Twee Gelderse Gezichten

fietsroute - 57 km

Deze knooppunten fietsroute vanaf Brummen is er een met twee gezichten: de vlakke, weidse IJsselvallei en de heuvelachtige bosrijke Veluwezoom.
Nadat u de IJssel bent over gestoken en een kijkje hebt genomen in het fraaie dorpje Bronkhorst toert u kilometers lang over de IJsseldijk. U kunt een eind weg kijken over het boerenland en ziet aan de overkant van de rivier de bossen van de Veluwezoom. U komt door Doesburg, een oude Hanzestad met een mooie oude binnenstad.
Daarna fietst u via de Valeplas, een voormalig zandwingebied, naar Rheden. Het landschap verandert. Na het weidse IJssellandschap komt u op de Veluwezoom. Hier vindt u bossen en heide, met hier en daar een pittige klim. Het is er heerlijk fietsen over de vele recreatieve fietspaden. Onderweg passeert u horeca genoeg om weer even bij te tanken.

Praktische informatie

Bij station Brummen kunt u gratis parkeren.

Tijdens deze route vaart u drie keer over met een pontje.
Het veer tussen Brummen en Bronkhorst vaart alle dagen van de week. Alleen bij ijsgang, boven windkracht 7 en bij hoogwater vaart de pont niet.
Bij Giesbeek maakt u gebruik van een pontje voor wandelaars en fietsers over de Valeplas. Dit pontje vaart van april t/m september; alleen niet als het slecht weer is.
Ook het fietsveer bij Rhederlaag vaart van april t/m september.
Voor de periode dat de fietspontjes uit de vaart zijn is er een alternatieve route aangegeven; deze is 54km. Gps'ers volgen dan '2 Gelders Alt'.

Voordat u bij de Posbank van de weidse vergezichten kunt genieten, moet u even flink klimmen. Stap gerust even af!

Startpunt Twee Gelderse Gezichten

NS station Brummen
Stationsweg 1
6971 BX Brummen

coördinaten: N52.09100 E6.14723
Met dank aan de routemaker(s) Janneke van de Bunt en aan de controleur(s) Mieke Timmer.

5 reacties

29 september 2023   

foto
Reactie
Ik kon de route nog net rijden met het gebruik van de drie pontjes. Het pontje over de Valeplas was wel een belevenis. Zeker met die harde wind en regen. Het laatste deel is prachtig, maar vandaag helaas erg nat....
Door Mieke

26 juni 2023   

Reactie
Gisteren twee Gelderse gezichten gefietst. Wat een mooie afwisselende route. We dachten dat we dit gebied fietsende redelijk kenden, maar deze route gaf toch weer een hele nieuwe en prachtige dimensie aan dit gebied. Absoluut een aanrader.
Door Frans en Marjanne Vermeulen

25 juni 2023   

Reactie
In 1 woord een prachtige route! We hadden dan ook fantastisch weer. Route supergoed te volgen via de knooppunten. We hebben van alles gezien, water, dorpjes, bos. Veel horeca onderweg, 3 pontjes. Echt een aanrader!
Door Monique

6 september 2021   

foto
Reactie
Bij mooi weer deze prachtige tocht gefietst. Enerzijds de IJssel met schitterende vergezichten. Anderzijds de (nog) bloeiende hei, bossen en mooie fietspaden van Nationaal Park Veluwezoom. Bronkhorst en Doesburg zijn plaatjes. 5 sterren dik verdiend.
Door Jan en Willy ter Haar

3 juni 2020   

foto
Reactie
IJssel, Veluwe, 3 pontjes, sfeervolle stadjes in één fietstocht. Een echte aanrader.
Door Niek en Marianne

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"