Warkums Woeste Liuwen

wandelroute - 6 km

Workums Woeste Leeuwen. Elfstedenstad Workum is een van de meest kenmerkende Friese watersteden. De hoofdstraten Noard en Súd zijn een beschermd stadsgezicht met een verscheidenheid aan voorname 17e eeuwse gevels. Van verre ziet u de massieve toren van de prachtige oude Sint-Gertrudiskerk hier bovenuit prijken. De oude panden herinneren aan de bloeitijd van weleer, die ligt in de zee- en binnenvaart, handel, aardewerkindustrie en scheepsbouwnijverheid. Nú is Workum een belangrijk zeilvaart-, kite- en surfcentrum. Overal in het waterrijke stadje liggen de bootjes en boten klaar om zo het water op te gaan. En dan is er nog het mooiste plein van Fryslân, Merk, met het Waaggebouw en voormalige stadhuis met bordes. Na afloop van uw wandeling is het hier aangenaam toeven, als u al niet eerder een leuk terras aan het water hebt gevonden.

Praktische informatie

Het startpunt is per trein en bus te bereiken.
Bij het startpunt kan gratis geparkeerd worden. Op de route, aan het water en nog geen kilometer van het eindpunt, vindt u restaurant en pizzaria Majestic. Aan Merk, bijna aan het einde van de wandeling, zijn ondermeer de horecagelegenheden Restaurant Folkerts en Hotel De Gulden Leeuw. Zie voor de actuele openingstijden de site.

Workum staat bekend om het befaamde Jopie Huisman Museum. Daarnaast zijn er het museum Warkums Erfskip en de museale Scheepstimmerwerf De Hoop. Alle musea liggen op de route. Het voormalig stadhuis is ook te bezichtigen. Neem dus uw Museumkaart mee. De bijzondere St. Gertrudiskerk is zeker een bezoek waard. Zie hiervoor de tab Kerkbezichtiging.

In de stad zijn verschillende kunstgalerieën. Het merendeel komt u er op uw wandeling tegen.
Workum heeft jaarlijks ook een aantal evenementen. Elke woensdag van half juli tot eind oktober is op en rondom het historische marktplein een toeristische markt.

Tip voor GPS gebruikers: neem de routebeschrijving mee voor de informatie over de bezienswaardigheden.

Startpunt Warkums Woeste Liuwen

P Poiesz/ALDI
Hearewei 2
8711 GD Workum

coördinaten: N52.97710 E5.44560
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Jan Postmus en Geartsje Cuperus.

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"