Eiken gebinten, leem en flinten

fietsroute - 34 km

De fietsroute Eiken gebinten, leem en flinten laat een stuk geschiedenis van Drenthe zien. 
Door bos en veld fietst u naar de brinkdorpen Zweeloo, Aalden en Orvelte. Onderweg passeert u vele oude Saksische boerderijen, een 13e eeuwse kerk en de Molen Jantina Helling. In het museumdorp Orvelte kunt u kennismaken met oude bedrijven en ambachten. 
De Galgenberg en diverse bodemvondsten tonen aan dat het gebied al heel lang bewoond is geweest. In deze omgeving zijn een aantal veenlijken gevonden, onder andere het veenlijk van Grebbeveen. Dit veenlijk is ongeveer 2000 jaar oud. 
Zweeloo is al 1500 jaar v.Chr. ontstaan en ziet er voor een groot deel nog steeds zo uit als aan het einde van de negentiende eeuw. Zweeloo is erkend als kunstenaarsdorp. Max Liebermann, Vincent van Gogh en vertegenwoordigers van de Haagse School hebben het dorp bezocht. Vincent van Gogh heeft zelfs in 1883 het kerkje van Zweeloo geschilderd. 
De tocht gaat verder langs het Oranjekanaal, door bos en veld en deels over keien.

Praktische informatie

Onderweg zijn er diverse horecagelegenheden.

Waar dat mogelijk is zijn knooppunten in de route opgenomen.

Startpunt Eiken gebinten, leem en flinten

Parkeerplaats Sportpark Schoonoord
Sportparklaan
7848 BB Schoonoord

coördinaten: N52.83960 E6.75570
Met dank aan de routemaker(s) Adri Jager en Sytze Jager en aan de controleur(s) Jan Verhagen en Marga Verhagen.

3 reacties

10 september 2023   

foto
Reactie
Weer een prachtige gevarieerde tocht. Nu echte heideschapen gezien die zich tegoed deden aan de nog bloeiende heide. Orvelte leuk om te zien evenals Aalden. Kortom voor elk wat wils op deze fietsroute.
Door Marosa

16 november 2018   

foto
Reactie
Niet alleen Orvelte maar ook Oud Aalden is een fraai oud dorp. Deze fietstocht geeft een mooi beeld van de diversiteit in het Drentse landschap. Bosgebied en platteland komen beide evenveel aan bod.
Door Hans en Mirjam

26 mei 2018   

Reactie
We vonden het een prachtige en afwisselende tocht. Vooral de plassen bij de Kiel met kwakende kikkers en badende runderen waren bijzonder.
Door Paul en Hanneke van der Maesen

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"