Poepekrús

wandelroute - 7 km of 13 km

Poepekrús is een afwisselende wandeling door een ongepolijst landschap waarvan je het ploeteren in vroeger tijden nog kunt aflezen. Voor een deel is het een besloten landschap van houtwallen en elzensingels. Maar ook open grasland met het 'mooiste' uitzicht op het Burgumer Mar. Al dat moois ligt in Nationaal Landschap De Noordelijke Friese Wouden. Onderweg komt u een zogenaamd poepekrús tegen; een monument dat de herinnering levend houdt aan de moord op een zogenaamde Hannekemaaier. In een weetje leest u hierover meer.

Praktische informatie

Aan de noordkant van de wandelroute rijdt Arriva lijn 13 een uurdienst tussen Leeuwarden en Drachten. Uitstappen bij halte Opper Kooten, Kootstertille.
Bij het start-/eindpunt en halverwege (Café Lâns 't Wetter) is horeca (onregelmatig geopend).
Trek in een regenperiode waterdicht schoeisel aan, dit in verband met modderige natte zandpaden.

Startpunt Poepekrús

Hotel Phoenix
Joost Wiersmaweg 24
9258 CD Jistrum

coördinaten: N53.21100 E6.06856
Met dank aan de routemaker(s) Peter Lok en Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Piet Laan en Tiny Laan.

2 reacties

29 december 2020   

Reactie
Ondanks miezerig weer hebben we genoten van deze wandeling over haast alleen maar zandpaden door een kleinschalig landschap vol afwisseling, in de noordelijke Friese wouden met z'n coulissenlandschap.
Door Dick en Monique

25 maart 2017   

Reactie
Super mooie wandeling, je waant je echt in vroeger tijden waarin alles gestaag z'n gang ging, verademend. Een mooie omgeving tussen de boerderijen door en je komt op paadjes die je normaal nooit in zou lopen. Een verrassende route.
Door J. Jonker

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"