Het oude eiland 't Oghe

wandelroute - 15 km of 20 km

Callantsoog was ooit onderdeel van een nollenlandschap in het westelijk waddengebied. Deze nollen, gebieden met begroeide lage duintjes, zijn op verschillende plekken in het landschap nog steeds terug te vinden. Ze hebben nu een beschermde status. U wandelt langs en over deze nollen maar ook over nollen die door menselijk ingrijpen omgevormd zijn tot een smalle hoge duinenreep die is opgenomen in het agrarisch landschap. Vanaf die bijzondere duinen hebt u van half april tot half mei uitzicht op de bloeiende bollenvelden van de Zijpe en Callantsoog.

U komt op de hoofdroute door natuurgebied het Zwanenwater. Het is een aardkundig monument dat ook de internationale status van wetland heeft. Op plekken kan het nat zijn.
Let op: door de vele regen van de afgelopen tijd zijn de bruine en gele paaltjesroute momenteel gedeeltelijk afgesloten. U kunt nog wel de 15 km variant wandelen.

Bijzonder is ook het Botgat, een als natuurgebied ingerichte vallei die is ingesloten tussen dijk en duinen. Een strandwandeling van drie kilometer brengt u terug naar Callantsoog, waar aan het strand en in het dorp volop horeca is om nog even na te genieten. Verspreid over de wandeling zijn er korte stukjes die over rustieke weggetjes en fietspaden gaan.

Praktische informatie

Het startpunt is met de bus bereikbaar. Stap uit in Callantsoog, halte Zeeweg en wandel via de aanlooproute naar het startpunt.

In het hoogseizoen kan parkeerplaats Kiefteglop snel vol zijn. U kunt dan doorrijden naar de parkeerplaats aan de Duinweg bij Groote Keeten.

In het Zwanenwater is de bruine paaltjesroute van 4,5 km in de wandeling opgenomen. Kiest u voor de gele paaltjesroute langs orchideeën- en vlinderweides, dan wordt de hoofdroute 18 km. Voor leden van Natuurmonumenten en Landschap Noord-Holland is het gebied vrij toegankelijk; niet-leden betalen aan de automaat 2 euro. Bij het overdekte infobord ligt een brochure die over dit routeonderdeel informatie verschaft.
In Callantsoog is horeca net voor u het strand verlaat en in het centrum van het dorp. Voorts is er in Groote Keeten horeca wanneer u het Botgat hebt verlaten en wanneer u het strand opgaat. De Princen Keet, Achterweg 2 is geopend van 10 tot 10.

Startpunt Het oude eiland 't Oghe

P strand Kiefteglop
Zuidschinkeldijk
1759 JH Callantsoog

coördinaten: N52.83350 E4.69512
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Ton de Jong en Quirinus Schouten.

10 reacties

28 april 2024   

foto
Reactie
Een hele mooie en afwisselende route met natuurgebied, strand, duinen, bollen. Het wandelpad langs het Eerste Water was helaas halverwege afgesloten vanwege wateroverlast, maar toch de moeite waard om dit stukje natuurgebied te bezoeken.
Door Esther

17 april 2020   

Reactie
Wat een verrassende en afwisselende wandeling met de nollen, het Botgat en ook nog prachtig bloeiende bollenvelden in deze tijd van het jaar. Een aanrader!
Door Annelies

17 mei 2019   

foto
Reactie
Aan het begin van de tocht is de lange versie door het Zwanenwater echt een aanrader! Daarna een mooi stuk door het open landschap van de polder met veel informatie en nollen. Aan het eind nog een aantal kilometers langs de branding, altijd leuk!
Door Wimke

21 maart 2019   

foto
Reactie
Een wandeling met veel afwisseling. Jammer genoeg vandaag geen zon, anders was er waarschijnlijk een ster bijgekomen. Maar toch heerlijk gewandeld. Het stukje door de Uitlanderpolder was nieuw voor me. Een aanwinst!
Door Mieke

20 mei 2017   

foto
Reactie
Deze mooie wandeling begonnen in Groote Keeten waar men door het prachtige natuurgebied Botgat loopt. Als je door het duinlandschap van Groote Keeten wandelt, kun je nog steeds de restanten van het voormalige eiland ’t Oghe waarnemen.
Door Johnny en Jennie

30 april 2016   

foto
Reactie
Wat een prachtige route! Eerst door het natuurgebied Zwanenwater met prachtige vennen en veel watervogels en vervolgens langs bloeiende bollenvelden. En weer terug over het Noordzeestrand naar Callandsoog. Routebedenkers/makers ontzettend bedankt!!
Door Wim Brouwer

5 juni 2015   

Reactie
De wandeling begint door het prachtige Zwanenwater en over allerlei mooie dijkjes met mooie grassen, wandelden we met een fijne groep bij heel warm weer, naar het strand van Groote Keeten. Met de voeten door 't water terug naar Callantsoog.
Door Ank de Graaff

5 juni 2015   

foto
Reactie
een route die nieuwsgierigheid wekt

natuur moment:
onder de groene stroken rusten de bollen

even verderop een natuur moNUment:
met heuse Jewel nollen

Callinghe op ’t Oghe
herbergt in lagen
1000 jaar ver moghe n
Door Hennie

5 juni 2015   

foto
Reactie
Op deze prachtige zomerse dag deze wandelpool gelopen Dwars door het Zwanenwater in Callantsoog met zijn mooie duinmeren, trekvogels en bloeiende orchideeën. Via de Zijperzeedijk richting Groote Keeten en langs het strand weer terug. Een aanrader!
Door Quirinus Schouten

26 april 2015   

foto
Reactie
Wat een route vol verrassingen! En dat allemaal in die vrij kale kop van Noord-Holland. Het prachtige Zwanenwater, de 'duinendijken' met zicht op bollenvelden, de nollen. Wel een pittige wandeling, dus 3km over het strand is even bijkomen :)
Door Mieke Timmer

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"