Kruisbergse Bossen

wandelroute - 4 km of 20 km

Tijdens de wandeling Kruisbergse Bosschen, geniet u van de landgoederen Enghuizen en Hagen, een gebied met een rijke cultuurhistorie. De korte route voert over het mooie landgoed Enghuizen, op de grens van de Liemers en de Achterhoek, nabij Hummelo. Het overgangsgebied naar de lange route wordt gekenmerkt door de rivierloop van de Oude IJssel aan de westzijde en de zandgronden aan de oostzijde. U wandelt met verrassende uitkijkjes door bos, schrale graslandjes, akkers, vochtige graslanden met poelen en een elzenbroekbos. Tot ver in de omtrek herinneren de rood gele wapenkleuren op de luiken van de boerderijen eraan dat ze tot een landgoed behoorden. Vooral langs de randen van het landgoed komen overgangen voor tussen hoog en laag, droog en nat, voedselrijk en voedselarm - voorwaarden voor een rijke en gevarieerde flora.

Praktische informatie

De Gouden Karper is dagelijks geopend.
Na ongeveer 3km komt u langs een Rustpunt.
Het Wapen van Heeckeren bevindt zich op bijna 7km.
Ongeveer halverwege de lange route is eveneens horeca: Lunchroom Buuls en HCR De Kruisberg.

U kunt uw auto gratis parkeren op de parkeerplaats naast het hotel.

Ook met het Openbaar Vervoer is deze route goed bereikbaar! Neem vanaf station Doetinchem of Vorden buslijn 51. Uitstappen bij bushalte Kruisberg. Begin van de route is bij Kruisbergseweg 5.

Startpunt Kruisbergse Bossen

HCR De Gouden Karper
Dorpsstraat 9
6999 AA Hummelo

coördinaten: N52.00540 E6.23499
Met dank aan de routemaker(s) Tineke Poortman en aan de controleur(s) Doortje Kroes.

8 reacties

27 februari 2022   

foto
Reactie
Prachtige route! Vooral het deel van Doetinchem naar Hummelo is erg mooi en gevarieerd. Genoten van glooiend bos en weiland, met fraaie vennetjes. Gelopen vanuit Doetinchem met pauze bij De Gouden Karper, een hotel met geschiedenis.
Door Hans

21 maart 2021   

foto
Reactie
Hoewel de route mooie stukken kent, wandel je helaas ook vrij veel over brede zandwegen met naastliggend fietspad en langs bebouwing en weilanden. Daarom voor ons maar drie sterren.
Door Tineke en Mike Hirschler

17 mei 2020   

foto
Reactie
Prachtige route, heel afwisselend. Je komt onderweg van alles tegen, heuvels, vennetjes, duintoppen, mooie kastelen. Leuke rustpunten. Geweldig.


Door Giny

17 mei 2020   

Reactie
Prachtige route door de mooie Achterhoek. Kastelen, een zandverstuiving, plassen waar heksen in gedeponeerd werden nadat ze waren veroordeeld door de Vierschaar, erg veel horeca onderweg waarvan er een geopend was, een feest!
Door Els

17 maart 2019   

foto
Reactie
Mooie wandeling, veel variatie en een genoegen om in de Achterhoek te wandelen.
Door Tineke Fieggen

11 mei 2018   

foto
Reactie
Vandaag een schitterende afwisselende wandeling in de omgeving van Hummelo gelopen met een zeer plezierig gezelschap. Poolleidster Cecile had er zin in met 'haar GPS'. Dank voor het organiseren van de pool Cecile! Het was een prachtige zonnige dag.
Door Bart Bruins Slot

24 maart 2016   

foto
Reactie
Een mooie wandeling langs bosranden, fraaie Achterhoekse landerijen en boerderijen. Vochtige bossen met rabatten en meertjes. Het begin van de lente werd aangekondigd door de bloemen van het groot hoefblad en de padden op trek.
Door Dorine, Rineke, Rob en Henk

17 juli 2015   

Reactie
Voor ons was het gebied rondom Doetinchem een onbekend stukje Nederland. De wandeling Kruisbergsche Bosschen bleek een zeer aangename kennismaking. Een aanrader ondanks de onvermijdelijke verharde verbindingsstukken.
Door Jan Gerrit Verkerk

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"