Veluws Beekdal

19 km

Startpunt

NH kerk Elspeet
Ds. Kalshovenweg 1
8075 AE Elspeet

coördinaten: N52.29260 E5.78749

Introductie

U wandelt vanuit het oude dorp Elspeet over de stuwwalhellingen, over de heide en door de bossen en langs beken. De route voert langs de bekende herberg De Zwarte Boer en Kasteel Staverden. U doorkruist een prachtig gebied met een rijke geschiedenis en veel natuurschoon, een zeer gevarieerd oud bos- en cultuurlandschap. De bossen en beukenlanen worden afgewisseld met akkers, weilanden en monumentale boerderijen. Verder treft u er bloemrijke beekdalgraslanden met amfibieën en vlinders. In de bossen huizen veel reeën, herten en zwijnen, hoewel u deze overdag niet zult zien. De kans dat u de schapen van de Elspeter schaapskudde tegenkomt is aanzienlijk groter.

In 2015 is deze route uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar.

Praktische informatie

Het startpunt is bereikbaar met het OV; bushalte Centrum Elspeet.
In het centrum vlak bij het startpunt vindt u verschillende gelegenheden waar u iets kunt drinken of eten: Pannenkoekenhuis 1760, Bakker Piet en Restaurant ‘t Edelhert.
Halverwege de route komt u bij Hotel Restaurant De Zwarte Boer.
Iets verder ligt het bezoekerscentrum van het landgoed Staverden en bij het kasteel de Brasserie kasteel Staverden.
De route gaat voor 90% over onverharde paden.
Met dank aan de routemaker(s) Henk Kreeft en aan de controleur(s) Fred Muller.

24 reacties

24 mei 2023   

foto
Reactie
Welgemoed vertrokken we uit Elspeet, onze weg zoekend met de GPS. Tot we er na enkele kilometers achter kwamen, na vergelijking met de geprinte route, dat we de route achterstevoren liepen... De route was er niet minder mooi om!
Door Wolter Strijker

13 mei 2023   

Reactie
Mooie route met heide en het nodige bos. De grote beuken nu volop in het blad.
De Zwarte Boer op zaterdag dicht maar schuin aan de overkant rustpunt bij de biologische boer. Het beekgedeelte vonden wij erg sfeervol.
Door Mieke enTon

14 april 2023   

Reactie
Erg fraaie route over de heide, door de bossen, langs beken en door het mooie park van Staverden met de witte pauwen. Reken bij nat weer op modderplekken hier en daar.
Door Fred Muller

22 juli 2021   

foto
Reactie
Vroeg op pad voor een mooie, afwisselende wandeling door bos, over hei en langs de Hierdense Beek. Veel te zien onderweg!
Door Aad van Dorp

8 januari 2021   

Reactie
Prachtige en afwisselende wandeling op deze zonnige winterdag. Aanrader!
Door Joke Bonsink

16 januari 2020   

foto
Reactie
Schitterende wandeling. Absoluut de moeite waard. En als de hei bloeit zal het nog mooier zijn. Maar ja zes sterren geven dat lukt niet.
Door Lenny en Hans Beumer

16 juni 2019   

foto
Reactie
Wederom een prachtige afwisselende route. Terecht een route van het jaar. Wij gaan hem zeker nog eens vaker lopen. Een aanrader!
Door Herman en Els

23 april 2018   

foto
Reactie
Een route die je simpelweg gelopen moet hebben. Mooi totaal beeld van wat de Veluwe te bieden heeft, heide, bossen, beekdalen en noem maar op. En inderdaad wel de schapen, niet het wild. Jammer....
Door Marion en Fred den Hertog

4 augustus 2017   

foto
Reactie
Een prachtige wandeling in het Veluws beekdal en de bossen bij Leuvenum en Staverden. En de hei kwam al in bloei. Kortom: schitterend en....een plezierig gezelschap. Dit alles o.l.v. Henk. Dank je wel! Een volgende keer kom ik weer, incl.pepermunt.
Door Bart Bruins Slot

10 november 2016   

Reactie
Een prachtige wandeling. Wat een rijkdom aan mooie rustieke bomen, prachtige beukenlanen en schitterende snelstromende beekjes. En dan zou je bijna de uitgestrekte heidevelden vergeten, die zelfs op deze herfstdag nog mooi zijn. We hebben genoten!
Door Loes en Theo van den Dool

