Lopen bij Lemele

12 km of 20 km

Startpunt

Parkeerplaats Nieuwe Brug
Lemelerweg 13A
7731 PR Ommen

coördinaten: N52.48850 E6.42384

Introductie

Een afwisselende wandeling door de prachtige omgeving ten zuiden van Ommen. Het eerste deel van de tocht gaat over de Archemerberg en de Lemelerberg, met uitgestrekte heidevelden en ontelbaar veel jeneverbesstruiken. De route voert u langs de hoogste punten in de omgeving, dus regelmatig is het genieten van fraaie vergezichten.
In het tweede deel van de route wandelt u via de Lemeler Esch en Landgoed Archem naar het stroomgebied van de Regge. U komt over Landgoed Eerde, met hooilanden en mooie akkers, en door het buurtschap Eerde met enkele monumentale boerderijen.

U kunt de route inkorten tot 12km. Let op: in dat geval start u bij Camping De Lemeler Esch, Lemelerweg 16, 8148 PC Lemele. (Hier is geen bushalte.) U komt dan niet bij de Regge en op Landgoed Eerde.

In april 2018 is deze route verkozen tot Wandelroute van het Jaar.

Praktische informatie

Het startpunt is bereikbaar per bus. Stap uit bij halte Camping Nieuwe Brug.

Horeca bij de start: Restaurant De Nieuwe Brug of kiosk Reggetaria Omm& nabij.
Langs de route kunt u pauzeren bij Theehuis De Lemelerberg. Het theehuis is alleen in het weekend open en in de zomervakantie vaker. De bijbehorende kiosk is bij goed weer dagelijks geopend. Verder kunt u terecht bij Café De Driesprong in Lemele (niet op donderdag), bij Boscafé Lemeler Esch (het hele jaar geopend) en bij Rustpunt 't Witte Huussie. Kijk op de websites voor de actuele openingstijden.

Let op: het pad door de Eerder Hooilanden kan na regenachtige periodes en ook in de winter bijzonder nat en modderig zijn. Zorg voor hoog waterdicht schoeisel.
Met dank aan de routemaker(s) Janneke van de Bunt en aan de controleur(s) Jan Leenhouts.

37 reacties

18 mei 2023   

foto
Reactie
Op deze zonnige Hemelvaartsdag na 4 jaar weer eens deze route gelopen. Veel akkers zijn nu o.a. vol peulvruchten gewassen i.p.v. graan en mais. Onderweg diverse prachtige vergezichten en een stop bij het Boscafe voor een drankje.
Door Marlies en Joost

19 april 2023   

Reactie
Wat een mooie route! Hele duidelijke beschrijving, nergens hoeven zoeken. Het was droog genoeg om de hele route goed te lopen. Ik heb overnacht in Glinthaar bij Lemele en de route dus in 2 dagen gelopen zodat ik rustig aan kon doen. Een aanrader.
Door Caroline

7 augustus 2022   

foto
Reactie
Pittige maar Prachtige route!
Vandaag de 12 km. gelopen. Zou dit ook aanraden want de verkortingslijn vonden wij het mooiste stuk nu de heide bloeit 👍
Wij hebben weer genoten.
Door Harry en Marian

22 mei 2022   

Reactie
Vandaag genoten van deze wandeling van 20 km. Prachtig, afwisselend en goed aangegeven. Wij vonden daarnaast het sfeervolle Rustpunt geweldig. Zeker een aanrader om er even te pauzeren.
Door Dini Klein Meulekamp

25 februari 2022   

Reactie
Hele mooie route.
Bij 16 km is door hoge waterstand de Beneden Hammerwetering niet over te steken. Wij hebben de laatste km’s een alternatieve route genomen.
De rest van de route goed te doen!
Door Niek van Veen

20 november 2021   

Reactie
Prachtige route op een droge herfstzaterdag. In Archem is de brug helaas nog niet hersteld, en ook het rustpunt is daar gesloten wegens vernielingen. Maar naast deze puntjes is het een prachtige tocht met veel afwisseling. Een aanrader. [Goed nieuws: het rustpunt is in december 2021 heropend!]
Door Peter

11 oktober 2021   

foto
Reactie
Práchtige route met flink wat hoogtemeters en geweldige uitzichten, door mooie bossen, oude cultuurlandschappen en langs de meanderende Regge: heel erg de moeite waard!
Door Marien

