Tuunwalken op Texel

wandelroute - 16 km

Twintig minuten met de veerboot en u heeft helemaal het eilandgevoel te pakken om Texel te verkennen. De route leidt vanuit Den Burg door prachtig golvend landschap met veel schapen en eeuwenoude tuunwallen en drinkkolken. Natuurreservaat De Hoge Berg is opvallend in dit landschap aanwezig. Ook doet u Oudeschild aan met museum Kaap Skil, en het daarin opgenomen museum van jutters en zeelui. Het oude fort De Schans, de Reede van Texel, het Skillepaadje, en de Weezenputten leggen het verband met de tijd van de VOC, 400 jaar geleden. Op de hoge dijk, aan de zijde van de Waddenzee, (UNESCO werelderfgoed) kunt u lekker uitwaaien en uitkijken. Niet voor niets schaarde The Lonely Planet in 2016 Texel onder de tien plekken in Europa die je gezien moét hebben. Uw bewondering voor dit eiland deelt u alvast met natuurbeschermer Jac. P. Thijsse en schrijver, schilder en beeldhouwer Jan Wolkers ... en vele anderen die op de veerboot stappen om Texel te beleven.

Praktische informatie

Vanaf NS station Den Helder is de veerboot te bereiken met buslijn 33. Zie voor de vaartijden de site van TESO. Het kaartje van de overtocht (behoeft terug niet getoond te worden) is verkrijgbaar bij de automaat van de bootterminal. Vanaf ’t Horntje neemt u aansluitend buslijn 828 of 28 naar Den Burg, uitstaphalte Elemert/Centrum. Ook op Texel kunt u de OV kaart gebruiken. De bus terug naar de veerhaven rijdt rond het half uur. Laatste afvaart 21 uur!

Bent u met de auto, op het terrein van de veerboot en langs de weg kan gratis geparkeerd worden.
Voor wandelaars met de hond zijn er op twee plaatsen in de route omleidingen. Vergeet niet de desbetreffende extra GPS tracks mee te downloaden. De wandelroute wordt hierdoor 14 km.

Neem uw museumkaart mee om Museum Kaap Skil te bezoeken. Op zo en feestdagen open 12-17 uur, di t/m za 10-17 uur. Op 1 januari en 1e kerstdag gesloten.

In het centrum van Den Burg is rond de Stenenplaats volop horeca evenals in Oudeschild in de omgeving van de haven.

Startpunt Tuunwalken op Texel

Bushalte Elemert/ Centrum
Elemert 20
1791 DD Den Burg (Texel)

coördinaten: N53.05230 E4.79714
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en Joost Verbeek en aan de controleur(s) Fieke Krikhaar.

8 reacties

13 september 2023   

foto
Reactie
Prachtige tuunwallenroute tussen Den Burgh en Oudeschild door mooi oud landschap de Hoge Berg. Vele cultuur/historische informatie op de vele bordjes. Heerlijk alleen gelopen, weg van het massatoerisme.
Een parel van een route op Texel.
Door Marianmeteeni

23 mei 2023   

Reactie
Prachtige route tussen Den Burg en Oudeschild. Je wandelt de route via mooie paadjes met geweldige uitzichten. Ook de tekst en uitleg is handig en leerzaam. Wij hebben genoten.
Door Carolien

28 oktober 2022   

foto
Reactie
Wat een prachtige en verrassende wandeling met veel cultuur in het landschap en van de VOC. Dat is het extraatje dat Texel heeft tov de andere Waddeneilanden.
Door Maria

1 april 2022   

foto
Reactie
Genoten van de gevarieerde wandeling. Tuunwallen genoeg, zelfs met een klein laagje sneeuw. We zagen fort De Schans en de waddenkust. Op een bankje met mooi uitzicht geluncht in het mooie Doolhof. Vanaf Oudeschild door de tuunwallen naar de Burg.
Door Jan en Lucie

2 maart 2021   

foto
Reactie
Wat een heerlijk uitje op Texel om in deze lock down tijd toch te kunnen wandelen. Ondanks de kou toch genoten van de mooie natuur en vergezichten. De mooie paadjes langs de tuunwallen zijn erg de moeite waard.
Door Marcel Steen

14 mei 2019   

foto
Reactie
Over glooiende paden naar de Schans voor een lesje geschiedenis. Aan de Waddenzee wordt volop gewerkt aan de dijkverzwaring. Oudeschild; een gezellige drukte rond de haven. Terug over het mooie Skillepaadje. Compliment voor de routemaker!
Door Wimke

10 november 2018   

foto
Reactie
Geen strand, maar wel een prachtig cultuurlandschap: veel tuunwallen, de Hoge Berg (maar liefst 15m!), Fort de Schans, de Weezenputten, Oudeschild, het wad. Zeer de moeite waard om ook de "binnenlanden" van Texel te leren kennen.
Door Marien

18 juli 2016   

foto
Reactie
Je krijgt zodra je op de boot stapt al meteen het vakantiegevoel. Zeker op zo'n prachtige zomerdag. En wat is het de hele wandeling volop genieten! Vooral de paadjes tussen de tuunwallen vond ik prachtig.
Door Mieke Timmer

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"