Gorcum

wandelroute - 8 km

De vestingstad Gorinchem die in 1382 stadsrechten kreeg ligt aan de rivieren de Linge en de Boven-Merwede. U wandelt over de groene stadswallen en door het historische centrum. De tocht door de straten en steegjes van deze voormalige koopmans- en garnizoensstad voert u langs fraaie monumenten. In 1273 kocht Jan II van Arkel de havenplaats Gorinchem van de graaf van Bentheim. In de 14e eeuw werden de wallen versterkt waardoor een echte stadswal ontstond. Aan het eind van de 16e eeuw waren de stadsmuren zo verzwakt dat zij werden vervangen door een nieuwe vestingwal met elf bastions. Deze wal is nog bijna volledig intact. Ooit had de vestingwal vier stadspoorten: de Arkelpoort, de Dalempoort, de Waterpoort en de Kanselpoort. Alleen de Dalempoort is nog over. De stadswallen behoren tegenwoordig tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 2021 werd Gorinchem door de ANWB uitgeroepen tot de mooiste vestingstad van Nederland.

Praktische informatie

Op de parkeerplaats van Woonboulevard Spijksepoort kunt u gratis parkeren. De route is ook op te pakken vanaf NS station Gorinchem.
In de stad treft u volop gezellige horecagelegenheden.

Een tip voor een museumbezoek dat prima aansluit bij deze wandeling is Het Gorcums Museum, met een grote verzameling van voorwerpen en kunstwerken die de geschiedenis van de stad Gorinchem vertellen. Iedere woensdag en tijdens de Culturele Zondag (tweede zondag van de maand) gratis entree.

Ook het kleine sfeervolle Hendrick Hamel Museum is zeker een bezoek waard. Zijn reisverslag uit 1667 is in diverse talen vertaald en heeft ervoor gezorgd dat Korea haar poorten naar de westerse wereld heeft geopend. Tijdens de Culturele Zondag (tweede zondag van de maand) òf als u zich kunt legitimeren als zijnde drager van de familienaam Hamel gratis entree.

De Grote Toren die je al van ver ziet is het meest opvallende gebouw in de binnenstad van Gorinchem. De toren beklimmen kan elke zaterdag van mei t/m september. Na het beklimmen van 256 natuurstenen treden ben je boven en wacht je een prachtig uitzicht over Gorinchem en omstreken. Op heldere dagen kun je zelfs de Dom in Utrecht zien!

Het is van mei t/m september mogelijk om vanuit Gorinchem in 15 minuten met veerdienst Riveer rechtstreeks naar Slot Loevestein te varen. In de overige maanden vaart u eerst naar het pittoreske Woudrichem. Daarvandaan neemt u het voetveer, waarna u via een goed bewegwijzerde route van 800m naar het slot wandelt. Raadpleeg vantevoren de dienstregelingen want in de wintermaanden zijn de mogelijkheden beperkter.

Volgt u de gps-route of de track van de route neem dan de beschrijving mee voor informatie over de bezienswaardigheden.

Vergeet uw Museumkaart niet!

Startpunt Gorcum

P Woonboulevard Spijksepoort
Spijksedijk 24
4702 GN Gorinchem

coördinaten: N51.83590 E4.98134
Met dank aan de routemaker(s) Joha van den Honert en aan de controleur(s) Angelique Meijer.

2 reacties

2 april 2023   

foto
Reactie
Mooie wandeling door én langs de stad waar wel heel veel te zien valt. Prachtige platanen, weids landschap met uitzicht over de rivieren, historische gebouwen, heel veel kunst, groot aanbod aan authentieke winkels en een hele vriendelijke bevolking.
Door José en Wim

24 november 2022   

foto
Reactie
Robuuste wallen beplant met erg veel zeer oude platanen, opeens een weids gezicht op het rivierlandschap vol gakkende ganzen, en dan de besloten oude stad, alles gestoffeerd met gedichten. Een heerlijke wandeling.
Door Hans Doorenbosch

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"