Broek, Huizen en Zuwe

wandelroute - 20 km of 26 km

De wandeling verbindt de Utrechtse Heuvelrug met de Kromme Rijn. In deze mooie streek met zijn oude verbindingskades valt al wandelend nog veel te ontdekken! U verkent dit rustige gebied met zijn karakteristieke landschap van landgoederen, zuwen en bossen.
Halverwege komt u door het eeuwenoude stadje Wijk bij Duurstede waar nog veel monumenten bewaard zijn gebleven. Ook zijn daar diverse horecagelegenheden.

Alhoewel de tocht grotendeels over onverharde paden gaat, zijn enkele stukken verharde weg niet te vermijden. Het gaat hierbij om rustige weggetjes, soms zelfs niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer.

Praktische informatie

Het startpunt is vanaf station Driebergen-Zeist goed per bus te bereiken. De bus richting Wageningen of Veenendaal rijdt vier keer per uur en stopt voor de deur, halte Donderberg.

Bij de start vindt u restaurant Darthuizen, geopend di t/m zo van 12 tot 22 uur, ma gesloten.
In Wijk bij Duurstede vindt u naast de molen De Graanschuur, geopend di t/m zo van 10 tot 16 uur, ma gesloten. In de keuken en de bediening werken hier toppers voor wie het lastig is om (tijdelijk) mee te komen in onze snelle en drukke maatschappij. Op de Markt heeft u ook een ruime keuze uit horeca.

Houd er rekening mee dat delen van de wandeling nogal ruig en modderig kunnen zijn. Gepaste kleding en goede schoenen zijn daarom belangrijk.
Een van de paden in de route, het Gerrit Achterbergpad, kan in natte periodes heel slecht begaanbaar zijn. Er is een alternatief traject beschreven maar hierdoor wordt de route wel zo'n 600m langer. Dit geldt zowel voor de lange als de korte versie.

De route kent een inkorting waarbij u niet door Wijk bij Duurstede gaat, maar direct afbuigt langs de Kromme Rijn.

Startpunt Broek, Huizen en Zuwe

Restaurant Darthuizen
Rijksstraatweg 315
3956 CP Leersum

coördinaten: N52.01560 E5.41619
Met dank aan de routemaker(s) Jos Baardemans en aan de controleur(s) Aad van Dorp.

16 reacties

30 maart 2023   

foto
Reactie
Een wat langere, maar zeer de moeite waard zijnde wandeling die twee totaal verschillende omgeving met elkaar verbindt. In natte tijden zijn de sommige paden modderig en glad, maar met de zon alleszins de moeite waard.
Door Aad van Dorp

27 april 2021   

foto
Reactie
Hele mooie route door een oud cultuurlandschap. Geen modder op deze mooie Koningsdag. Wijk bij Duurstede was voor ons een verrassing. Ik ben het eens met Eduard Camping: het stuk langs het stadspark door een oude nieuwbouwwijk vond ik ook minder.
Door Marien

1 april 2021   

foto
Reactie
Mooie gevarieerde wandeling. Wij liepen de 25km en vonden Wijk bij Duurstede zeker de moeite waard. De buitenwijk was minder maar de (scharrel) varkentjes in het bos daarna waren een dikke plus.
Door Ellen Koppendraaier

26 april 2020   

foto
Reactie
Fantastisch. Ook tijdens deze coronatijd én op een zonnige zondag een rustige route met alleen maar genieten. Wordt voor mij een topper.
Door Hetty

1 juni 2019   

foto
Reactie
Verrassende route, helemaal voor ons als Achterhoekers.
Tip: Wijk bij Duurstede is de moeite, maar de route door de stad, na het rondje langs het kasteel niet. Mooier is om via dezelfde route terug te wandelen naar 3 en dan de verkorting te lopen.
Door Eduard Camping

18 mei 2019   

Reactie
Fantastische afwisselende wandeling!
Door Peet Valstar

5 mei 2019   

foto
Reactie
Bedankt routemaker Jos voor het maken van deze prachtige wandeling. Geen 5 sterren, maar 6 sterren! Wat een mooie route en dat van A tot Z.
Door Tineke Fieggen

11 januari 2019   

Reactie
Het overgangsgebied tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Rijn is prachtig. Deze wandeltocht heeft hier goed gebruik van gemaakt.
Door Jan van Oeveren

12 mei 2018   

Reactie
Dit is een hele mooie wandeling met zijn mooie bloemenpracht, o.a. fluitenkruid, rododendron en boterbloem.
Door Joke en Ben Hogendoorn

5 juni 2017   

foto
Reactie
In het begin door Broekland met weidse blikken en gelukkig geen spatje modder te vinden. Groene junglepaadjes afgewisseld door een stadswandeling met kasteelbezoek. Aan het eind nog een heuse boswandeling, een mooie tocht met voor elk wat wils!
Door Wimke

26 maart 2017   

foto
Reactie
Tijdens deze mooie wandeling zie je hoe het landschap verandert van zand op de Utrechtse Heuvelrug tot rivierklei langs de Kromme Rijn. Het ommetje in Wijk bij Duurstede is een niet te versmaden toetje. Op de Markt hebben ze heerlijk ijs!
Door Ruud Silvester

29 mei 2016   

Reactie
Prachtige route door een mooi gebied met landgoederen. Hebben hier vaker gelopen, maar het mooie van deze route is dat je nauwelijks over verharde wegen loopt. We liepen de 20 km maar zijn wel Wijk bij Duurstede ingegaan voor een koffiepauze.
Door Marian

26 mei 2016   

foto
Reactie
Samen met mijn vrouw deze prachtige route gelopen. Van begin tot eind hebben we van deze route genoten! Heel afwisselend en veel smalle paadjes. Wijk bij Duurstede hebben we laten liggen. Voor ons dus 20 km. Een grote pluim voor de routemaker!
Door Fam. M.F. Sinke

8 mei 2016   

foto
Reactie
Frisse lente, groene bomen. Voor de bloesem van ver gekomen. Was al weg zo snel, zo gauw. Ondanks dat, zo met elkaar: Prachtig, mooi, geweldig, Zeker tot volgend jaar. (foto van mevr. A Burger)
Door Dorine Stuger

26 november 2015   

foto
Reactie
Een prachtige wandeldag om deze toproute te lopen en weer veel verrassende paden en plekjes. Op sommige stukken klompenpad lijkt het ons heel avontuurlijk om op klompen te lopen, laarzenpad is hier toepasselijker. Wij hebben genoten!
Door Gert en Corrie

14 mei 2015   

Reactie
Heel mooie route. Bijna alleen maar onverhard lopen. De lange variant via Wijk bij Duurstede is de moeite waard: leuk plaatsje met gezellige horeca.
Route loopt bijna volledig door buitengebied, dus kun je volop genieten van de zon.
Door Angelique

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"