Pingjumer Gulden Halsband

wandelroute - 16 km

De Pingjummer Gulden Halsband is een 10e eeuwse waterkering die nú te midden van een zee van gras ligt te 'slapen'. In het verre verleden heeft dit dijkenstelsel het dorpje Pingjum en omgeving beschermd tegen de overstromingen van de Marneslenk die vanuit de Waddenzee ver landinwaarts liep.
U wandelt 60% van de route over het gras van dijkjes en kerkenpaden, dat u hier en daar moet delen met schaapskuddes. In het algemeen geldt bij dieren op uw pad: houd ruim afstand, loop rustig en vastbesloten door (smal achter elkaar), en bied het dier de ruimte om langs u heen weg te vluchten. Eventuele al te opdringerige exemplaren houdt u met een speelse uithaal van uw voet op afstand. De asfaltweggetjes onderweg zijn uitermate rustig. Hier is het uitzicht nog bijna eindeloos, het gras zo groen als men zich maar kan indenken en de stilte ongekend. Halverwege de wandeling kunt u even een kort uitstapje naar de Waddenzee maken en vanaf de boogbrug een prachtige panoramische blik over het landschap laten gaan.
De meest geschikte periode voor een landelijke wandeling als deze is van half april tot november. Vooral met wat zon en mooie wolkenpartijen is deze route een regelrechte aanrader!

Praktische informatie

De route is bereikbaar per openbaar vervoer, via bushalte Witmarsum, Kaatsplein.
Bakkerij De Schiffart, Arumerweg 39, Witmarsum is ma, di, do en vr open van 8-12 uur en 13-18 uur. Wo en za van 8-12 uur. U kunt hier een kopje koffie gebruiken met een lekkernij van de bakker erbij.
Nabij de kerk vindt u café De Gekroonde Roskam , Kaatsplein 3, Witmarsum. Openingstijden do tot en met zo vanaf 16 uur.

Startpunt Pingjumer Gulden Halsband

VM gemeentehuis Witmarsum
Arumerweg 53
8748 AB Witmarsum

coördinaten: N53.10472 E5.46943
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Dick Venema.

2 reacties

26 februari 2022   

foto
Reactie
We liepen deze wandeling, hoofdzakelijk over dijkjes met een lang verleden, op een mooie winterse dag. Erg leuk, zo dit gebied te verkennen en ook nog even aan de waddenkust te zijn. Veel vogels lieten zich bewonderen.
Door Monique en Dick

10 november 2015   

foto
Reactie
Een heel mooie polderroute. Je wandelt bijna de gehele tocht over lage dijkjes en zelden op een verharde weg. Langs de route vind je regelmatig leuke informatieborden.
Door Rolf Zijlstra

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"