Nat Nijnsel

15 km

Startpunt

De Vresselse Hut
Vresselseweg 33
5491 PA Sint-Oedenrode

coördinaten: N51.53980 E5.50331

Introductie

Wandelen bij Sint Oedenrode. Deze fraaie wandeling kronkelt door de natuurgebieden rond het dorpje Nijnsel: het Vressels Bos, de Moerkuilen en de Dommelbeemden. De route gaat langs de schrale hooilanden, een verdroogde beekmeander, kleine moerasgebieden en ouderwets beheerde weilandjes van dit uiterst aantrekkelijke natuurgebied. Grenzend aan de Dommelbeemden vindt u de Moerkuilen, een veenplas die door turfsteken is ontstaan. Deze veenput ligt te midden van een prachtig broekbos en wordt begrensd door begroeide stuifkoppen.
De meeste zijbeken van de Dommel zijn inmiddels rechtgetrokken, maar een groot deel van de Dommel kronkelt er nog lustig op los. U wandelt door natte beemden die dichtbij het water liggen, via paadjes omzoomd door knotwilgen en rietkragen. Dit gebied is aangewezen als beschermd natuurmonument.

Praktische informatie

Er is een leuke horeca bij het startpunt: De Vresselse Hut.

Voorjaar 2023 is de route iets gewijzigd, zodat het in de reacties genoemde lange saaie fietspad uit de route is verdwenen.
Met dank aan de routemaker(s) Riet Machielsen en aan de controleur(s) Marijke ten Dam.

21 reacties

13 april 2023   

foto
Reactie
Wandelpool met Rien. Een hele mooie en zeer afwisselende wandeling. De introductie geeft een goede beschrijving van de inhoud. We kwamen ook nog Schotse Hooglanders tegen. I.p.v. het lange fietspad zijn we met GPS door de nieuwbouwwijk teruggelopen.
Door Netty

4 augustus 2022   

foto
Reactie
Erg genoten van deze prachtige route die zijn naam volledig eer aandoet. Aanrader!
Door Marijke

24 juni 2021   

Reactie
Prachtige route. Rustig en mooie natuur. Op een doordeweekse dag geen last van vreselijke mountainbikers. Lange fietspad is saai maar een onmisbare schakel naar het mooie slot van de wandeling.
Door Frans en George

16 april 2020   

foto
Reactie
Schitterende vennen, mooie paadjes en een prachtig stuk langs de Dommel. Water staat nog wel hoog maar nergens meer wateroverlast. Prachtige route!
Door Evert Jan

14 maart 2020   

Reactie
Gisteren gelopen. Door de vele regenval stond het graspad met knotwilgen geheel onder water (tussen 5 en 6), Wij vonden met moeite een omweg via ondergelopen weilanden. Verder een bijzonder mooie wandeling!!!
Door Paul

7 april 2019   

Reactie
In het noordelijk deel mooie padjes in de prachtige natuur . Helaas, het stuk op het fietspad is echt niet leuk. En loop deze route beslist niet op zondag, In het bos westelijk van de horeca moet je om de haverklap opzij voor snelle mountainbikers.
Door Ursula

4 januari 2019   

Reactie
Ik heb de route ook andersom gelopen. Het lange stuk over het fietspad dus in het begin. Daar zag ik wel 4 reeën in het weiland staan en een buizerd opvliegen. Er zijn nieuwe bankjes in de Hazenputten.
Mooie route.
Door Wilma de Jong

23 juni 2018   

foto
Reactie
Een prachtige route door steeds weer wisselend landschap. Sinds kort zijn er in het begingebied van de wandeling Schotse Hooglanders geplaatst. Een aangename verrassing. Nu nog een nieuwe bank om er beter van te kunnen genieten.
Door Nico en Corry

27 mei 2018   

foto
Reactie
Deze keer de route in tegengestelde richting gelopen. Alsof het nieuw is! Het wat langdradige stuk weg is dan meteen achter de rug. De Dommelbeemden waren prachtig, zie de foto met de roggevelden met klaprozen.
Door Rien de Schipper

6 mei 2018   

foto
Reactie
Onze verwachting was hooggespannen na onderstaande reacties; het was idd prachtig en afwisselend. Wat tegenviel was het (lange) verbindingsstuk; dat was een doorbijter. Echter het stukje daarna maakte heel veel goed. Vandaar geen 5 maar 4 sterren.
Door Kees en Nicole

1 december 2017   

foto
Reactie
De route in twee keer gewandeld, vanaf Dommelbrug Nijnsel en punt 1. Prachtige afwisselende routes, door prehistorisch landschap. Goede paden, mooie bebouwing, spannende nieuwe natuur. Vresselse Hut leuke start-finish. Top-wandel-middagen.
Door Freek en Liesbeth

18 november 2017   

Reactie
Prachtige route!
Door Willem van Moll

24 juni 2017   

foto
Reactie
Zeker een van de mooiste routes in Brabant! We genoten van de bossen, de vennen vol met waterlelies en dotterbloemen, de klaprozen in de bermen, de beemden in het Dommeldal. En dat alles met een leuke groep o.l.v. Frans.
Door Geert

24 juni 2017   

foto
Reactie
Vandaag liepen we met een gezellige groep deze mooie wandelpool.
De Dommel met zijn beemden waren nu wel op z'n aller mooist. Het leek wel jaren terug in de tijd, toen we door en langs de vele korenvelden liepen. Al met al een geslaagde wandeling.
Door Franske

6 mei 2017   

foto
Reactie
Goede route voor liefhebbers van vlinders en libellen!
Door Joost Bolten

31 maart 2017   

foto
Reactie
Prachtige route langs de Dommel en langs mooie vennen. Genoten van de frisse lentekleuren en bloeiende bomen. De Vresselse Hut gezellig rustpunt!
Door Tineke en 2 vriendinnen

15 maart 2017   

foto
Reactie
Wat een prachtige wandeling. Verrassing na verrassing. Binnendoor-paadjes, moerassen, vennen, archeologisch interessant woongebied, mooie huizen en prettige goed begaanbare paden. Brabant en Staatsbosbeheer op hun best.
Door Liesbeth en Freek

20 april 2016   

foto
Reactie
Wat een schitterende wandeltocht! Mag ik 10 sterren geven?
Door Sjan

9 december 2015   

Reactie
Vandaag deze prachtige route gelopen. Zeer afwisselend en goed beschreven. Aanrader! Wel een opletpunt: na de doorsteek van de Hazenputten in onderdeel 3 wordt momenteel zeer driftig bos gekapt, waardoor we bij sommige aanwijzingen een beetje moesten zoeken.
Door Ton de Regt

5 november 2015   

foto
Reactie
Gisteren o.l.v. Rien de Schipper deze wandeling gelopen. Mooi gevarieerd landschap. Langs mooie vennen en door het boeiende Dommeldal. Aanbevolen !
Door Arie Kooy

9 oktober 2015   

foto
Reactie
Vandaag met een stralend zonnetje deze mooie en goed beschreven wandeling gedaan. Vooral het ven in het Vressels Bos en het pad langs de meanderende Dommel waren erg mooi. Een echte aanrader en we gaan hem daarom zeker nog eens doen.
Door Franske

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"