Wisselend Wieringen

fietsroute - 38 km

Op het oude eiland Wieringen, gelegen in de Kop van Noord-Holland, is het of de tijd heeft stil gestaan. Het oude land bestaat uit een reeks van stuwwallen die zijn ontstaan in de voorlaatste ijstijd zo'n 150.000 jaar geleden. Daarvan is een licht heuvelig landschap overgebleven. U kunt er in alle rust fietsen over stille landweggetjes, op schelpenpaadjes hoog op de oude dijken en door het Robbenoordbos. Ook toert u regelmatig buitendijks langs het wad. Het is af en toe even klimmen om op de dijk te komen, maar dat wordt beloond met een prachtig uitzicht. Er zijn verschillende vogelrijke natuurgebieden waar de vogelliefhebber zijn hart kan ophalen.

Praktische informatie

Bij het startpunt is een groot parkeerterrein.
Restaurant Basalt is dagelijks geopend vanaf 11 uur.
Vlakbij het startpunt bevindt zich de visafslag van Den Oever, open op zaterdag van 9 - 12 uur.
Bij Lutjestrand vindt u Huys aan het Amstel en in Hippolytushoef Restaurant 't Plein. Aangeraden wordt in alle gevallen voor de exacte openingstijden de site te raadplegen.

U komt langs het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont en de 'VisKringloop'. Klik voor informatie op de links.

Tip voor vogelliefhebbers: neem uw verrekijker mee.

Startpunt Wisselend Wieringen

Restaurant Basalt
Haventerrein 6
1779 GS Den Oever

coördinaten: N52.93475 E5.03590
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Winnie Schats.

4 reacties

29 april 2023   

Reactie
Op een prachtige lentedag deze mooie route gefietst, die varieerde van fietsen langs de dijk met uitzicht op het wad, door kleine dorpjes, langs water en door een mooi intiem bos. Voor de vogelaars echt een aanrader, neem je verrekijker mee!
Door Winnie

12 juli 2021   

Reactie
Op een heerlijke zomerdag fietsen we over Wieringen, een voormalig waddeneiland. Afwisselend tussen de boerderijen, langs de kust en door het bos. Een beetje buitenland in Noord Holland.
Door Adriaan

13 september 2018   

foto
Reactie
Een geweldige fietstocht over het oude eiland Wieringen met mooie vergezichten, leuke dorpjes en natuurgebieden.
Echt een aanrader deze tocht in de kop van Noord-Holland. Mieke bedankt voor deze route.
Door Ank de Graaff

15 augustus 2016   

Reactie
Bij de start uitzicht op het droogvallend Wad. Verrassend om in Westerland een lichter verzet te moeten kiezen om de hoogteverschillen over te fietsen. Wist niet dat er in de kop van Noord-Holland ook lekker door het bos kon worden gefietst.
Door Sjaak

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"