1 juni 2021   

foto
Reactie
We hebben genoten van deze afwisselende wandeling over de Archemer- en Lemelerberg en daartegenover heel verrassend een stuk door het dal van de Regge en erlangs. In Eerde lijkt de tijd te hebben stil gestaan.
Door G.J. Meijers

13 april 2021   

foto
Reactie
Van het begin tot het einde heb ik van deze prachtige wandeling genoten. Wat een mooie paadjes, de rust, de ontluikende natuur, prachtig. Ik ga deze route zeker vaker lopen.
Door Rietha

16 december 2020   

foto
Reactie
We begonnen in de mist en eindigden met zon. Het is en blijft een prachtige route. De waarschuwing voor het pad door de Eerder Hooilanden was op zijn plaats: wij maakten beiden kennis met het prikkeldraad!
Door Annie en Ben van Lochem

24 april 2020   

Reactie
Met deze route geven de omgeving en de routemaker een geweldig visitekaartje af. Chapeau.
Wij werden ook nog 'ns verrast met de geur van bloeiende lelietjes van dalen (ter hoogte van het witte huis met zicht op de achterzijde van kasteel Eerde).
Door Annie en Ben van Lochem

21 maart 2020   

foto
Reactie
Ook het tweede gedeelte van de wandeling vonden we mooi. Bij schitterend weer over landgoed Eerde gelopen (met een leuk modderpaadje) en langs de prachtig meanderende Regge. Het uitzicht vanaf de Archemerberg was weer het hoogtepunt. Genoten!!
Door Jan en Willy ter Haar

6 februari 2020   

foto
Reactie
Vandaag de 12km gelopen van deze prachtige, gevarieerde wandeling. Wat een heide, wat een jeneverbesstruiken, wat een uitzichten, wat mooi... We zijn benieuwd of het tweede gedeelte, dat we binnenkort lopen, van ons ook vijf ** krijgt. Een juweel!!
Door Jan en Willy ter Haar

26 januari 2020   

foto
Reactie
Op een mistige zondag deze zeer gevarieerde wandeling gelopen, met als cadeautje 's middags nog een zonnetje! Echte bergen, veel jeneverbessen en een schitterend landschap met een landhuis. We hebben genoten!
Door Marijke Beumer

10 oktober 2019   

foto
Reactie
Gewoon bijzonder mooi. Een beetje buitenland.
Door Ria en Rien

26 mei 2019   

foto
Reactie
We hebben de korte route (over de Archemer- en Lemelerberg) gelopen. Prachtig! Heel veel variatie: bos, heide, zand, hoogte.
Wat een uitzichten!
Het andere deel van de route willen we beslist binnenkort ook een keer lopen.
Door Saskia

19 mei 2019   

foto
Reactie
Mooi, heel mooi. En wat een variatie. Hoogtepunt voor ons was het stukje bij de Regge.
Door Tineke Fieggen

11 april 2019   

foto
Reactie
Opnieuw deze route gelopen en opnieuw top! Cijfer 9,85. In augustus met de heide nog eens contrair lopen. Als afsluiter heerlijk hapje gegeten in Den Ham bij het bier-/eetcafé ‘n Esch. Aanrader!
Door Marlies

30 juni 2018   

foto
Reactie
In een woord een prachtige route met recht winnaar! Een strak blauwe lucht on-Nederlands en waanzinnig mooie kleurcontrasten bij de akkers met graan en mais. Genieten en over een paar weken met de paarse heide nog eens lopen.
Door Marlies

15 juni 2018   

foto
Reactie
Gefeliciteerd Janneke met de uitverkiezing van jouw route tot Wandelroute van het jaar! Ik heb van het begin tot het eind intens genoten van deze schitterende route met louter hoogtepunten. Bedankt!
Door Frits Talsma

22 mei 2018   

foto
Reactie
Prachtige route in een uniek stukje Nederland. Deze route heeft de titel 'route van het jaar' zeker verdiend.
Bos en heide, afgewisseld met open veld. Veel vergezichten. Op dinsdag na de Pinksteren was het heerlijk rustig.
Door Corrie en Gert

6 mei 2018   

foto
Reactie
Wij snappen dat deze route is uitgeroepen tot de mooiste van 2018. Veel afwisseling en schitterende panorama's, dankzij de hoogteverschillen. Wanneer de heide in bloei staat is het hier ongetwijfeld ook een lust voor het oog.
Door H.A. Hoeben

