Stromen en Vennen

31 km

Startpunt

NS station Oisterwijk
Stationsplein 1
5061 HG Oisterwijk

coördinaten: N51.58220 E5.19423

Introductie

In en onder Oisterwijk omsluiten de riviertjes Reusel, Achterste en Voorste Stroom, Rosep en Essche Stroom een bijzonder afwisselend landschap. Deze tweedaagse wandeling voert u langs de meest betoverende plekjes. Aan een aantal rivieroevers en bij elk van de achttien vennen die u aandoet, heeft u de neiging rustig te gaan zitten mediteren - bankjes genoeg. Vele water- en andere vogels en prachtige plantjes treft u aan in dit stukje Brabants paradijs. Eenmaal Oisterwijk uit vallen de enkele stukjes verharde weg te midden van alle onverharde en vaak zacht verende bospaden u bijna niet op. En gedurende de laatste honderden meters van de tweede dag, in het centrum van het vriendelijke Brabantse stadje, kunt u gewoon niet kiezen welk terrasje het leukst is.

Praktische informatie

Op dag 1 legt u 16km af en op dag 2 loopt u 15km. Liefhebbers van lange wandelingen kunnen de twee afstanden uitstekend op één dag lopen. De prachtige natuur en de vele horecamogelijkheden maken van die dag een feestje.

Horeca vindt u aan het begin van de route bij het station of na ruim 100m in het centrum. Onderweg komt u langs een aantal andere gelegenheden. Op dag 1 komt u twee keer langs Boshuis Venkraai (na ongeveer 9km én na ruim 12km). Op dag 2 treft u onder meer Grand Café Meneer Van Eijck, Groot Speijck en ten slotte Brasserie Klein Speik, zo'n 5km voordat u het horeca-walhalla van Oisterwijk bereikt.

Uw overnachting regelt u zelf. De meest voor de hand liggende gelegenheid is, direct aan het einde van dag 1, Fletcher Hotel Restaurant Boschoord.

In natte tijden kunnen sommige gedeelten erg drassig zijn. Draag dus liefst waterdichte schoenen.

Let op: jaarlijks wordt in het gebied tussen Stroomdalpad en Hoevenseweg, naast de sportvelden, het Intents Festival gehouden. Daardoor is een deel van de route niet toegankelijk vanaf 15 mei tot en met 15 juni. Een alternatief traject vindt u in de routebeschrijving; gps'ers volgen Alt Stromen.

Stromen en Vennen is een uitbreiding van de 20km wandeling Verwennende Vennen.

Wilt u nagenieten van of meer weten over Oisterwijks historie en omgeving, bezoek dan eens Oisterwijk in beeld; in de submenu's van de paarse balk vindt u heel veel interessant (video)materiaal.
Met dank aan de routemaker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Annemiek Wilmink.

4 reacties

20 maart 2022   

Reactie
Ik heb ervoor gekozen de auto in de Kastanjestraat te parkeren en de route daar op te pakken (bij 51.570608, 5.171351). Daardoor ook later in de route kunnen overnachten en eten bij Meneer Van Eijck en dat is goed bevallen!
Door Erik

18 augustus 2021   

foto
Reactie
Mooie omgeving, genieten van fraaie natuur én natuurlijk de vele vennen.
Overnachting bij Vrienden op de fiets was prima.
De regen bedierf de pret niet, de vele muggen echter wel!
Desondanks is deze route een aanrader.
Door Ellen

31 mei 2020   

foto
Reactie
Route in twee dagen gelopen, zonder overnachting. Het is een super mooie route met afwisselende natuur en heel veel Beken en Vennen. Rondom de horeca-punten en parkeerplaatsen druk, maar ook heel veel stukken stil en rustig. Aanrader!
Door Evert Jan

30 september 2018   

foto
Reactie
Als je wilt zien hoeveel vennen er rond Oisterwijk zijn dan moet je deze wandeling beslist gaan doen. Al die vennen (18), het verveelt nooit! Ze zijn toch allemaal net een beetjes anders. Hotel Boschoord is een prima overnachtingsplek.
Door Mieke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"