te fietsen. We kregen alles wat de beschrijving beloofde en die klopte ook helemaal. 3 Kerken die we onderweg zagen. Mieke bedankt.
Door Ank de Graaff

10 augustus 2020   

Reactie
Wij hebben op een bloedhete dag deze route gefietst. Een hele mooie en afwisselende route. De route gaat over leuke fietspaden, onder meer langs de Friese meren, en je komt door mooie stadjes en dorpjes. Echt een aanrader!
Door Jan en Roelie Rozema

28 augustus 2019   

foto
Reactie
Leuke route op deze zonnige dag. Vooral de diverse plaatsjes waar je doorheen komt. Maar soms ook een beetje saai. Spannende onderdoorgang bij het spoor.
Door Hans Beumer

18 juni 2017   

foto
Reactie
Op een zonnige dag met een klein beetje wind fietsten we deze grandioze tocht. We hebben genoten van alles wat de beschrijving belooft, plus de klokkentoren van Greonterp. Mieke bedankt.
Door Sjaak en Ank

3 april 2016   

Reactie
Mooie route, de pontbeheerder heeft alle tijd voor een gesprek. Prachtige vergezichten in dit deel van Friesland. De oude boerderijen hebben donkere dakpannen aan de voorzijde. Hoogtepunt is het BREKKENPAAD, een natuurgebied van It Fryske Gea.
Door Sjaak Conijn

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"