Even zitten in Veenhuizen

wandelroute - 18 km

Deze fraaie rondwandeling brengt u door het beekdal van de Slokkert en het monumentendorp Veenhuizen met het Gevangenismuseum. Dit bijzondere dorp uit de Maatschappij van Weldadigheid (1818-1888) staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. In Veenhuizen kunt u niet alleen een bezoek brengen aan het Gevangenismuseum ('s maandags gesloten), maar ook aan de kaasmakerij Kaaslust en de bierbrouwerij Maallust. Veenhuizen Boeit, een Toerist Info Punt en voorheen een slachterij met geschiedenis, is een bezoekje waard. In het beekdal kunt u met een beetje geluk reeën spotten en grote grazers onderhouden de natuur.
Er is een alternatief opgenomen voor een gedeelte dat erg modderig kan zijn.

Praktische informatie

Na ruim 10km horeca in het Gevangenismuseum Veenhuizen en bij Deco-Loge. In Deco-Loge - wo-zo van 11-17 uur geopend - zijn naast cadeaus onder andere wafels en soep verkrijgbaar. Bij het huis Controle is de Koffie- en Theetuin Zunneschien. Even verderop, in het vroegere hospitaal, Restaurant Bitter en Zoet.

Tip: buiten Veenhuizen zijn vrijwel alle paden onverhard. Deze kunnen soms mul of modderig zijn. Stevige, waterbestendige/-dichte schoenen zijn dus zeer aan te bevelen.

Startpunt Even zitten in Veenhuizen

Kerkje te Een
Haulerwijksterweg 1
9342 TJ Een

coördinaten: N53.07179 E6.39291
Met dank aan de routemaker(s) Adri Jager en Sytze Jager en aan de controleur(s) Dick Venema.

6 reacties

14 oktober 2023   

Reactie
Mooie afwisselende route. Wel veel modder. Leuk om in Veenhuizen even te stoppen voor een lekkere wafel bij Deco-Loge Cadeau en Wafels. Veel paddenstoelen gespot!
Door Evelien en Ellen

20 april 2021   

foto
Reactie
Op een mooie voorjaarsdag liepen we deze fraaie wandeling door een prachtig beekdal. Leuk, ook langs het kolonistenkerkhof en om door de kolonie Veenhuizen te komen. Een mooi ruig gedeelte was (broedseizoen) afgesloten.
Door Monique en Dick

6 februari 2021   

Reactie
Een mooie route voor de drogere dagen. Veenhuizen is een aanrader. Let wel op, na regenval is het echt heel nat en modderig. We hebben kletsnatte voeten gekregen bij 4, waar het helemaal blank stond. Het water stond boven de enkels🥺.
Door Fam. Schaefer

6 juli 2015   

foto
Reactie
Weer deze route gelopen, maar nu helemaal met droge voeten, hoewel nat ook zijn bekoring heeft. Het was erg afwisselend, we hebben weer genoten van de rust en ruimte. Een foto van een turfschip bijgevoegd.
Door Jan Gorter

8 juni 2015   

foto
Reactie
Wow...wat een mooie route. Toegegeven wij hadden schitterend wandelweer: 16 gr en Hollandse wolkenvelden. Veel vergezichten maar ook bos. Veenhuizen is indrukwekkend als gevangenisdorp. Maandag is het museum gesloten. Aanrader!
Door Maria en Ger de Werdt en labrador Joep

22 februari 2015   

foto
Reactie
Prachtige route door bossen en (natte) beekdalen. Wel vreselijk nat op sommige plaatsen tussen 3 en 4. Leuk te combineren met een bezoek aan het gevangenismuseum.
Door Jaap Bonhof

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"