Oranjewoud Ecokathedraal

16 km

Startpunt

Parkhotel Tjaarda
Koningin Julianaweg 98
8453 WH Oranjewoud

coördinaten: N52.94500 E5.96676

Introductie

Staatsbosbeheer betitelt de bossen bij Oranjewoud niet ten onrechte als 'koninklijk'. Landgoed Oranjewoud werd in 1676 gesticht door Albertine Agnes van Oranje. Zij was getrouwd met de Friese stadhouder Willem Frederik (een van de voorvaderen van ons huidige koningshuis). In hun kielzog trokken tal van andere rijke Friezen naar het gebied. Ook zij bouwden hier landhuizen en legden parken en tuinen aan. Op de plek waar eens de rentmeesterswoning van Oranjewoud stond, is nu Landgoed Oranjestein. Tijdens deze wandeling kunt u van al dat moois genieten.
Onderweg passeert u de uitkijktoren Belvedère en de Ecokathedraal van filosoof/'ecotect'/landschapsarchitect Louis le Roy. De route gaat voor een groot deel over bospaden, graspaden, verharde fietspaden en weggetjes. Sommige paden kunnen na veel regen lastig te belopen zijn. Zorg dus voor goed, waterdicht schoeisel. Aan het eind van de wandeling brengt u een bezoekje aan de Overtuin van landhuis Oranjewoud, een schitterende tuin met een paar monumentale bomen. In het park zijn honden niet toegestaan..

Praktische informatie

Parkhotel Tjaarda is dagelijks geopend vanaf 10 uur.
Ongeveer halverwege komt u langs Koffie & Theeschenkerij Liefhebberij de Hooiberg; de openingstijden vindt u op de website.
Informatie over Koninklijk bos in Oranjewoud.
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en aan de controleur(s) Aad van Dorp.

6 reacties

4 mei 2024   

foto
Reactie
Vandaag deze schitterende wandeling gelopen met de wandelgroep van de provincie Flevoland. Iedereen was enthousiast over dit stukje Friesland. Zelfs nog een hert gespot.
Door Lenny en Hans Beumer

30 november 2023   

Reactie
Hele mooie en verrassende wandeling!
Door Cornelieke en Joke

19 november 2021   

foto
Reactie
Geweldige wandeling over mooie paden in het Landgoed. Mooie afwisseling tussen natuur en cultuur. Ook toren Belvedère beklimmen en een kijkje genomen in de Ecokathedraal. Na de wandeling lekker geluncht bij Hotel Tjaarda. Onderweg helaas geen horeca.
Door Evelien en Ellen

21 mei 2020   

Reactie
Erg mooie route, mooie omgeving. Eko kathedraal is zeer bijzonder.
Door Gerdie

7 juli 2019   

foto
Reactie
Prachtige wandeling in een afwisselend natuurgebied. Varens tot wel twee meter hoog. De extra's maakte het nog aantrekkelijker. De Ecokathedraal, heel bijzonder! De pool met Jeroen heeft me veel geleerd over de bomen. Dank je wel.
Door Thea Ackema

16 november 2018   

foto
Reactie
Prachtige herfstwandeling door de bossen van Oranjewoud. Lanen en paden wisselen elkaar af in een aangename variatie. Toetjes op de route: de Belvedére, de begraafplaats met mausoleum, de Ecokathedraal, en adellijke villa's. Gaat dat zien!
Door Wiebe de Bruin

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"