Van Hunebed naar Steenkist

wandelroute - 13 km

Tijdens deze wandeling in Nationaal Park Drents-Friese Wold loopt u bijna voortdurend over bospaden. Aan het begin komt u langs het hunebed van Diever. Aan het eind loopt u langs Landgoed De Ossekoele waar in 1929 Albert Egges een door trechterbekermensen gebouwde steenkist ontdekte.
De steenkist is gebouwd op een open plek in het bos tijdens de Trechterbekercultuur (3.400-2800 v. Chr.). Ten tijde van de klokbekercultuur, 1000 jaar later, had de bebossing al plaats gemaakt voor een meer open landschap en groeide er ook al heide. Nu reikt een uitloper van de Heezenes tot aan de heuvelvoet en ligt de steenkist weer in een beboste omgeving.
U komt verder op landgoed Berkenheuvel, wandelt vlak langs natuurgebied Hoekenbrink met z’n grote heideveld en loopt door de bossen van Dieverzand.
De meeste bospaden en -paadjes zijn gedurende het hele jaar goed toegankelijk. Alleen in erg natte perioden kunnen op sommige paden plassen ontstaan.

Praktische informatie

OV: Uitstaphalte Bushalte Bosweg (Centrum), Diever. U kunt starten bij Tourist Info Punt Diever, Bosweg 2A, Diever.
Let op: navigatiesystemen wijzen u dikwijls via het zandpad naar het startpunt. Advies: rij via het dorp Diever en daarna langs het hunebed naar het startpunt.

Horecagelegenheid Landhotel Diever is alle dagen geopend vanaf 10 uur.
Informatie over het studentenpad vindt u op de website Dieversarchief.

Startpunt Van Hunebed naar Steenkist

Landhotel Diever
Groningerweg 6
7981 LA Diever

coördinaten: N52.85960 E6.33521
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en Egbert Klasens en aan de controleur(s) Jan en Roelie Rozema.

2 reacties

6 januari 2022   

foto
Reactie
Mooie wandeling door groot bosgebied met open terrein, heide (o.a. vele velden kraaiheide!) en waterplassen. De zon schijnt, de buizerd laat zich zien en de havik laat zich horen.
Door Monique en Dick

25 april 2021   

foto
Reactie
Mooie boswandeling door karakteristiek Drenthe met hunebed en veel dennen. Originele paadjes door het bos met tapijten van kraaiheide. Vrijwel geheel onverharde paden en veel rust.
Door Aad en Maaike

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"