Sint-Jansberg en De Bruuk

wandelroute - 13 km of 18 km

Deze wandeling voert u door een aantal bijzondere natuurgebieden in het grensgebied van Nederland en Duitsland. De Sint-Jansberg op de Nijmeegse stuwwal staat bekend om de vele bronbeken. Op deze stuwwal staan fraaie oude loof- en naaldbossen. Behalve langs de beken leidt de wandeling u langs de meertjes op en onderaan de hellingen. In het Duitse deel van de wandeling komt u door Grafwegen en langs het bijzondere boscafé Merlijn.
Het unieke natuurgebied De Bruuk en de daarboven gelegen landjes bij de Leigraaf en Groesbeek bestaan uit blauwgrasland dat vrijwel nergens anders in Nederland voorkomt. U vindt er wilde orchideeën en vleesetende plantjes, zonnedauw.
Het fraaie gedeelte langs de meanderende Leigraaf en Groesbeek na de inkorting kan drassig zijn, met goede waterdichte schoenen is het echter goed te belopen.

Praktische informatie

Het startpunt is per bus bereikbaar vanaf centraal station Nijmegen met lijn 5 naar Breedeweg.
Bij het startpunt vindt u tegenover de kerk de buurtmarkt Breedeweg met een gezellige lunchroom, geopend van 8 tot 18 uur, behalve op zondag. U wordt geholpen door cliënten van de zorginstelling Plurijn.
In Plasmolen liggen vrijwel op de route het Pannenkoeken restaurant Den Tol. dagelijks geopend vanaf 12 uur, en restaurant De Plasmolense Hof.
Boscafé Merlijn heeft het mysterieuze interieur van een oud smokkelaarscafé, 's zomers is de tuin een plek om heerlijk even te relaxen. Bekijk voor actuele openingstijden de website van Merlijn.
Aan de Groesbeek ligt camping Bij Ons met een leuk terras en een stube.

Startpunt Sint-Jansberg en De Bruuk

Kerkplein Breedeweg
Bredeweg 61
6562 DC Groesbeek

coördinaten: N51.75900 E5.94253
Met dank aan de routemaker(s) Henk Kreeft en aan de controleur(s) Evert Jan Verburg en Joha van den Honert.

26 reacties

7 juli 2023   

foto
Reactie
Heerlijke wandeling door prachtige natuur. Mooie bossen, klimmetjes, beken, bronnen en meertjes. Veel tinten groen en vrolijke vogels. Leuke watermolen in de hoek van de Plasmolen. Boscafe Merlijn een aanrader!
Door Evert Jan

10 mei 2023   

foto
Reactie
Heel gevarieerde route. Wij hebben genoten van de bronbeken, het bloeiende fluitenkruid en de mooie uitzichten. Schitterend! Wat een mooie plekjes heeft ons landje toch. Vanaf boscafé Merlijn zijn we weer naar het startpunt gelopen (totaal 10km).
Door JvG

15 mei 2022   

foto
Reactie
Wij hebben de ingekorte route voor de derde keer gelopen. Het blijft een prachtige route door de afwisseling in wandelgebied. Opnieuw hebben wij bij het gezellige Boscafé Merlijn een tosti gegeten. Een uitstapje gemaakt naar de Romeinse villa.
Door Saskia en Jan

12 juni 2021   

Reactie
Mooie afwissende route. Ik loop vaker de Sint-Jansberg, maar dan in combinatie met de Mookerheide. Maar dit is zeker een mooi alternatief.
Door Jan

6 juni 2021   

foto
Reactie
Gisteren het gedeelte van de wandeling bij De Bruuk gelopen. Het stond er vol met bloeiende paarse orchideeën, koekoeksbloemen en boterbloemen Wie dat wil zien, moet deze weken daar gaan kijken.
Door Henk Kreeft

25 januari 2021   

Reactie
Op een prachtige winterdag in januari deze route weer eens gelopen. Nog steeds een juweeltje!
Door Jan Gerrit Verkerk

5 oktober 2019   

Reactie
Het is een prachtige afwisselende route door mooie bossen en weidegebieden.
Door Port

31 mei 2019   

foto
Reactie
Mooie afwisselende route. Eerst glooiend open landschap, daarna prachtige bossen en een mooi pad langs de beek. Merlijn was gesloten maar bij de buurtmarkt hebben we zowel aan het begin als na afloop even lekker kunnen zitten. Een fantastische dag!
Door A en A

19 mei 2019   

Reactie
Prachtige route m.n. het stuk door Sint-Jansberg. Alsof je in het buitenland bent; heel bijzonder die horizontale beek over / langs de berg. Leuke horeca, aanrader!
Door Jurriën Wind

24 maart 2019   

Reactie
Eén woord, met hoofdletters: PRACHTIG!!!
Door Patricia

4 november 2018   

foto
Reactie
Deze wandeling hebben wij voor de tweede keer gelopen, maar nu in de herfst. Het blijft een mooie afwisselende wandeling die zeer goed beschreven is. Ook deze keer hebben wij gepauzeerd bij Boscafé Merlijn, waar we een tosti hebben gegeten.
Door Saskia en Jan

