De Horsten

wandelroute - 15 km

De Horsten is een wandeling met koninklijke en adellijke allure. De route begint bij kasteel Duivenvoorde met een fraaie kasteeltuin. Daarna dwaalt u over Koninklijke Landgoederen de Horsten. Hier wisselen weiden, kronkelpaadjes door bossen en open vlaktes met uitzichtheuvel Seringenberg zich aangenaam af. Idyllisch en centraal op het landgoed gelegen kunt u het Theepaviljoen de Horsten bezoeken.
U wandelt afwisselend over onverharde paadjes, halfverharde lanen en, heen en weer tussen Kasteel Duivenvoorde en De Horsten, over een asfaltweggetje.

Praktische informatie

Naast het startpunt is een ruim parkeerterrein. Een dagkaart kost €3,50.
Komt u met het openbaar vervoer, stap dan uit bij bushalte Kniplaan, Voorschoten. Uw wandeling wordt dan wel 1,5 km langer.

Het startpunt is horecagelegenheid Hof van Duivenvoorde, di t/m zo geopend vanaf 10 uur.
In Kasteel Duivenvoorde is een landgoedwinkel, wo t/m zo geopend tussen 11 en 17 uur.
Na 9km komt u langs het idyllisch gelegen Theepaviljoen de Horsten, openingstijden: di t/m zo vanaf 9 uur.

Toegangskaartjes: voor kasteelpark Duivenvoorde koopt u uw kaartje van 1,50 euro en uw parkeerkaartje bij de pinautomaat naast het toegangshek.

Let op: tussen 1 oktober en 1 april is Landgoed de Horsten op maandag gesloten. U kunt dan de route niet lopen. De overige dagen in die periode is het landgoed geopend van 9.00 tot 17.00 uur.
Van 1 april tot 1 oktober kunt u alle dagen terecht tussen 9.00 en 19.30 uur.

Na een regenachtige periode kunnen sommige paden in De Horsten flink modderig zijn. Draag dan bij voorkeur hoog waterdicht schoeisel.

Startpunt De Horsten

Hof van Duivenvoorde
Laan van Duivenvoorde 1a
2252 AK Voorschoten

coördinaten: N52.11090 E4.42075
Met dank aan de routemaker(s) René de Jong en aan de controleur(s) Ritha Jorna.

10 reacties

5 februari 2023   

foto
Reactie
Leuke wandeling. Veel afwisseling tussen bos, park, landerij en waterpartijen. Molenpad is lekker Hollands, hou er van. Theehuisje ziet er gezellig uit, was bomvol. Hier en daar krokussen en sneeuwklokjes. We gaan zeker terug in voorjaar/zomer.
Door Sonja

2 juli 2021   

foto
Reactie
Leuke, soms wat modderige route door Landgoed Duivenvoorde en De Horsten. Een machtig mooi stukje door de weilanden tussen weelderig bloeiende planten (wel letten op teken!), soms een paar oude duinen. Zeer de moeite waard!
Door Aad van Dorp

18 april 2021   

foto
Reactie
Mooie route, veel ganzen, ik weet niet wat voor soorten, 'gakgeluiden' vulden de lucht. De route is goed begaanbaar, hier en daar een omgevallen boom op het pad. Dat maakte het voor mij extra leuk.
Ik was vroeg gegaan en kwam slechts een enkeling tegen.
Door Astrid

20 november 2020   

foto
Reactie
In de herfst is het prachtig lopen door de bossen. Het kasteel Duivenvoorde is mooi om te zien. Het enige minpunt is dat we ontzettend veel treinen hebben zien passeren in het hele gebied.
Door Jaco en Janet

27 oktober 2020   

foto
Reactie
Prachtige wandeling door de mooi verkleurende herfstbossen. Zowel Duivenvoorde als de Horsten zijn zeer de moeite waard. En weer mooie smalle paadjes.
Door Jan en Lucie

5 augustus 2020   

Reactie
Leuke start met een rondje rondom kasteel Duivenvoorde, maar vooral de Horsten deed me verbazen. Wat heb je daar veel mooie onverharde paadjes. Dit was een hele beste route en natuurlijk heerlijk koel lopen op een warme zomerdag. Complimenten!!
Door Ger Stouten

5 augustus 2020   

Reactie
Ik dacht dat ik De Horsten wel redelijk ken, maar ik heb een heleboel nieuwe mooie paadjes gezien vandaag! En in verband met het warme weer prima dat er zoveel schaduw was. Het Hof van Duijvenvoorde waar de route start, is een heerlijke horecaplek!
Door Hella

22 juli 2020   

foto
Reactie
Heel mooie wandeling met en van Rene de Jong. Leuke groep en superweer. Weinig verharding en leuke paadjes. Aanrader!
Door Evert Jan

21 juli 2020   

Reactie
Mooie wandeling. Heel gevarieerd door verschillende typen bos, open weilanden en doorkijkjes. Vrijwel geheel onverhard en tot slot een bezoek aan de theetuin van Duivenvoorde.
Door Bert van der Knaap

21 juni 2020   

foto
Reactie
Wat een leuk startpunt! Eindelijk weer eens lekker op een terras zitten na dat hele corona gebeuren. Ook de wandeling is de moeite waard. Het prachtige Landgoed Duivenvoorde en het wat ruigere De Horsten met de vele slingerende paadjes.
Door Mieke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"