Easterskar

wandelroute - 10 km of 17 km

Oosterschar (Fries: Easterskar) is een laagveenmoerasgebied met uitgestrekte rietlanden, soortenrijke graslanden en moerasbos ten zuiden van Sintjohannesga. In het natuurgebied bestaat de route uit vrijwel rechte paden van gras. Dit heeft te maken met de vervening van het gebied in de periode 1850 tot 1900 waarbij veen werd uitgegraven om als turf in de kachel te verdwijnen. Het gras is vochtig en de ondergrond is niet bepaald vlak. Zorg voor waterdichte wandelschoenen. Na ongeveer 7,5km komt u langs vogelkijkhut Skiere Goes. Het is de moeite waard om daar een rustpauze te nemen. Buiten het natuurgebied maakt u ook gebruik van verharde wegen en fietspaden.

Praktische informatie

Tegenover het café is een groot parkeerterrein, Abe Sjikopplein. Arriva bus 48 (Heerenveen-Lemmer) heeft daar halte Molenstelle.
De openingstijden van Eetcafé Rus'an zijn: do t/m zo vanaf 16 uur.
Vlak voor het einde (als u de route niet inkort) is er een optie voor koffie of thee bij Rustpunt it Bûthús.

Startpunt Easterskar

Eetcafé Rus'an
Streek 116
8464 NH Sintjohannesga

coördinaten: N52.93120 E5.85503
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en aan de controleur(s) Jan Postmus en Geartsje Cuperus.

5 reacties

22 januari 2021   

foto
Reactie
Mooie route, noordelijke deel naar Lytse Wiid wat te veel asfalt.
Voor de liefhebber een verslagje en foto's:
W174: Easterskar (https://www.jansiemonsma.nl/448275055)
Door Jan Siemonsma

18 oktober 2020   

Reactie
Mooie route door een voor velen onbekend stuk Friesland met veel veen, riet, water, vogels, weilanden en vooral heel veel rust, stilte.
Door Monique en Dick

21 mei 2018   

foto
Reactie
Op een zonnige Pinksterdag gelopen. Schitterend gebied, It Fryske Gea. Wij komen uit de Randstad en kwamen vrijwel niemand tegen. Heel erg genoten! Neem wel eten en drinken mee want wij troffen alleen een snackbar op het eindpunt.
Door Jose Maan

20 maart 2016   

foto
Reactie
Zelfs in de winter én met regen is dit een schitterend stukje Nederland dat je mee terug in de tijd neemt waarin onze voorouders zwoegden en waar wij nu genieten van water- en rietvlaktes die vogels aantrekken. Jammer dat je soms over wegen moet.
Door Ton van Leest

23 september 2015   

foto
Reactie
Wederom een wandeling in deze Friese contreien die voor een groot gedeelte door een prachtig natuurgebied voert. Je ervaart dit wezenlijke stiltegebied met z'n prachtige flora en fauna als een verrijking. Van harte aanbevolen.
Door Piet Laan

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"