Rondom Darp

12 km

Startpunt

Theehuis 't Hunebed
Van Helomaweg 47
7973 JC Darp

coördinaten: N52.79100 E6.21550

Introductie

Deze gevarieerde wandeling in de omgeving van het dorpje Darp, tussen Steenwijk en Havelte, start met een bezoek aan de hunebedden aan de voet van de Havelterberg en de grafheuvels op de Havelterberg. Vervolgens komt u door het recreatiegebied Toegangspoort Holtingerveld met de schaapskooi van de Holtinger schaapskudde en de vlindertuin Papiliorama. Verder zijn er restanten van het vliegveld dat de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog hier wilden aanleggen. Nadat u op de heuvel van het uitzicht hebt genoten, verlaat u het recreatiegebied. Via het dorp Darp wandelt u naar het waterwingebied van Vitens. De terugweg gaat door het militair oefengebied Havelte-West. In dit gebied is het weer heel anders wandelen dan in de rest van de route. Kortom, een wandelroute om van te genieten.

Praktische informatie

Horeca is er bij het startpunt van de route Theehuis 't Hunebed en bij Bezoekerscentrum Poort Holtingerveld.
Het startpunt is met het openbaar vervoer vanuit Steenwijk te bereiken met (bel)bus 48. Bushalte Hunebeddenweg.
Het grootste deel van de wandeling is onverhard.
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en Egbert Klasens en aan de controleur(s) Jeannette Courtz en Roelof Courtz.

8 reacties

19 maart 2023   

foto
Reactie
Afwisselende tocht. Je begint een beetje in de prehistorie met de hunebedden. Door bossen, heide, langs akkergronden en over glooiende paden. Geen militair gezien, maar je wordt er wel regelmatig op gewezen: "levensgevaarlijk".
Door Roelof en Jeannette Courtz

29 december 2021   

foto
Reactie
Mooie route over met name onverharde paden. Leuk om over het militaire oefenterrein te wandelen. Nog een kogelhuls gevonden. Alternatief voor de horeca in lockdown is de weekmarkt in Havelte. Lekker vis eten na de wandeling.
Door Evelien en Ellen

16 oktober 2021   

Reactie
Een mooie wandeling in een stil wandelgebied met, hunebed, spoorrail, schaapskooi, vlindertuin en wachttoren op militair terrein. Sporen van de 2e oorlog zijn zichtbaar. De hoorbare stilte maakt de wandeling bijzonder. ATB route is een minpuntje.
Door Maria Klappe

13 november 2020   

foto
Reactie
Een afwisselende wandeling met mooie herfstkleuren.
Door Ina van der Goot

29 april 2020   

foto
Reactie
Prachtige route met veel loofbossen, waar eind april de bladeren vers zijn en schitterend groen. Het mooiste groen. Wel duidelijk tegen militair terrein aan, flink omgeploegde stukken.
Door Annemiek

24 november 2019   

foto
Reactie
Een mooie herfstwandeling vanwege het mooie wandelgebied en de bezienswaardigheden, zoals een hunebed, een schaapskooi en een wachttoren die je jammer genoeg niet kon bezoeken.
Door Saskia en Jan

1 maart 2019   

foto
Reactie
Een kille dag, maar ook dan genieten van de omgeving van Holtingerveld en Havelterberg. Een wandeling langs en door bos en heide. Met de hunebedden, ijstijd-gletsjerheuvels, bomkraters en een voormalige opslaglocatie van kernwapens (waarschijnlijk).
Door Aad van Dorp

11 januari 2017   

foto
Reactie
Wat heeft ook deze wandeling weer veel te bieden. De historische hunebedden, het recreatieve Holtingerveld met o.a. de schaapskooi en de vlindertuin. En daarnaast is het echt genieten van de fraaie en natuurrijke omgeving. Zeer de moeite waard!
Door Piet Laan

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"