10 augustus 2018   

Reactie
We hebben de ingekorte route gelopen omdat we nog beginners zijn. Het was een leuke en afwisselende route. De routebeschrijving was goed en de info erbij fijn. We hebben geen hulpmiddelen gebruikt, alleen de tekst van de website en de kaart.
Door Dimphy Dortmans

25 juni 2018   

foto
Reactie
Wij zijn gestart vanuit Groesbeek en dus een extra 5 km. Prachtige en goed beschreven route over prachtige natuurgebieden. Heel veel bloeiende moerasplanten en bijbehorende vlinders gezien. Stuk over de st Jansberg was verrassend mooi. Toproute.
Door Marion en Fred den Hertog

17 mei 2017   

foto
Reactie
Prachtige route, vandaag gelopen! Het gedeelte voor Merlijn was onbeschrijfelijk mooi, want een geweldige doorkijkjes, bospaden en voorjaarskleuren. Na de lunch was het vlak en met 31 graden behoorlijk afzien. Maar we hebben genoten!
Door Yvonne en Sigrid

10 januari 2017   

foto
Reactie
In het grappige startpuntcafé een lekker broodje gegeten. Aanrader. Daarna het noordelijke deel van de route gelopen. Langs de Leigraaf erg drassig, maar met laarzen goed te doen. Mooi afwisselend landschap. Leuke middag beleefd.
Door Liesbeth en Freek

16 oktober 2016   

foto
Reactie
Wat een prachtige dag om deze route te wandelen! Niet alleen de twee gebieden in de naam, maar ook het stuk langs de Leigraaf is een plaatje. Wat een variatie op een lengte van 18 km. Je verwacht hier vooral bos, maar niets is minder waar.
Door Mieke Timmer

24 september 2016   

foto
Reactie
Het eerst gedeelte is echt on-Nederlands. Ongelooflijk wat een reliëf, de Ardennen doen er niet voor onder. Tweede gedeelte vlakker door moerasgebied. Boscafe Merlijn echt een aanrader. Lijkt me een superroute met sneeuwval!
Door Tom

10 juli 2016   

foto
Reactie
Eindelijk zon en warmte! Met dit heerlijke weer wandelen en volop genieten. Wat een wandeling!!! Prachtig. Geen 5 sterren waard, maar 7 sterren.
Door Tineke Fieggen

4 juli 2016   

foto
Reactie
Het is een mooie route maar aan te bevelen om deze route niet in een natte periode te doen. Langs de Leigraaf zakten onze schoenen diep in de blubber. Dit kwam mede doordat er een zware machine bezig was met werkzaamheden. De beschrijving is perfect.
Door Johanna

23 juni 2016   

foto
Reactie
Een afwisselende wandeling door prachtige natuurgebieden incl. rondleiding in de Bovenste Plasmolen, een ijsvogeltje en de Bruuk vol bloeiende orchideeën en groenzwarte weidejuffers. Ondanks de ruim 30°C genoten van deze tocht. Dank aan Henk Kreeft.
Door Liesbeth Harrewijn

23 juni 2016   

foto
Reactie
Prachtige route, mooie afwisseling van bosgebied en nat grasland met wilde orchideeën, route goed beschreven, hulde aan Henk Kreeft. Ik ben pas een paar weken lid en dit was de eerste kennismaking met een wandelpool. Het smaakt duidelijk naar meer.
Door Paul Ekelschot

23 juni 2016   

foto
Reactie
Mooie gevarieerde wandeling door een prachtig landschap. Met dank aan Henk Kreeft!
Door Arie Kooy

16 juni 2016   

foto
Reactie
Een heel mooie route met paradijselijke plekjes. Lieflijke waterpartijen en leuke avontuurlijke paadjes. Helaas was horeca Merlijn gesloten, maar camping Bij Ons op 14km is een gezellig alternatief. Natuurgebied De Bruuk is een belevenis op zich.
Door Corrie en Gert

12 juni 2016   

foto
Reactie
De wandeling is goed beschreven. Tevens vonden we de wandeling zeer afwisselend (gevarieerd bosgebied). Bij het boscafé Merlijn hebben we een heerlijke tosti gegeten. Een wandeling die we zeker nog een keer zullen gaan lopen.
Door Saskia en Jan

8 juni 2016   

foto
Reactie
Alleen het noordelijke deel gewandeld, vanaf nr.1 naar boscafé Merlijn, dan 5, 6, 7. Natuurgebieden Bruuk en Leigraaf geweldig. 10-duizenden moerasorchideeën gezien. 2x leuke verrassende horeca. St Jansberg al 5x eerder gedaan, dus nu niet.
Door Liesbeth en Freek

13 mei 2016   

foto
Reactie
De mooiste paadjes en de meest markante plekjes zijn slim aan elkaar geknoopt tot een prachtige wandeling met veel afwisseling. De tocht over de Sint Jansberg en het pad langs de Leigraaf zijn echte toppers. Compliment!
Door Wimke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"