Op naar Dokkum!

61 km

Startpunt

Parkeerterrein t/o Martinuskerk
Canterlandseweg 63
9061 CA Gytsjerk

coördinaten: N53.24170 E5.87787

Introductie

Het is afwachten of de Elfstedentocht er ooit nog komt. Maar met ‘Op naar Dokkum!’ kunt u op deze fietstocht de sfeer ervan ervaren. De Tegeltjesbrug met duizenden tegelportretten van deelnemers is de laatste brug voor de schaatsfinish van de Elfstedentocht; ook de Dokkumer Ee, Bartlehiem en Dokkum herinneren aan de tocht der tochten..
De fietstocht komt gedeeltelijk door Nationaal Landschap de Noardlike Fryske Wâlden, misschien wel het best bewaarde geheim van Friesland. Smalle fietspaden langs het water leiden u dwars door de weilanden en over het open Friese landschap. Af en toe komt u een dorpje tegen met een torenhoge kerk. Verscholen in de bosrijke omgeving tussen Oentsjerk en Aldtsjerk passeert u het prachtige landgoed Stania State.
In Dokkum, de laatste stad van de Elfstedentocht, is het de moeite waard om even af te stappen. In de historische binnenstad staan maar liefst 140 rijksmonumenten.
Na dit cultuurmomentje kunt u opnieuw genieten van het waterrijke Friesland.

Praktische informatie

U komt langs verschillende horecagelegenheden, Klik voor de openingstijden op de links: Eetcafé de Winze in Wyns bij het pontje.
De brasserie van Landgoed Stania State is beperkt open, maar het is de moeite waard om een kijkje te nemen op het landgoed.
Restaurant It Posthûs in Burdaard bij de sluis.
Vlak voor Gytsjerk komt u langs patisserie Le Bonbon. Daar kunt u, behalve op zondag, dagelijks vanaf 8.30 uur terecht voor koffie en allerlei lekkernijen.
En natuurlijk zijn er horecagelegenheden in Dokkum.
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Sjaak Conijn.

2 reacties

14 juni 2022   

foto
Reactie
Prachtige route en heerlijk rustig fietsen!
Door Thea Van Tol-Vermin

22 augustus 2019   

foto
Reactie
Ik ken deze omgeving, maar niet zo mooi op de fiets,langs vaarten, door dorpjes en weilanden en over beschutte fietspaden. Geweldig. Mieke bedankt.
Door Ank de Graaff

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"