Ridderspoor

fietsroute - 26 km of 41 km

De fraaie fietsroute Ridderspoor leidt u door een prachtig polderlandschap in de Vijfheerenlanden. Tot die vijf geslachten van heren - edelen - behoorden de Brederodes, die in Vianen zetelden. Zij hebben veel voor de streek betekend. Sporen van de riddertijd treffen we nog steeds aan. 
De natuur is fantastisch in dit gebied. De Schaapskooi in Hei- en Boeicop vertelt u daar alles over. Veel water- en weidevogels komt u tegen. Een rit zonder reigers is hier ondenkbaar. En ooievaars? U zult ze vast zien vliegen.

Praktische informatie

Let op: vanaf medio juni 2024 wordt P1 geherstructureerd. Bebording wijst u naar de alternatieve parkeerplaats P. Boven de routebeschrijving leest u de korte route naar het startpunt. Gps'ers volgen Alt P Ridder.
Is P1 in gebruik als evenemententerrein, rij dan de Zomerdijk op. Na ruim 200m ziet u rechts P3. Fiets terug naar P1 om de route te starten.
Horeca vóór u vertrekt vindt u circa 400m vanaf de parkeerplaats in het centrum van Vianen aan de Voorstraat. Op nummer 95 kunt u bij De Echte Bakker Steehouder vanaf 8 uur al terecht voor koffie en iets lekkers (zo gesloten). Op nummer 9 en 8 vindt u de twee lunchrooms Vosje food & drinks en Zas & Fratsen, waarvan er altijd wel één om 10 uur opengaat (ma beide gesloten). Overige horeca passeert u op verschillende plaatsen langs de route.

Een extra uitstapje (voor gps'ers: Alt Ridders) naar het gezellige Leerdam verlengt de lange tocht met 3 tot 5 km, afhankelijk van wat u allemaal wilt zien en doen; misschien wel een bezoekje aan het (ma gesloten) Nationaal Glasmuseum en Glasblazerij.

Startpunt Ridderspoor

P1 - Kanaalweg, 100m ten zuiden van:
Zomerdijk 23
4132 AE Vianen

coördinaten: N51.99590 E5.09596
Met dank aan de routemaker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Jaap Noordzij.

4 reacties

4 maart 2024   

foto
Reactie
Opnieuw deze prachtige tocht gereden. We ontdekten nog meer natuurschoon en prachtige boerderijen, als de vorige keer. Daarbij geholpen door het prachtige weer, vinden wij deze tocht een echte aanrader.
Door Joke en Jaap

13 juli 2020   

foto
Reactie
Prachtige route door vlak, Hollands landschap, met veel weiden , vogels, bloemen en ( oude) boerderijen . Vianen is een prachtig mooi oud stadje. .
Door Joke en Jaap

9 juli 2017   

foto
Reactie
Het was weer heerlijk genieten op deze tocht. Wegen langs veel water en in deze tijd van het jaar volop bloemen langs de de sloten in een diversiteit van kleuren. Ook mooie boerderijen en huizen met hun prachtige tuinen.
Door Marjan

22 april 2015   

foto
Reactie
Een middagje lekker fietsen op zo maar een woensdag. Dotters langs het kanaal. Veel bloeiende bomen en struiken met ontluikend groen. Net als in de andere Ridderspoorroutes onderweg bijzondere boerderijen. Af en toe geheel vrij gelegen fietspaden!
Door Mirjam

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"