Op naar Kaap Skil

wandelroute - 18 km

Texel is zo speciaal dat The Lonely Planet er een nominatie aan wijdde. En terecht. Direct na de overtocht met de veerboot begint het grote genieten als u langs de Mokbaai loopt en zo het Nationaal Park Duinen van Texel in wandelt, richting Den Hoorn. Op het randje van het Oude Land van Texel loopt u vervolgens naar Oudeschild. Een boeiend landschap van slingerende dijkjes en dijken, tuunwallen, glooiingen, de Hoge Berg, een fortificatie uit VOC tijd, schapen en schapenboeten.
Met de westenwind in de rug en een zonnetje in het gezicht is het extra genieten van stilte, ruimte en hoge luchten en 'vliegt' u met deze lijnwandeling naar het gezellige dorpje Oudeschild.

Praktische informatie

Tijdens het broedseizoen van 1 maart tot 1 juli mag er op één (groene) dijk niet gewandeld worden. Voor dat gedeelte is een alternatieve route beschikbaar.

Vanaf NS station Den Helder is de veerboot te bereiken met buslijn 33. Het kaartje van de overtocht (geldig voor heen en terug) is verkrijgbaar bij de automaat van de bootterminal.
Bent u met de auto, op het terrein van de veerboot en langs de aanrijroute Hoofdgracht mag gratis geparkeerd worden, evenals op het terrein van het Marinemuseum.
In het hoogseizoen kan het eventueel nodig zijn te parkeren bij de flats aan de Kanaalweg. Van daar is het 1,5 km lopen naar de veerhaven.
Om vanuit Oudeschild terug te reizen naar de veerhaven maakt u gebruik van de Texelhopper. De manier om uw plek in het busje te reserveren staat aan het einde van de routebeschrijving van stap tot stap beschreven. Het kan eigenlijk niet fout! Neem wel uw mobieltje mee.

U geniet meer van deze wandeling wanneer het een wat zonnige dag is.

Cafetaria 't Horntje is dagelijks geopend vanaf 9 uur tot de laatste afvaart. In het havengebouw bij de veerhaven zijn sanitaire voorzieningen. Eetcafé de Kombuis, Haven 10, Oudeschild is bijna het hele jaar elke dag open vanaf 10 uur. Sluiting om zonsondergang, dinsdags op 17 uur.

Denkt u om de laatste vaartijd van de veerboot!

Neem uw museumkaart mee om in Oudeschild het unieke maritieme
Museum Kaap Skil te bezoeken. Op zon- en feestdagen open 12-17 uur, di t/m za 10-17 uur.

Startpunt Op naar Kaap Skil

Cafetaria veerhaven 't Horntje
Pontweg 1
1797 SN Den Hoorn (Texel)

coördinaten: N53.00370 E4.78010
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Piet Laan en Tiny Laan.

4 reacties

30 maart 2022   

foto
Reactie
We hebben genoten, de hele wandeling. Prachtig begin langs de Mokbaai, het Nationaal park, de dijkjes, honderden lammetjes, de tuunwallen en het leuke dorpje Oudeschild. Alleen horeca aan begin en eind, beetje jammer. Na afloop naar het museum. Mooi!
Door Jan en Lucie

25 augustus 2021   

Reactie
Dwars over het eiland Texel is een bijzondere ervaring. Ondanks dat het licht ging motregenen hebben we genoten van deze wandeling. Leuk om te eindigen bij de haven van Oudeschild.
Door Ruud

15 februari 2019   

Reactie
Wij hebben genoten van het uitzicht vanaf de dijken en de huisjes in Oudeschild. Sinds kort kan je met de Texelhopper gewoon met OV-chipkaart reizen. Wel max. een uur van te voren bellen.
Door Rina

23 oktober 2016   

foto
Reactie
Heel bijzonder om 's ochtends vroeg langs de Mokbaai te lopen. De zon komt net een beetje op en het is er doodstil. Zo ook verder tijdens de wandeling. Veel ruimte en rust op Texel. Leuk om te eindigen vlakbij het museum Kaap Skil.
Door Mieke Timmer

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"