Achter de Bergen

wandelroute - 17 km

Deze afwisselende, grotendeels onverharde wandelroute rondom Rhenen heeft veel te bieden; historie en cultuur, oude en nieuwe natuur. De tocht begint met de militaire historie van de Grebbeberg en dan de graften en weidse vergezichten van de Laarsenberg. Daarna gaat het achter de bergen langs over verharde, rustige weggetjes door het afwisselende, kleinschalige landbouwgebied van de Gelderse Vallei. Via de hellingen van de Utrechtse Heuvelrug komt u bij de oude Stadsbossen van Rhenen rondom de Leemkuil. Een afwisseling van bospaden leidt in de richting van de uiterwaarden. Na het doorkruisen van een woonwijk wordt de ruige natuur van de Palmerswaard aangedaan. Langs de rivier gaat het deels over verharde paden naar de afsluiting van de wandeling, een stevige klim naar boven die beloond wordt met een prachtig uitzicht over Betuwe en Blauwe Kamer.

Praktische informatie

Het startpunt is per bus te bereiken: uitstaphalte Militaire Begraafplaats, Rhenen.

Het informatiecentrum Militair Ereveld Grebbeberg (dagelijks geopend van 9-17 uur; toegang gratis) bij het startpunt is een bezoek waard. Het heeft geen horeca maar er zijn wel toiletten.

Onderweg treft u horeca na ongeveer 7km, Brasserie Thijmse Berg. Verder kunt u na zo'n 13km terecht bij Moeke, dagelijks vanaf 10 uur geopend.
In de Leemkuil, na circa 6km vindt u een aantal picknickbanken. Ook in de Palmerswaard zijn mooie pauzeplekken.

De uiterwaarden, inclusief de Palmerswaard en restaurant Moeke zijn bij hoge waterstanden niet altijd bereikbaar. Hiervoor is een alternatief beschreven.

Startpunt Achter de Bergen

P Militair Ereveld Grebbeberg
Grebbeweg 123
3911 AV Rhenen

coördinaten: N51.95550 E5.59920
Met dank aan de routemaker(s) Jos Baardemans en aan de controleur(s) Marion den Hertog en Fred den Hertog.

2 reacties

26 september 2023   

foto
Reactie
Een heerlijke wandelroute met de Grebbeberg, landweggetjes, bossen, uiterwaarden en na een steil trappetje een prachtig uitzicht over de Rijn. Meer dan de moeite waard!!
Door Freek Jansen

13 september 2023   

foto
Reactie
Een fantastische route met 150 hoogtemeters. Veel afwisseling en schitterende vergezichten. Voor de Rhenen-liefhebbers een must voor de anderen het advies deze route op je to-do-lijstje zetten.
Door Marion en Fred

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"