Hoge Duinen

14 km

Startpunt

Restaurant Duinvermaak
Breelaan 132
1861 GH Bergen

coördinaten: N52.67758 E4.69217

Introductie

Deze pittige wandeling leidt u over de stijgende en dalende voetpaden van de prachtige Schoorlse Duinen. Deze behoren tot de hoogste duintoppen van Nederland. Op de verschillende uitzichtpunten kunt u genieten van prachtige vergezichten en doorkijkjes naar groene polders. Ook de Corsicaanse bossen, de fraaie heide en het Vogelmeer zijn een lust voor het oog.

Praktische informatie

Vanaf station Alkmaar kunt u met de bus naar het centrum van Bergen: uitstaphalte Plein. Het is ruim 1km lopen naar het startpunt.

De Hoge Duinen wandeling gaat helemaal door de natuur. Vanaf Buitencentrum Schoorlse Duinen is een alternatief van 3km door en achter het dorp Schoorl mogelijk. Daarna pakt u de hoofdroute weer op. Als u hiervoor kiest wandelt u in totaal ook 14km.

Bij Duinvermaak, dagelijks geopend vanaf 9 uur, is een parkeerterrein. In het weekend en op mooie dagen is dit snel vol.
Bosbuffet de Berenkuil, zie de website voor de exacte openingstijden.
IJgenweis eten en drinken ligt naast Buitencentrum Schoorlse Duinen. Geopend van 10 – 17 uur.

In het duingebied mogen fietsers tot 10.30 uur over de onverharde paden fietsen. Daarna alleen op de officiële ATB-route.
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Sjaak Conijn.

20 reacties

7 augustus 2023   

foto
Reactie
Met heerlijk wandelweer na 2 weken storm deze wandeling gelopen met de controleur. Er zijn wat veranderingen. Soms wordt een leuk pad overgenomen door de mountainbikers. Maar blijft geweldig. Mieke bedankt
Door Ank de Graaff

2 januari 2023   

foto
Reactie
Wat een bijzonder gebied, de Schoorlse Duinen, zelfs op een kille winterdag! Héél veel duinen, maar ook een eenzaam meertje. En je klimt naar 53 meter! Bij deze wandeling geen guur strand, maar wél even uitzicht op het polderland achter de duinen.
Door Hans Gouman

22 januari 2022   

foto
Reactie
Hoge Duinen is nog steeds een mooie en pittige route. Afwisselend landschap, prachtig gelegen Vogelmeer, fraaie vergezichten. Kortom: genieten was het weer Mieke!
Door Bart Bruins Slot

1 januari 2022   

foto
Reactie
Vorig jaar liepen we deze wandeling ook op nieuwjaarsdag. Toen was het ook zacht weer en nu genoten we ook van het zonnetje op het bankje bij het heideveld. De wind hoorden we waaien door de hoge boomtoppen. En kijk: bloeiende gaspeldoorn! Mooie route!
Door Marja

23 juli 2021   

foto
Reactie
Een heerlijke wandeling. Deze werd door recente hevige regenval zwaarder, maar wel goed te doen. Het water in het Vogelmeer heeft in tijden niet zo hoog gestaan. Ook zagen we veel paddestoelen, wel vreemd voor deze tijd van het jaar. Mieke bedankt.
Door Ank de Graaff

6 november 2020   

foto
Reactie
De stukken door het bos vond ik wat minder interessant (verwend als ik ben door de prachtige bossen in mijn eigen omgeving). Het deel bij het Vogelmeer vond ik prachtig.
Door Marien

16 oktober 2020   

Reactie
Wat een prachtige wandeling, al eens eerder gelopen, maar weer een hoogtepunt. De herfst liet zich al duidelijk zien, prachtig gekleurde bomen en paddenstoelen. Het was heerlijk wandelweer. Kortom was niet de eerste keer, maar zeker niet de laatste!
Door Anneke Binsbergen

23 april 2019   

Reactie
Fantastisch mooi, ook al loop je hem tien keer. De hoge duinen rond Schoorl en Aagtdorp zijn binnen het totale duingebied echt heel apart. Prima training voor bijvoorbeeld een geplande bergtocht, zeker bij hitte en rul zand.
Door Guus van Es

5 september 2018   

foto
Reactie
Zelfs met regen blijft het een mooie wandeling. Een aantal mensen had afgezegd, maar met de diehards die overbleven hadden we toch een gezellige wandeling onder leiding van Sjaak. Alleen was ik hem nooit gaan lopen met dit weer.
Door Ank de Graaff

6 april 2018   

foto
Reactie
Het is een prachtige, lekker beschutte wandeling door de duinen.
Wat klimmetjes en leuke paadjes. We hadden heerlijk voorjaarsweer en een gezellige groep. Bart bedankt voor de organisatie.
Door Ank de Graaff

26 januari 2018   

foto
Reactie
Mistige morgen, schone dag was vandaag zeker van toepassing.
Bart, bedankt voor het organiseren van deze prachtige wandeling!
Door Frits Talsma

19 oktober 2017   

foto
Reactie
Met geweldig weer, zeker voor oktober wandelden we onder leiding van organisator Sjaak Conijn deze beschutte duinwandeling. Er waren veel paddenstoelen. De organisator zag er weer een nieuw paddenstoeltje.
Door Ank de Graaff

12 mei 2017   

foto
Reactie
Prachtige, zeer afwisselende wandeling vanuit Bergen. Steeds weer mooi, de duinen! Al veel routes hier gelopen, maar deze was weer nieuw. Zal ook mooi zijn in de nazomer! Bart bedankt!!
Door Thea Ackema

5 december 2016   

foto
Reactie
Genoten van deze afwisselende wandeling door een berijpt landschap. IJgenweis is een prima pauzeplek. De alternatieve route die ik eerder liep door en achter het dorp Schoorl vond ik ook leuk.
Door Frits Talsma

21 oktober 2016   

foto
Reactie
Prachtige wandeling met veel afwisseling in landschap en natuur en dat bij Bergen, waar je alle paden en paadjes denkt te kennen. Warm aanbevolen, zeker op een mooie herfstige dag.
Door Wiebe de Bruin

16 oktober 2016   

foto
Reactie
Een fantastische wandeling met Sjaak, zeker als je even doorloopt in Schoorl en boven het informatie centrum de zee en veel in de omgeving ziet. Het hoogste uitzicht punt ligt boven het Klimduin, daar is gekozen voor en stukje polder.
Door Ank

4 september 2016   

foto
Reactie
Alles zit in deze route: duin, bos, water, stad en uitzicht op zee. Grappige horeca midden in het bos. We hebben overnacht in hotel Zee-Bergen. Lekker weer maakt het vakantieplaatje compleet.
Door Freek en Liesbeth

22 januari 2016   

foto
Reactie
Prachtige, zeer afwisselende wandeling door de duinen van Bergen. Heerlijk fris wandelweer met winterzon! Ank de Graaff, dank je wel!
Door Thea Ackema

22 januari 2016   

foto
Reactie
Samen met Ank en de poolgroep,
heerlijk genoten van de vrije weidsheid in dit kustgebied.
Wit bevroren hellingen, blauwe watertjes met een ijslaagje, geel bloeiende brem ...... schoonheid met verrassingen.
Door Hennie

13 maart 2015   

Reactie
Dat het mogelijk is in een gebied waar al veel wandelingen zijn, toch weer een leuke afwisselende nieuwe route te maken, vind ik knap. Als het waait of koud is, is dit een hele mooie, afwisselende, beschutte wandeling in de duinen van Schoorl.
Door Ank de Graaff

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"