Oude en nieuwe Dijken

8 km of 14 km

Startpunt

Parkeerplaats achter PKN-kerk
Kerkplein
5328 EX Rossum

coördinaten: N51.79980 E5.34531

Introductie

U wandelt over oude en nieuwe rivierdijken en door een van de mooiste uiterwaarden van het Nederlandse rivierenlandschap. Nadat een groot deel van de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal in 1995 geëvacueerd moest worden omdat men voor een overstroming vreesde, is een uitgebreid programma gerealiseerd om de dijken te verhogen en te verzwaren. Dit levert nu fantastische vergezichten op, waarvan u op uw gemak kunt genieten vanaf een van de vele bankjes. Het gebied van de Hurwenense Kil kent uitgebreide rietmoerassen met zeldzame flora (marjolein, beemdooievaarsbek) en fauna (waterral, grote keizerlibel). Grote groepen kolganzen en brandganzen overwinteren hier.

Praktische informatie

Vlakbij het startpunt van de route ligt bushalte De Vaste Burcht.

Horeca in Rossum: Bistro 'In Petto', ma gesloten, en Hotel Restaurant De Gouden Molen, alle dagen geopend.
Horeca in Hurwenen: Brasserie de Roskam, buiten het zomerseizoen ma gesloten.
Beltmolen Vento Vivimus is gratis te bezoeken op za 10-17 uur, als de blauwe wimpel uithangt.

Zorg voor waterdichte schoenen, in de uiterwaarden kan het drassig zijn. Bij hoge waterstand is alleen de ingekorte route mogelijk!
Met dank aan de routemaker(s) Peter van der Kaaij en aan de controleur(s) Hans Becker Hoff.

11 reacties

31 mei 2023   

foto
Reactie
Prachtig weer en een prachtige wandeling. Eerst langs de rivier met de wonderlijke ooievaarsnesten, daarna over mooie graspaden, een stukje drassig met het geschreeuw van de ganzen en het gefluit van de zwartkop, nachtegaal en zanglijster. Heel mooi.
Door Hans

9 mei 2021   

foto
Reactie
Prachtig! Genoten van de prachtige natuur in de uitgestrekte uiterwaarden van de Waal. Walhalla voor vogelliefhebbers. Mooie vergezichten vanaf de (nu volop bloeiende) dijken. Ook zijn de dorpen Rossum en Hurwenen schilderachtig! Aanrader!
Door Berreke

17 mei 2020   

foto
Reactie
De wandelroute is een variatie van dijklandschap (Maas en Waal) en de mooie natuur van Bommelerwaard die daartussen ligt. Het is zeker de moeite waard om de route in de agenda te zetten.
Door Marijke Schaminée

17 februari 2019   

foto
Reactie
Het water staat hoog zodat je nu niet de hele wandeling kunt maken. Maar in de Blommenwaard is nog activiteit van de bevers te zien.
Door Peter

25 augustus 2017   

foto
Reactie
Vandaag de volledige route gedaan. Blommenwaard is topromantiek. Mooie paden over dijken met prachtige wisselende uitzichten. Ooievaars al verdwenen, maar er is nog genoeg leuks overgebleven. 'De Gouden Molen' is erg plezierig finishen.
Door Liesbeth en Freek

21 juli 2017   

foto
Reactie
Een verrassende wandeling met weidse uitzichten over de Waal en mooie verborgen paadjes. Soms wat minder interessante stukken maar zie dat maar als de ketting die nodig is om de pareltjes (Blommenwaard!) aan elkaar te rijgen. Aanrader!
Door Jos

17 mei 2017   

foto
Reactie
Op de eerste echt zomerse dag van 2017 genoten wij van deze prachtige route met een grote hoeveelheid bermbloemen, 9 ooievaarsnesten in een lichtmast, die allemaal minimaal 1 ooievaar lieten zien en fraaie landschappen. Een aanrader.
Door Margriet Spanjaard

29 april 2017   

foto
Reactie
Prachtige wandeling langs en door de uiterwaarden bij Rossum/Hurwenen. Het natuurgebiedje Blommenwaard is een juweeltje. Zonder de stukjes over de (best wel drukke) weg in Hurwenen zeker 5 sterren waard. Desondanks ontzettend genoten!
Door Kees en Nicole

23 april 2017   

Reactie
Een geweldige wandeling, ooievaars vliegen af en aan, genieten van de bloesem en de rietmoerassen.
Door Flora

9 april 2017   

foto
Reactie
Fantastisch die ooievaars en die nesten overal. Dijken lopen is comfortabel en geeft een mooi overzicht op huizen en uiterwaarden. Overal jong groen en gelukkige wandelaars.
Door Liesbeth en Freek

25 september 2016   

Reactie
Een juweel van een route door een prachtig stukje natuur in de Bommelerwaard. Er valt veel te genieten in alle seizoenen en u geniet van de stilte in dit uiterwaarden gebied. Rossum wordt wel de parel van de Bommelerwaard genoemd.
Door Loes en Theo van den Dool

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"