Op en Top Texel

fietsroute - 75 km

Neem eens een hele dag de tijd om tijdens deze fietstocht uitgebreid kennis te maken met het eiland Texel in al zijn facetten. Naast strand, zee, duinen, valleien, heide en bos zijn er veel grazige weides; en dat is logisch: op Texel leven meer schapen (15.000) dan mensen.
Vanaf de veerboot fietst u naar de vissershaven van Oudeschild. Vandaar leidt de route u over het eiland om daarna via de waddendijk en langs de natuurgebeden Utopia en de Schorren naar het uiterste noorden van het eiland te gaan. Na een eventueel bezoek aan de vuurtoren keert u door de duinen van natuurreservaat De Slufter over het slingerende fietspad met hoogteverschillen naar De Koog. Het laatste deel van de tocht toert u deels door de bossen en langs de duinen.

Praktische informatie

Heeft u uw eigen fiets mee, dan kunt u de route na aankomst met de veerboot op Texel meteen starten.
Het is ook mogelijk om bij de veerhaven een fiets te huren.
Bent u al op het eiland, zoek dan in de tekst het knooppunt op dat het dichtst bij 'huis' is. Rij dat per fiets aan en pik de beschrijving op.
Gps'ers kunnen alles aanrijden.

Bij de haven vindt u Cafetaria snackbar 't Horntje.
In Oudeschild staat het Juttersmuseum: Museum Kaap Skil.
Op verschillende plaatsen op de route komt u horecagelegenheden tegen, er staat een aantal horeca iconen op de kaart.
Naast de De Vuurtoren, die u kunt beklimmen, vindt u het Torenrestaurant.

Op sommige tijden kunnen er zwermen insecten zijn op de paden in de buurt van het water en in het bos. Een bril op geeft voldoende bescherming.

De fietstocht is samengesteld uit de routes Juttertje en De Vuurtoren.

Startpunt Op en Top Texel

Veerhaven Texel
Pontweg 2
1797 SR Den Hoorn

coördinaten: N53.00400 E4.78078
Met dank aan de routemaker(s) Joost Verbeek en Luuk Jacobs en aan de controleur(s) Sjaak Conijn.

2 reacties

24 juni 2024   

foto
Reactie
Deze tocht voelt voor ons als vakantie, van het begin tot het eind. De meeste fietspaden zijn vernieuwd (glad beton). Dus je fietst relaxed langs al het moois van het eiland. Een aanrader.
Door Ank en Sjaak

29 juni 2022   

foto
Reactie
Een heerlijke fietstocht, zeker als het warm is. Op het eiland waait er altijd een verkoelend windje. Je voelt je op vakantie en kunt er ook eenvoudig een korte vakantie van maken met een wandeling.
Een aanrader.
Door Ank de Graaff

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"