Middag-Humsterland

35 km of 39 km

Startpunt

Best Western Hotel Restaurant Aduard
Friesestraatweg 13
9831 TB Aduard

coördinaten: N53.24920 E6.45203

Introductie

Het Nationaal Landschap Middag-Humsterland ligt aan de noordwestkant van de stad Groningen. Het is een open, oud wierdenlandschap, geroemd om zijn weidse uitzichten. De natuurlijke afwatering via wadgeulen is terug te zien in kronkelende sloten en laagten. Het gebied heeft meer dan honderd wierden, al of niet bebouwd, die in vroegere tijden bescherming boden tegen het zeewater.
U fietst over fietspaden en rustige landwegen. De route gaat door dorpen en langs borgen en kerken. Onderweg kunt u meerdere musea bezoeken.

Praktische informatie

De openingstijden van Best Western Hotel Restaurant Aduard, Kloostermuseum St. Bernardushof en informatie over de Piloersemaborg vindt u op de websites.
In Ezinge kunt u een bezoek brengen aan Museum Wierdenland. Het museum besteedt veel aandacht aan de opgravingen van archeoloog Albert van Giffen van 1920 tot 1930, aan de geschiedenis van Ezinge, van wierden en het wierdenland in het algemeen. U passeert in Ezinge Café Restaurant de Brug.
In Feerwerd bevindt zich een Rustpunt in de kerk: Jacobuskerk Feerwerd.
Verder is er eenvoudige horeca in de Allersmaborg.
In Aduarderzijl vindt u een klein cultuurparadijsje, waar exposities, concerten, diners en kleinkunst voorstellingen plaatsvinden: 't Waarhuis.
In Garnwerd vindt u nog horeca bij Café Hammingh.
Na Fransum kunt u een bezoekje brengen bij het Kerkje Harkema.
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en aan de controleur(s) Aad van Dorp.

4 reacties

1 juli 2022   

foto
Reactie
Mooi route door het Groningse land. Vele historische feiten en feitjes, veelal rondom het water en de beheersing ervan.
Door Aad van Dorp

18 juli 2020   

foto
Reactie
In Groningen fiets ik niet vaak, maar ik vond de route de moeite waard. Leuke dorpjes, veel kerken en twee borgen. Dan tot slot een lang fietspad dat dwars door de weilanden slingert langs het kerkje van Fransum. Erg mooi.
Door Mieke

31 oktober 2019   

Reactie
Mooie fietsroute door een landschap vol kromme wateren en wegen. Midden in de herfst zeer de moeite waard. Voor degene die het ziet heeft de zee overal in het landschap zijn sporen nagelaten.
Door Monique en Dick

3 augustus 2019   

Reactie
De eerste helft is eentonig, tweede helft veel meer afwisseling. Enzinge en Garnwerd zijn mooie dorpen. Met beschrijving lastig fietsen, misschien beter met GPS.
Door Thea Ackema

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"