27 april 2018   

Reactie
Gelopen op Koningsdag deze prachtige afwisselende wandeling. In het begin veel heide en jeneverbes. Na nr 3 een doorsteek richting 6 gemaakt. Vanaf daar meer rivieren landschap. Prachtig! Erg stil en veel zandweg. Terecht mooiste route!
Door Martine

20 april 2018   

foto
Reactie
Prachtige route over twee met hei en jeneverbes begroeide 'bergen', langs de Regge en ook langs het Groot en Klein Ravijn en de Dikke Steen. Schitterend gebied, stralende zomerdag in april. Kortom: genoten van een heerlijke wandeldag!!
Door Jan en Agnes Disco

25 maart 2018   

Reactie
Een soms pittige, maar zeer afwisselende wandeling. Vooral het stuk door het stroomgebied van de Regge is super mooi. Tja op een zondag wel veel volk op en rond de Archemerberg en Lemelerberg, maar verder dan 1 km van de P-plaats vaak weer RUST.
Door Marion en Fred

20 maart 2018   

foto
Reactie
Vandaag met zonnig weer de noordelijke lus van deze route gelopen. Over prachtige heidevelden met jeneverbesbossen. Langs de Regge die subliem is waar de rivier weer mag meanderen. En in de buurtschap Eerde waan je je in lang vervlogen tijden.
Door Henk Kreeft

10 maart 2018   

Reactie
Erg mooie wandeling. Ik ga deze in de zomerperiode nog een keer lopen als de heide in bloei staat.
Door Gerdie

6 maart 2018   

foto
Reactie
Vandaag de 12 km route gelopen. Wat een prachtig gebied en wat een mooie route door dit gebied. Heel bijzonder zijn de heidevelden met de vele jeneverbessen. Leuke vergezichten vanaf de bergtoppen.
Door Henk Kreeft

18 februari 2018   

Reactie
Goede omschrijving en een prachtige wandeling; aanrader.
Door Riet enThom Snijder

7 november 2017   

foto
Reactie
Nooit eerder zag ik zo veel jeneverbesstruiken. Op de Archemerberg kijk je uit over akkerland alsof je in Frankrijk bent. (Korte route gewandeld.)
Door Hans

27 oktober 2017   

Reactie
Een prachtige wandeling over de bergen van Overijssel met prachtige jeneverbesstruiken. En dan het stroomgebied van de Regge, wat weer een heel ander beeld laat zien. Een wandeling die je niet mag missen
Door Loes en Theo van den Dool

15 oktober 2017   

foto
Reactie
Op deze mooie nazomerdag (22 graden) deze prachtige route gelopen. Het is voor ons best wel een pittige route door het klimmen en dalen maar we hebben er volop van genoten!! Onze complimenten.
Door Harry en Marian

15 september 2017   

foto
Reactie
Wat een prachtige route in een voor mij bekend gebied met daarbij de hei ook nog in bloei. En weer: een erg gezellig gezelschap. Hoe krijg je het voor elkaar Janneke? Dank je wel voor de organisatie! Het was weer genieten!
Door Bart Bruins Slot

28 augustus 2017   

foto
Reactie
Een prachtig voor mij bekend wandelgebied. De routemaker is er in geslaagd de diverse hoogtepunten aan elkaar te koppelen en mij toch te verrassen met nieuwe pareltjes. Prima weer en bloeiende hei. Met vijf sterren doe je de route eigenlijk te kort.
Door Adri Jansen

21 augustus 2017   

Reactie
Prachtige route met de heide in volle glorie op deze mooie wandeldag. Ik ken de Lemelerberg een klein beetje maar was nu op plekken die nieuw waren voor mij.
Door Anton van de Vondervoort

16 augustus 2017   

foto
Reactie
Rond de Lemeler Leeuw kan het druk zijn maar 10 minuten verder kom je nauwelijks nog wandelaars tegen. De horeca in Lemele is goed getimed; je hebt tenslotte net 2 'bergen' bedwongen. Als toetje een bezoek aan de Regge en een idyllisch buurtschap.
Door Wimke

23 juli 2017   

foto
Reactie
Een pracht wandeling, die het wat mij betreft verdient om mee te dingen naar de Mooiste Route van het Jaar!
Door Ria

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"