9 april 2016   

foto
Reactie
Terecht "Route van het jaar". Veel stille plekken, fraaie vergezichten, landgoederen, leuke horeca met heerlijke lentesoep en......... een roedel van minstens 40 edelherten gezien, op klaarlichte dag. Een Topdag.
Door Corrie en Gert

1 oktober 2015   

foto
Reactie
Prachtig die aanloop langs de schaapskooi in het gezellige dorp Elspeet. Al gauw zit je op de hei en ineens sta je dan in dat prachtige beekdal. Veel afwisseling en ... doe zeker het bezoekerscentrum bij kasteel Staverden even aan.
Door Peter Werkhoven

26 september 2015   

Reactie
Aardige, doch een eenvoudige rondwandeling. Met name rondom Elspeet veel stukken over verharde weg.
Door Gerard en Carla

11 september 2015   

foto
Reactie
Vandaag met een groep gezellige wandelaars op wandelpool. Prachtig weer, mooie nog bloeiende heidevelden en beken met lichtplekken. Alleen de witte pauwen bij kasteel Staverden wilden niet pronken. De foto laat zien dat ze dat echt wel kunnen.
Door Henk Kreeft

11 september 2015   

foto
Reactie
Prachtige wandeldag, zeer gevarieerd met bos en heidevelden, goede aanvullende informatie van een uitstekende gids en gezellige groep gehad. Perfect tempo, zeer goede rustpunten en/of horeca in goed overleg.
Door Marijke Klaren

9 juli 2015   

foto
Reactie
Vandaag deze mooie, afwisselende wandeling gelopen. In het Koopmansbos een roedel herten gespot. Het park rond kasteel Staverden springt er echt uit. Een verdienstelijke wandeling die we zeker nog eens gaan doen als ook de struikheide bloeit.
Door Ellen en Frans

9 juli 2015   

foto
Reactie
Mooie route en prima beschreven. Erg afwisselend door prachtige natuurgebieden. Wat ons betreft net iets te veel verharde weg en minder fraai laatste stuk om 5 sterren te verdienen maar een dikke 4. Zeker voor herhaling vatbaar.
Door Irene en Angela

24 juni 2015   

foto
Reactie
Zondag samen met een vriendin deze mooie route gelopen. Gestart met koffie en appelgebak, even een bui afwachten. 2 droge momenten gehad, maar ondanks het natte weer hebben we heel erg genoten. Gaan nog een keer als het droog is.
Door Paula

24 juni 2015   

Reactie
Mooie afwisseling van bos en heide. Prachtige paadjes en onbekende plekjes. Was heerlijk in de zon. Schilderachtige Hierdense Beek en pittoresk kasteel Staverden. Zeer de moeite waard om het allemaal nog eens over te doen.
Door Henk Speijers

21 juni 2015   

foto
Reactie
Zondag 21 juni alleen noordelijk deel gewandeld. Hele dag regen. Terugweg langs kasteel en Staverdenseweg. Mooi pad voor inkorting. Zondag is alle horeca gesloten in Elspeet. Nat en moe naar huis. Volgende keer door de week. Toch een leuke dag.
Door Liesbeth en Freek

18 juni 2015   

Reactie
Na gelezen te hebben dat dit de route van het jaar was, hebben we deze gelopen. Prachtige route, erg afwisselend. Goed omschreven. Routemaker(s) en controleurs krijgen een grote pluim. Ga zo door!
Door Fam M.F. Sinke

14 mei 2015   

foto
Reactie
Een heerlijke wandeling, waarbij vooral de gebieden bij Leuvenum en het kasteelpark Staverden eruit sprongen. Zelfs op deze mooie Hemelvaartsdag kom je als je rust zoekt aan je trekken. En goede horeca onderweg!
Door Jos

23 april 2015   

foto
Reactie
Mooie afwisseling van bos en heide. Prachtige paadjes en onbekende plekjes, Pril lentegroen in de zon. Schilderachtige Hierdense Beek en pittoresk kasteel Staverden. Kom beslist terug als de heide bloeit, om het allemaal nog eens over te doen.
Door Wiebe de Bruin

27 maart 2015   

foto
Reactie
Heel afwisselende wandeling waarbij ik op dezelfde dag de herder met zijn kudde en een roedel herten tegen kwam. Onderweg twee hele mooie horeca locaties is verwennerij. Ga ik zeker nog een keer doen in augustus, als de heide bloeit.
Door Wimke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"