Vliegveld Havelte

fietsroute - 19 km

Ontploffende zware Liberator bommenwerpers, laagvliegende Amerikaanse P38 jagers die neergehaald worden door de Duitse FLAK luchtafweer, 6 Duitse Messerschmitt 109s die neerstorten op één dag, Duitse nachtjagers in stukken op de baan, 50 Lancasters en 114 Vliegende Forten die het gebied bombarderen. Een greep uit enkele gebeurtenissen op het voormalige Flugplatz Havelte. Op het 600 hectare grote terrein werkten ooit 5600 arbeiders en dienden 700 Duitse militairen. Een wijdverbreid misverstand is 'dat het vliegveld nooit gebruikt werd' of 'nooit af kwam'.
Deze fietsroute gaat langs een aantal plekken met herinneringen aan het vliegveld. Op een paar plaatsen is het nodig om een stukje te wandelen als u die herinneringen wilt zien.

Praktische informatie

Bij Theehuis 't Hunebed kunt u behalve 'maandags elke dag vanaf 10 uur terecht. Er is voldoende parkeergelegenheid.
Tegenover de vlindertuin is het Bezoekerscentrum Poort Holtingerveld. De openingstijden zijn: wo t/m za van 10 tot 16 uur, zo van 11 tot 15 uur. Er zijn ook fietsen te huur.
Ook bij Restaurant Hartenlust zijn fietsen te huur.

Meer informatie over het vliegveld vindt u op Fliegerhorst-Havelte.
Informatie over het Chamadron vindt u op de website.

Startpunt Vliegveld Havelte

Theehuis 't Hunebed
Van Helomaweg 47
7973 JC Darp

coördinaten: N52.79100 E6.21550
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en Peter ter Haar en aan de controleur(s) Adri Jager.

3 reacties

5 augustus 2022   

Reactie
Een prachtige afwisselende route. Je komt tijdens de fietstocht veel te weten over de geschiedenis van Havelte. De wandeling over het Uffelter Binnenveld is een aanrader. Neem ruim de tijd om deze route te fietsen en deels te lopen.
Door Adri Jager

10 november 2019   

foto
Reactie
Veel historie in deze rondrit langs het Duitse verleden van Havelte. De omgeving is verder erg mooi. Op enkele stukjes zandpad na zijn de paden uitstekend. Op de zandpaden kan de fiets aan de hand worden genomen. Prima route, niet zo lang.
Door Aad van Dorp

22 april 2018   

Reactie
Wij dachten een mooie korte route, die fietsen we even op een zondagmiddag. Maar onderweg zijn er zoveel interessante punten om te bekijken. De route is echt een aanrader voor mensen die van geschiedenis houden.
Door Rozema

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"