Holland op zijn Smalst

wandelroute - 16 km

Deze verrassend groene lijnwandeling brengt u door een gevarieerd landschap van Beverwijk naar Castricum. Het gebied tussen de Noordzee en het IJ werd 'Holland op zijn smalst' genoemd omdat Holland daar, met maar zo’n 7 tot 11 kilometer breedte, tot de aanleg van het Noordzeekanaal letterlijk op z'n smalst was. Onderweg maakt u kennis met historische Beverwijkse landgoederen, en zijn er de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en de lunetten van de Linie van Beverwijk, stammend uit de Napoleontische tijd. Tuinbouwgebied Heemskerkerduin heeft haar bloemenvelden met uitzicht op de duinen en staat bekend om specifieke teelten en innovatie. Via de bossen van het Noordhollands Duinreservaat bereikt u Castricum. Voormalige tuinbouwgronden en graslandjes in de bossen kenmerken dit deel van de wandeling als kleinschalig bijzonder landschap. Op veel plaatsen langs de route staan in de meimaand meidoorns in bloei. In het Beverwijkse park Westerhout bloeit in de maanden april en mei een rijke stinsenplantenflora.
U kunt de wandeling afsluiten met een bezoek aan Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland over de streek die u bezoekt.

Praktische informatie

Naast NS station Beverwijk ligt aan Wijckermolen, 1941 JA Beverwijk P+R Station Meerplein met 121 parkeerplaatsen. Treinreizigers met een OV-chipkaart parkeren hier gratis. Niet-reizigers betalen per uur. Vanaf het eindpunt NS station Castricum reist u met de trein in een kwartiertje terug naar Beverwijk. Bij het station in Castricum is aan het Westerplein het parkeren kosteloos.
Voor het natuurgebiedje tegen het Heemskerkerduin aan is geen duinkaart nodig. Na Heemskerkerduin komt u opnieuw in het Noordhollands Duinreservaat. Bij de ingang staat een automaat waar met de pinpas het toegangskaartje kan worden betaald. In het duinreservaat kunt u runderen tegenkomen. Houd gepaste afstand! Vergeet uw museumkaart niet wanneer u aan het eind van de wandeling Huis van Hilde wilt bezoeken.

Horecagelegenheid Restaurant Brafoer, op het plein voor het station in Beverwijk, is dagelijks geopend van 9.30 tot 21.30 uur. Brasserie Grand-Café De Smaeckkamer in het landhuis Westerhout in Beverwijk is di t/m zondag open vanaf 10 uur. Restaurant Knoest op Camping Geversduin is dagelijks open vanaf 8 uur. Archeologiecentrum Huis van Hilde met Restaurant Hildes Heerlykhyd in Castricum is di t/m vr open vanaf 9 uur en za en zo vanaf 11 uur; de sluitingstijd is om 17 uur. Nabij station Castricum bevindt zich aan de driehoek Stationsweg, Dorpsstraat, Burgemeester Mooijstraat een diversiteit aan horecagelegenheden.

Holland op zijn Smalst is dag 1 van de meerdaagse wandeling Verken Kennemerland.

Startpunt Holland op zijn Smalst

NS station Beverwijk
Stationsplein 46
1948 LC Beverwijk

coördinaten: N52.47810 E4.65583
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Piet Laan en Tiny Laan.

10 reacties

30 juni 2024   

Reactie
Leuke route, en een mooi alternatief nu het duingebied zelf zo nat is.
Door Marielle

13 juni 2021   

foto
Reactie
Twee jaar geleden deze wandeling in het voorjaar gelopen, nu bij zomerse temperaturen opnieuw. Wat een prachtige wandeling door parken rondom Beverwijk, langs Lunetten bij Heemskerk en het duingebied tussen Heemskerk en Castricum. Genieten!
Door Leo Snepvangers

3 juni 2021   

Reactie
Vandaag deze route gelopen, voor mij: Holland op zijn mooist.
Prachtige bossen, beekjes, vennen en fluitenkruid lanen, meidoorns, en vele andere mooie “wilde bloemen”.
Het weer werkte mee, kortom weer genoten van mooiste route wandeling .
Door Anneke Binsbergen

2 juni 2021   

foto
Reactie
Na twee jaar was het opnieuw erg leuk om deze wandeling weer te lopen. Wat een bloemenpracht dit keer! Onder andere manshoog fluitenkruid op veel plaatsen langs de route. Het terras van De Smaeckkamer is een aanrader.
Door Mieke

19 mei 2021   

foto
Reactie
Een route die je verrast! Gelijk al 3 buitenplaatsen: Akerendam, Scheybeeck (foto) en Westerhout, een prima plek voor de koffie.
Ik heb genoten van een zeer afwisselende en mooie wandeling. Bedankt Wiebe!
Door Frits Talsma

9 november 2019   

foto
Reactie
Leuke wandeling waar je niet een duingebied als dit verwacht. Heerlijk herfstweer met een zonnetje, dat maakt de kleuren mooi. Goede horeca kort na het begin van de wandeling. Mieke bedankt!
Door Thea Ackema

8 november 2019   

Reactie
Mooie aparte wandeling. Mooi onbekend duingebied. Heerlijk weer en goed gezelschap.
Door Annemieke Potters

8 november 2019   

foto
Reactie
Door een ongeluk kwam ik te laat. Omdat in Beverwijk geboren ben, kon ik bij Huize Westerhout aanhaken, maar heb ik het leuke deel van deze fijne wandeling gemist. Dat ga ik inhalen. Wiebe en Mieke bedankt.
Door Ank de Graaff

10 juni 2019   

Reactie
Erg knap uitgezette route. Langs buitenplaatsen, over landgoederen, langs bollen- en groente-akkers, archeologische monumenten, vennen vol kwakende kikkers, duinvalleien en bos. Gevarieerd en verrassend. Zeer aan te bevelen. Dank aan de routemaker.
Door Yvonne

30 april 2019   

foto
Reactie
Ik vond dit een bijzondere route. Hoewel ik het duingebied goed ken, ontdekte ik vandaag veel nieuws. De stinsenplanten waren bijna uitgebloeid, maar de meidoorns bloeiden op veel plaatsen langs de route volop. Erg mooi!
Door Mieke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"