d’ Ouwe Kamp Bornia

wandelroute - 8 km

d' Ouwe Kamp is de nickname voor Austerlitz.
U wandelt een afwisselende, prachtige rondwandeling door de landgoederen Bornia, Heidestein en Hoog Kanje, langs vijverpartijen en een schaapskooi. Bornia is Fries voor grensgebied. U wandelt dan ook in het grensgebied tussen Driebergen-Rijsenburg en Zeist.

Utrechts Landschap

In de middeleeuwen zorgde houtkap en overbegrazing door schapen voor grote veranderingen op de Utrechtse Heuvelrug. Het bosgebied veranderde langzaam in een open vlakte met heidevelden en zandverstuivingen. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw verdwenen de schaapskuddes en werd er op grote schaal naaldbos aangeplant voor de productie van hout. Zo raakte de Heuvelrug weer bebost. Op Heidestein en Bornia zijn de heidevelden en zandverstuivingen bewaard gebleven.
In 1906 liet de toenmalige eigenaar van Heidestein – de familie De Wetstein Pfister – een golfbaan aanleggen, het theehuis bouwen, een smalspoorlijntje aanleggen en de vijver met het kanaal graven. Ook de donkere wandeltunnels waren zijn idee. In 1974 schonk mevrouw De Wetstein Pfister het gebied aan Utrechts Landschap.

Praktische informatie

Let op: deze tocht kan alleen met een gps-apparaat of -app gevolgd worden. Er is geen routebeschrijving.

Op het Dorpsplein kunt u gratis parkeren.
Het startpunt is met de OV bereikbaar. Kies vanaf station Driebergen Zeist de bus naar Austerlitz, uitstaphalte Dorpsplein.
Tegenover het Dorpsplein, het startpunt van de route, vindt u het eetcafé Ouwekamp. Openingstijden; do t/m zo vanaf 11:00 uur.

Let op: u komt door begrazingsgebieden waar honden niet zijn toegestaan, ook niet aangelijnd.

Startpunt d’ Ouwe Kamp Bornia

Austerlitz
Dorpsplein 1
3711 DA Austerlitz

coördinaten: N52.07870 E5.31429
Met dank aan de routemaker(s) Peter Werkhoven en aan de controleur(s) Hans Stumpers.

1 reactie

28 december 2023   

Reactie
Mooie afwisselende route. Apart om het Gpx-only te doen. De route volgt een aantal bekende highlights maar geeft ook leuke paden die je zo gauw niet zou vinden en echt de moeite waard zijn.
Door Hans

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"